ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


26 Δεκ 2011

Οδοιπορικό στο κεντρικό Ζαγόρι

Στην σημερινή μας  περιπλάνηση στην Ελλάδα θα επισκεφθούμε ένα μέρος που έχουν  επισκεφθεί πάρα πολλοί από εμάς αλλά σίγουρα κρύβει πάντα πολλές νέες εκπλήξεις γι’ αυτό και όσες φορές και να πας ξαναγυρνάς γιατί ξέρεις ότι κάτι καινούργιο σε περιμένει να το ανακαλύψεις. Αναφέρομαι στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων και ειδικότερα στο Κεντρικό Ζαγόρι.
Φυσικά όλα τα Ζαγοροχώρια  έχουν μεταμορφωθεί πλέον σε χωριά -έργα μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς όπου το πάντρεμα της Φύσης με τα ανθρώπων έργα είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο και δεν είναι παράξενο που εδώ και μια δεκαετία όλη η περιοχή είναι ένας τουριστικός προορισμός υψηλότατης ζήτησης και διεθνούς φήμης. 
Η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και αντιστοιχεί απόλυτα  στο αντίτιμο που καταβάλει κανείς . Επίσης υπάρχει σεβασμός στον επισκέπτη με χαρακτηριστικό δείγμα την άριστη σηματοδότηση των σημείων ενδιαφέροντος και των μονοπατιών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε κάνουν να νοιώθεις άνετα και οικεία σε αυτό το περιβάλλον.
Στο οδοιπορικό μας στο Κεντρικό Ζαγόρι θα περιγράψουμε δύο υπέροχες διαδρομές με την σειρά την οποία θεωρώ λογική να τις περπατήσει κάποιος. Η πρώτη διαδρομή ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Καπέσοβο και ονομάζεται σκάλα Βραδέτου γιατί απλά ήταν το παλιό μονοπάτι που συνέδεε τα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο.
Για να φτάσουμε στο Καπέσοβο είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουμε τον δρόμο από Ιωάννινα –Κόνιτσα όπου μόλις μπούμε στο Καλπάκι υπάρχει πινακίδα που μας οδηγεί προς Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά και Τσεπέλοβο. Με λίγη προσοχή στις πινακίδες δεν θα χαθούμε και φτάνουμε στο Καπέσοβο το οποίο μόλις το προσπεράσουμε βγαίνουμε σε μια διασταύρωση από όπου ακολουθούμε για λίγα μέτρα τον δρόμο για Βραδέτο. Εκεί υπάρχει πινακίδα που μας ενημερώνει ότι αρχίζει η σκάλα Βραδέτου. Αφήνουμε λοιπόν το αυτοκίνητο και ξεκινάμε την πεζοπορία.
Η διαδρομή μέχρι το Βραδέτο είναι ουσιαστικά το πέρασμα ενός φαραγγιού στο ξεκίνημά του. Η υψομετρική διαφορά είναι μεγάλη όμως το μονοπάτι είναι τόσο περίτεχνα διαμορφωμένο που πραγματικά δεν καταλαβαίνεις κούραση. Αν επιλέξεις να το περπατήσεις Άνοιξη και με καθαρό καιρό η θέα που θα σε συντροφεύει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής είναι ανεπανάληπτη. Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε χαρακτηριστικές στιγμές από την διαδρομή. 
Αφού φτάσουμε στο Βραδέτο ακολουθούμε για 1 χιλιόμετρο τον χωματόδρομο που μας οδηγεί στην αρχή του μονοπατιού για την θέση Μπελόη. Υπάρχει σήμανση και στο χωριό και στο τέλος του χωματόδρομου. Το μονοπάτι είναι σύντομο με εξαιρετική σήμανση και απόλυτα ομαλό χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Όταν φτάσουμε στην Μπελόη πραγματικά αυτό που θα δούμε δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψουν ούτε και το μικρό βίντεο που φόρτωσα ούτε οι φωτογραφίες μπορούν να δώσουν το 1‰ από αυτό που θα απολαύσουν οι αισθήσεις σας.
Είναι η απόλυτη πανοραμική θέα του Grand Canyon της Ελλάδος. Ειλικρινά δεν θα θέλετε να φύγετε από εκεί. Ακριβώς απέναντι είναι το Μονοδένδρι από το οποίο θεωρητικά όλοι οι επισκέπτες έχουν την καλύτερη θέα στο φαράγγι του Βίκου. Έτσι πίστευα κι εγώ μέχρι που πήγα στην Μπελόη. Και έχει γίνει τόσο καλή δουλειά στο μονοπάτι που λέω ότι για να δείς το φαράγγι του Βίκου πρέπει να πας στην Μπελόη. Από Καπέσοβο μέχρι Μπελόη να υπολογίσετε με διαλείματα και στάση στην θέση θέας γύρω στις 3.5 ώρες και για την επιστροφή γύρω στις 2.5 ώρες. Οι συνολικά 6 ώρες για την συνδυασμένη αυτή διαδρομή μπορεί άνετα να χωρέσει σε μια πρωινή δραστηριότητα. Φυσικά μπορείτε να τις κάνετε και τμηματικά.
Η περιοχή προσφέρει και πολλές ακόμα αξιόλογες διαδρομές και θα προσπαθήσω  να σας δώσω εν συντομία κάποιες από αυτές. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των Ζαγοροχωρίων είναι τα πολλά υπέροχα πέτρινα γεφύρια που οι φημισμένοι Ηπειρώτες μάστορες φιλοτέχνησαν (γιατί πρόκειται για έργα τέχνης) με μεράκι. Είναι πράγματι πολλά και θα τα συναντήσει κανείς σε κάθε του βήμα. Ενδεικτικά θα σας προτείνω καθώς θα κατεβαίνετε την άσφαλτο από Καπέσοβο προς Κήπους να σταματήσετε στην πινακίδα που σας οδηγεί μέσα από ένα υπέροχο μονοπάτι στο γεφύρι του Μίσιου.
{mosimage}Είναι μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή 15 λεπτών που θα σας οδηγήσει στο αναπαλαιωμένο γεφύρι πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη μέσα σε ένα πανέμορφο φαράγγι (Εικόνα 4). Αν έχετε χρόνο και διάθεση το μονοπάτι συνεχίζει και μετά το γεφύρι και σε 50 λεπτά σας οδηγεί στην Βίτσα. Είναι ένα καλά διαμορφωμένο μονοπάτι με άριστη σήμανση και υπέροχο φυσικό ανάγλυφο.
Αφού επιστρέψετε στο αυτοκίνητο και οδηγήσετε λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε το γεφύρι του Κοκκόρου. Στο βίντεο που σας δίνω παίρνετε μια ιδέα για το τι θα δείτε.
Γεφύρι Κοκκόρου (wmv Δείτε το Video)
Φυσικά όλα αυτά που σας περιέγραψα είναι ένα ελάχιστο δείγμα σε σχέση με αυτά που προσφέρει στους επισκέπτες του το Κεντρικό Ζαγόρι. Αλλά με οδηγό αυτά έχετε την πρόκληση να ανακαλύψετε και όλα τα άλλα που απλόχερα σας προσφέρει η περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου