ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


31 Ιαν 2011

Βίδρα (Lutra lutra).

Η βίδρα είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ορεινών ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά.
Η βίδρα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιοτόπους της. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. 
Χαρακτηριστικά:    
Βασίλειο: Animalia
Φύλο: Chordata
Κλάση: Mammalia    
Τάξη: Carnivora
Οικογένεια: Mustelidae
Γένος: Lutra
Μέγεθος:
Βάρος:
 55 – 110 εκατοστά
 5 - 12 κιλά
Καθεστώς: Η βίδρα θεωρείται προστατεύομενο είδος στην Ελλάδα  (Π.Δ. 67/81)
Περιγραφή: Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα από τα 13 είδη βίδρας (υποοικογένεια Lutrinae) που υπάρχουν στον κόσμο. Από αυτά πέντε είδη, μεταξύ των οποίων και η ευρασιατική, απειλούνται. Για τη βίδρα έχουν περιγραφεί 10 διαφορετικά υποείδη. Η ευρασιατική βίδρα θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου.
Εξάπλωση: Στην Ελλάδα, σύμφωνα με παλιότερες καταγραφές για το είδος, θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διάσπαση των πληθυσμών εμφανίζεται στην κεντρική Ελλάδα, ενώ μερικοί και απομονωμένοι πληθυσμοί βρίσκονται στα νησιά Κέρκυρα και Εύβοια. Έτσι, παρά την παρουσία της στους περισσότερους κατάλληλους βιότοπους, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Ελλάδα στην κατηγορία τρωτό.
Βιότοπος: Σε διαφορετικές περιοχές απαντά σε μια μεγάλη ποικιλία υδάτινων ενδιαιτημάτων, σε γλυκά νερά, σε ποταμούς, λίμνες, έλη με αναπτυγμένη παρόχθια βλάστηση καθώς και σε βραχώδεις ακτές στις θάλασσες της Βόρειας Ευρώπης.
Βιολογία: Οι βίδρες ζουν μεμονωμένες και οριοθετούν με σαφήνεια τον ζωτικό τους χώρο, η έκταση του οποίου κυμαίνεται ανάλογα με την διαθέσιμη τροφή. Στους ποταμούς, όπου ο ζωτικός τους χώρος είναι γραμμικός, κυμαίνεται μεταξύ 5 και 40 χλμ. Στις λίμνες και τα έλη έχει πολυγωνική δομή. Σε ακτές με πλούσιες τροφικές πηγές ζωής ο ζωτικός τους χώρος μπορεί να φτάσει στο 1,1 χλμ. Είναι ένας από τους ανώτερους θηρευτές στα υδάτινα οικοσυστήματα. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και αμφίβια, ερπετά(νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Γεννούν, συνήθως την άνοιξη, 2-3 μικρά το έτος, τα οποία τον πρώτο χρόνο εξαρτώνται από την μητέρα τους.  Χρησιμοποιεί πολλά καταφύγια για ανάπαυση και αναπαραγωγή τα οποία είναι είτε ανοικτά, σε ήσυχες τοποθεσίες ανάμεσα σε βράχια με πυκνή παρυδάτια δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση ή καλαμιώνες, είτε σε κοιλότητες που σκάβει κάτω από το έδαφος.
Απειλές:  Η βίδρα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιότοπους της. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποτάμια λόγω της επέκτασης των αγρών, της κατασκευής δρόμων, της ευθυγράμμισης της κοίτης στα ποτάμια και η οικιστική ανάπτυξη. Η κατάκλιση των βιοτόπων από τεχνητούς ταμιευτήρες στα ποτάμια. (Οι τεχνητοί ταμιευτήρες, συνήθως, δεν δημιουργούν κατάλληλους βιότοπους για το είδος λόγω έντονης αυξομείωσης της στάθμης και την απουσία παρόχθιας βλάστησης).
Δράσεις: Για τη διατήρηση του είδους πρέπει να εξασφαλισθούν η επικοινωνία μεταξύ γειτονικών υπο-πληθυσμών, η προστασία της φυσικής βλάστησης στις όχθες, η ποιότητα και η ποσότητα(στάθμη)του νερού, η διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών και να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις της άμεσης θανάτωσης και των τυχαίων ατυχημάτων. 
Περαιτέρω Πληροφορίες www.otterspecialistgroup.org

ΠΗΓΗ:  www.arcturos.gr

Η Αγία Τριάδα στο Παλαιοχώρι Λάιστας.

Παίρνοντας αφορμή από τις φωτογραφίες που μου έστειλε φίλος της σελίδας, θα ήθελα να αναφερθώ με λίγα λόγια σε ένα από τα αξιοθέατα της Λάιστας Ζαγορίου και συγκεκριμένα στον ναό της Αγίας Τριάδας.
Να σας θυμίσω ότι η Λάιστα είναι ένα από τα γειτονικά χωριά του Ηλιοχωρίου. Είναι χτισμένη στην πλαγιά του όρους «Κλέφτη» σε υψόμετρο 1020 μ. και είναι κυριολεκτικά κρυμμένη μέσα στο πράσινο. Ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής αλλά καταστράφηκε την εποχή της κατοχής από τους Γερμανούς.
Σήμερα το χωριό βρίσκεται σε μία διαρκή πορεία ανάπτυξης. Οι επισκέπτες της θα βρουν στη Λάιστα καταλύματα και εστιατόρια και θα απολαύσουν το πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον. 
Από τα αξιοθέατα του χωριού είναι οι ναοί του, μεταξύ των οποίων και αυτός της Αγίας Τριάδας στο ερειπωμένο Παλαιοχώρι Λάιστας. Ο ναός αυτός αποτελούσε το καθολικό παλαιάς ιστορικής μονής και είχε αγιογραφηθεί από Χιονιαδίτες αγιογράφους. Χτίστηκε πριν από το 1800 και αυτό το  φανερώνει η ύπαρξη πολλών φορητών εικόνων με χρονολογίες 1795-1797. Κύριος δημιουργός της μονής υπήρξε ο μοναχός Δαμιανός. Στη μονή αυτή λειτουργούσε με έξοδά της σχολείο.
Το Παλαιοχώρι Λάιστας εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.
Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων (Τοιχογραφία του καθολικού). Μονή Αγίας Τριάδας Παλιοχωρίου Λάϊστας. Πηγή: «Τα Μοναστήρια της Ηπείρου», Δημήτρης Καμαρούλιας.

Τι κάνουν οι τέως δήμαρχοι;

Ένας μήνας συμπληρώνεται από τη μέρα που οι δήμαρχοι που δεν εκλέχτηκαν ή δεν έβαλαν υποψηφιότητα άφησαν εξουσία και δημαρχεία σε άλλα χέρια. Που βρίσκονται σήμερα; Να τους πάρουμε με τη σειρά: Ο Νίκος Γκόντας, (Ιωαννιτών) επέστρεψε, τρόπος του λέγειν, στη μαχόμενη δικηγορία, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να τον δούμε στις αίθουσες των δικαστηρίων, καθώς υπάρχει στη μέση και η απεργία των δικηγόρων. Ο Μπάμπης Εξάρχου (Κόνιτσας) στα Γιάννενα ήταν και ως δήμαρχος, στα Γιάννενα είναι και ως πρώην δήμαρχος και ασχολείται με τις οικοδομικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του. Ο Γιώργος Σουκουβέλος (Τύμφης) επέστρεψε (;) στην τράπεζά του, αλλά το σίγουρο είναι ότι τραβά κουπί στον ΠΑΣ Γιάννενα. Ο Κώστας Τζαφέας (Μετσόβου) είναι πια συνταξιούχος, μένει στο Μέτσοβο και έχει αναλάβει να κάνει το βίο - αβίωτο του νυν δημάρχου ανταποδίδοντας τα όσα κι εκείνος του είχε κάνει προεκλογικά. Οι Χρήστος Παπαδήμας (Αγίου Δημητρίου) - Θανάσης Μποζιάρης (Δελβινακίου) αποσύρθηκαν και είναι συνταξιούχοι. Οι Φάνης Στεργίου (Άνω Καλαμά), Χρήστος Ντακαλέτσης (Λάκκας Σουλίου), Γιάννης Μπούκας (Δωδώνης) είναι μέλη των αντιπολιτεύσεων στους νέους δήμους και επέστρεψαν, τουλάχιστον οι δύο τελευταίοι στην εργασία τους (ο κ. Ντακαλέτσης στα Δικαστήρια, ο κ. Μπούκας στο Νοσοκομείο). Ο Βασ. Σπύρου (Αν. Ζαγορίου) επέστρεψε επίσης στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα και ετοιμάζεται να κοντράρει, ως αντιπολίτευση, το δήμαρχο Ζαγορίου Γαβρήλο Παπαναστασίου. Ο Βασίλης Χήτας (Κατσανοχωρίων) ξεκουράζεται ως συνταξιούχος, όπως και ο κ. Κατσάνος (Ευρυμενών). Με το φροντιστήριό του ασχολείται ο κ. Γ. Παργανάς (Μολοσσών) και με τις οικοδομικές του επιχειρήσεις και την αντιπολίτευση στον Δήμαρχο Ζίτσας ο κ.Βλέτσας (Πασσαρώνος). Στην εργασία του στο Δήμο Ιωαννιτών επέστρεψε ο κ. Χρ. Ζαχάρης (Εκάλης), μας είναι άγνωστο με τι ασχολείται ο πρώην δήμαρχος Ζίτσας, ενώ ο πρώην δήμαρχος Άνω Πωγωνίου κ. Ι. Ντόντης, εκτός από αντιπολίτευση του δημάρχου Πωγωνίου, τοποθετήθηκε διευθυντής σε υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου.Τέλος ο δήμαρχος Μαστοροχωρίων κ. Κ. Σδούκος, είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβιουλίου Κόνιτσας.  Συμπέρασμα: κανείς δεν χάθηκε.

Τραγωδία στο Μέτσοβο, σκοτώθηκε νεαρός σκιέρ.

Με την ζωή του πλήρωσε ένας νεαρός την εκδρομή στο Μέτσοβο. Ο 23χρονος νεαρός με γκρουπ άλλων εκδρομέων από την Άρτα έκανε σκι στο χιονοδρομικό του Μετσόβου.
Κατεβαίνοντας την μεγάλη πίστα, ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε σε δέντρο. Ο νεαρός εντοπίστηκε αρκετή ώρα αργότερα από φίλο του, ο οποίος ενημέρωσε τους αρμόδιους του χιονοδρομικού για το ατύχημα.
Αμέσως έσπευσε στο σημείο ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου. Ήταν όμως αργά. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατό του. Ο νεαρός έφερε πολλαπλά τραύματα από την πτώση και από την σύγκρουση που ακολούθησε με δέντρα.
 
Πηγή: www.epiruspost.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: www.metar.gr

ΜΕ ΚΡΥΟ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Με τσουχτερό κρύο στην ηπειρωτική Ελλάδα και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά ξεκινάει η εβδομάδα.
Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα στην Αττική, με πιθανότητα ασθενούς βροχής.  Οι άνεμοι θα πνέουν 2-4 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής στα πεδινά και πρόσκαιρης χιονόπτωσης στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.
Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και στη Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από -7.
Σε νησιά Ιονίου, Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές στα πεδινά, χιόνια στα ορεινά και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Σχετική βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν 4-6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς..
Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται ασθενείς βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν 4-5 μποφόρ ενώ το βράδυ θα ενισχυθούν στη βόρεια Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 10 βαθμούς.
Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4- 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν 4-6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά  ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που τοπικά στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.
 Την Τετάρτη, αναμένονται  τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια, όπου από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, ενώ προβλέπονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα στα δυτικά και νότια 6 με 7 μποφόρ.
Άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη νύχτα όμως και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.
Τέλος, την Πέμπτη και την Παρασκευή προβλέπονται  νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές. Στη νότια χώρα και το ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία την Παρασκευή θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και στο Αιγαίο θα ενισχυθούν.
ΠΗΓΗ: http://www.newpost.gr/
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  epirus-tv-news.blogspot.com

ΚΕΔΚΕ: Ναι στη "Natura» και στα 10 στρμ. όμως μετά τις διαχειριστικές μελέτες.


Διαφαίνεται «ενδιάμεση λύση» στο θέμα της αρτιότητας  των 10 στρεμμάτων που αποτελεί το «κόκκινο πανί» στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα. Θα φανεί στη συζήτηση επί των άρθρων στην ολομέλεια της Βουλής. Ήδη υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ της ΚΕΔΚΕστην κυβέρνηση και στο υπουργείο Περιβάλλοντος... συμφώνησε επίσης επί της αρχής με το νομοσχέδιο, αλλά υπό όρους που αλλάζουν πολλά δεδομένα. Και οι όροι αυτοί συζητούνται εκτενώς
Η ενδιάμεση αυτή λύση που αφορά στη ρύθμιση για τα 10 στρέμματα και χαρακτηρίστηκε  μάλλον «άτολμη αφού περιορίζεται μονάχα στις εν λόγω προστατευόμενες περιοχές, την στιγμή που χρειάζεται να οδηγηθούμε σε ολική απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης» από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη και κατακεραυνώθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχει εκτός από τις πελατειακές αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και πραγματικά ερείσματα.
Όπως υποστηρίζει η ΚΕΔΚΕ, « πρέπει να πάμε σε ρυθμίσεις που θα εξεταστούν κατά περίπτωση - μέσω Π.Δ.- ανάλογα με το επίπεδο σημασίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε προστατευόμενης περιοχής», ενώ  οι «όποιες διατάξεις αφορούν σε αρτιότητες να έχουν οπωσδήποτε μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρι να γίνουν οι Διαχειριστικές μελέτες. Αυτό αφορά και το επίμαχο θέμα της αρτιότητας των 10 στρεμμάτων»...
Τι στοιχεία επικαλείται η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων

Ότι από τους 325 δήμους της χώρας, οι 263 διαθέτουν στα γεωγραφικά τους όρια περιοχές χαρακτηρισμένες «Natura». «Μάλιστα σε κάποιες φτάνει το 100% της έκτασής τους», αναφέρει η ΚΕΔΚΕ και ενδεικτικά επικαλείται : Δήμος Αλοννήσου, Αλμωπίας, Παξών, Μεγανησίου, Ζαγοράς - Μουρεσίου κ.λπ. Στο Δήμο Δράμας το ποσοστό ανέρχεται στο 60,14%, στην Καισαριανή στο 60,1%μ στο Δήμο Ιωαννίνων στο 70,26%, στο Δήμο Καλαμπάκας στο 63,04% κ.λπ.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις το νομοσχέδιο για την «Βιοποικιλότητα» πρέπει να ψηφιστεί άμεσα καθώς «η κεντρική διοίκηση, 25 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.1650/86 ελάχιστα έχει πράξει για τα ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας και των προστατευόμενων περιοχών. Δυόμισι χρόνια πριν εκπνεύσει η προθεσμία για να ανταποκριθεί η χώρα μας στις δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 92, από τις 419 περιοχές Natura 2000, στις 118 έχουν εγκριθεί οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικής προστασίας τους, σε 7 περιοχές έχουν εκπονηθεί τα σχέδια διαχείρισης και μόλις για 28 υπάρχει φορέας Διαχείρισης της περιοχής», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η  ΚΕΔΚΕ.
Στη Βουλή
Στο ίδιο πνεύμα, παρά τις αντιδράσεις, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής . Το νομοσχέδιο ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των άρθρων, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Στην Ολομέλεια υπέρ του νομοσχεδίου θα ψηφίσουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Σύμφωνα με δηλώσεις των βουλευτών Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με την υπουργό Περιβάλλοντος,  το χαρακτήρισαν ως «μεγάλη τομή» και εξέφρασαν την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με την προεργασία που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκύπτουν τα εξής νεότερα:


Από την έναρξη ισχύος του νόμου καταργούνται οι παρεκκλίσεις και θεσπίζεται ως γενικός κανόνας τα δέκα στρέμματα, ενώ απαγορεύονται οι κατατμήσεις των οικοπέδων μεγέθους δέκα στρεμμάτων, σε μικρότερα.


Μέχρι τότε, οι κάτοχοι τεσσάρων στρεμμάτων διατηρούν τα δικαιώματά τους για οικοδόμηση, μεταβίβαση και πώληση, ενώ όσοι κατέχουν λιγότερο από τέσσερα στρέμματα μπορούν να οικοδομήσουν αν έχουν ήδη εκδώσει οικοδομική άδεια ή έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο.


Στη συνεδρίαση υπήρξαν ενστάσεις βουλευτών που υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις για τις διαχειριστικές μελέτες που θα γίνουν για ορισμένες περιοχές. Άλλοι ζήτησαν ήδη την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών για ορισμένους νομούς που έχουν περιοχές Natura σε μεγάλο ποσοστό, όμως υστερούν στην ανάπτυξη, και πρότειναν να υπάρξουν και αντισταθμιστικά οφέλη.
Την πρόθεσή της να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας εξέφρασε και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση, πως, ειδικά σε σχέση με το επίμαχο άρθρο 9 για την εκτός σχεδίου δόμηση, «όταν κανείς αγγίζει τα θέματα της δόμησης, σαφέστατα αδικεί κάποιους και δημιουργεί υπεραξίες σε κάποιους άλλους».
Στην ΚΕΔΚΕ

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών ήταν ότι απαιτείται να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προβλέψεων του νόμου.
Η ΚΕΔΚΕ επισημαίνει επίσης ότι «πρέπει να απλοποιηθούν, κωδικοποιηθούν και να επισπευστούν οι διαδικασίες των χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων με έμφαση στα ΓΠΣ, όπου αυτά δεν υφίστανται, ώστε όλοι οι Καλλικράτειοι δήμοι, στην ολότητά του ο καθένας, να διαθέτoυν Πολεοδομικό Σχεδιασμό - με προτεραιότητα οι δήμοι που έχουν περιοχές Natura - ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα και διαφορετικό καθεστώς αντιμετώπισης όμορων οικισμών ή περιοχών που ανήκουν στον ίδιο δήμο και αναφέρονται στην ίδια περιοχή Natura, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την Λίμνη της Κερκίνης, γύρω από την οποία είχαν μέτωπο τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι, όμως μόνο ένας είχε ΓΠΣ και άρα πολεοδομικούς κανόνες και μέτρα προστασίας για το τμήμα της περιοχής Natura, που του αναλογούσε».
    Τρίτο σημείο, όποιες διατάξεις αφορούν σε αρτιότητες να έχουν οπωσδήποτε μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρι να γίνουν οι Διαχειριστικές μελέτες. Αυτό αφορά και το επίμαχο θέμα της αρτιότητας των 10 στρεμμάτων.
    «Δεν μπαίνουμε στη λογική των 4 ή 10 στρεμμάτων αλλά στην ανάγκη να θεσπιστούν οι οριστικές διατάξεις (μέσω Π.Δ.) και να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία. Γιατί μια γενική μεταβολή, ισοπεδωτική και άμεση, καμία φιλοπεριβαλλοντική πολιτική δεν εξυπηρετεί και τεράστια προβλήματα δημιουργεί ταυτόχρονα. Άλλωστε η Αυτοδιοίκηση από μόνη της έχει δεχτεί αρτιότητα σε μεγαλύτερη έκταση, παρά τις πιέσεις και αντιδράσεις, όπως έγινε με τον καθορισμό αρτιότητας στα 20 στρέμματα σε περιοχή του ΓΠΣ της Λάρισας», επισημαίνει η ΚΕΔΚΕ.
    «Θέση μας είναι ότι πρέπει να πάμε σε ρυθμίσεις που θα εξεταστούν κατά περίπτωση - μέσω Π.Δ.- ανάλογα με το επίπεδο σημασίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε προστατευόμενης περιοχής», σημειώνει η ΚΕΔΚΕ.
    Τέλος η ΚΕΔΚΕ προτείνει να αξιοποιηθεί η χωροταξική και πολεοδομική πληροφορία που έχει συγκεντρώσει μέσω του προγράμματος ΧΩΡΟΣ και να δημιουργηθεί, σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς, Ειδικό Παρατηρητήριο το οποίο θα εργάζεται για την πιστή εφαρμογή και σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων που θα προκύπτουν από την σταδιακή εφαρμογή του Νόμου».

ΠΗΓΗ:  http://www.eklogika.gr/

30 Ιαν 2011

Οι Κομπογιαννίτες και τα βότανα τους *

«Καλός γιατρός πουλώ ζωή, ποιος θέλει να πάρει, ποιος θα πάρει. Ήρθε ο γιατρός, ήρθε ο εξοχώτατος, ο μέγας χειρούργος».
Με αυτό το πάνδημο και πανηγυρικό καλωσόρισμα, μέσα σε χαλασμό από τυμπανοκρουσίες, ζουρνάδες και χλιμιντρίσματα, έμπαιναν στα χωριά οι Βικογιατροί, ή αλλιώς ματσουκάδες ή σακουλαραίοι ή -στην πιο διάσημη ονομασία τους- κομπογιαννίτες. Οι εμπειρικοί αυτοί «γιατροί» μαρτυρούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στα 1670. Από τον θαυμασμό των πρώτων περιηγητών για τις ικανότητες τους οι κομπογιαννίτες και οι πρακτικές τους άρχισαν σταδιακά να περιέρχονται στη λαϊκή χλεύη. Όμως τα «μαγικά» τους βοτάνια επιβίωσαν στην ελληνική γη, χρησιμοποιούμενα άλλοτε ως παραϊατρικά σκευάσματα και καμιά φορά ακόμη και ως συστατικά της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Τους Βικογιατρούς ή κομπογιαννίτες του Ζαγορίου εντοπίζει στις περιηγήσεις του ο Πουκεβίλ, στα τέλη του 18ου αιώνα. Τον εντυπωσιάζουν οι ικανότητες τους, καθώς και ο τρόπος που μπολιάζουν την τέχνη τους από γενιά σε γενιά: «Οι πατέρες μεταβιβάζουν στα παιδιά τους ή και σε μαθητές που προσκολλώνται σε αυτούς ως υπηρέτες, την πρακτική μερικών χειρουργικών εργασιών (...) με τέτοια επιτυχία και επιδεξιότητα, ώστε μπορούν να εκπλήξουν και τους πιο ικανούς χειρουργούς. Διακρίνονται προ πάντων στις περιεσφιγμένες κήλες ή στις κήλες που έγιναν ενοχλητικές εξαιτίας του βάρους των. Άλλοι ξέρουν να χειρουργούν τον καταρράκτη διά πιέσεως και οι πιο ικανοί χρησιμοποιούν λιθοτομία. Αναφέρω πράγματα που είδα. Οι αμαθείς χειρουργοί του Ζαγορίου δεν δημιουργούν περισσότερα θύματα από όσα πολλοί σημερινοί πτυχιούχοι επιστήμονες». Εξίσου τολμηρός, ο Γάλλος αρχαιολόγος Αλμπέρ Ντιμόν, αρκετά 

Ρόμπολο.


Ένα από τα δέντρα που απαντάται στην περιοχή μας είναι και το ρόμπολο. Θα το συναντήσετε σε δυσπρόσιτες πλαγιές της Τύμφης. Είναι δέντρο αειθαλές με ύψος από 20 έως 30 μ. και φύεται σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο  από 1300 μ. έως 2400 μ. εκεί που κανένα άλλο ελληνικό δέντρο δεν μπορεί να φτάσει. Ο κορμός του είναι χοντρός και ίσιος όπως και τα κλαδιά του. Ο φλοιός του είναι σταχτόλευκος και οι βελόνες σχηματίζουν τούφες στις άκρες των κλαδιών του. Είναι δέντρο αιωνόβιο, πολύ ανθεκτικό στο ψύχος, το οποίο  εντυπωσιάζει τους φίλους του βουνού, του κυνηγιού και της ορειβασίας. Το ξύλο του είναι πολύ γερό και αρωματικό και είναι ιδανικό για την κατασκευή εργαλείων, οικιακών ειδών αλλά κυρίως κρασοβάρελων. 
 Ο Γιώργης Καρατζιάς από το Ηλιοχώρι, στο βιβλίο του με τίτλο «Η πρώτη ανάβαση και το τελευταίο τρόπαιο», που είναι μία κυνηγετική αφήγηση και περιγράφει την πρώτη ανάβασή του στη Γκαμήλα, αναφέρεται στα ρόμπολα που συνάντησε, γράφοντας τα εξής:
…. Μπροστά μας απλώνονταν μια στενή λωρίδα γης, σκεπασμένη με ανάρια, πολύχρονα ροζάρικα πεύκα. Μα δεν ήταν πεύκα! Όπως μας εξήγησε ο γέρο Μιμίσης, ήταν ρόμπολα. «Απ’ αυτά πρόσθεσε, τα ρόμπολα φτιάχνει τις τσιότρες ο γερο Βακάρος, που κάνουν το κοκκνέλι ρετσινάτο και μοσχομύριστο». Πράγματι! Ολούθε τα δέντρα αυτά σκορπούσαν την ευωδιά τους. Ολάκερη η περιοχή μοσχομύριζε! …
Προσωπικά αισθάνομαι ευτυχής που είδα από κοντά αυτό το δέντρο στο φυσικό του περιβάλλον. Συγκεκριμένα, πριν λίγα χρόνια, ανεβήκαμε με έμπειρο οδηγό από το Πάπιγκο στη Δρακόλιμνη και κατεβήκαμε στη συνέχεια στη Μονή Στομίου. Στη διαδρομή της κατάβασης συναντήσαμε αρκετά ρόμπολα. Ήταν δέντρα γιγάντια τα οποία ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά και πολλά από αυτά ήταν σημαδεμένα από την πάλη τους με τα στοιχεία της φύσης και τους κεραυνούς. Αν και η διαδρομή ήταν αρκετά δύσκολη, θα ξαναπήγαινα μόνο για να θαυμάσω, για άλλη μια φορά, αυτά τα αιωνόβια δέντρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Τις φωτογραφίες που χρησιμοποίησα τις βρήκα στο google.

Το Ηλιοχώρι από τη Λάιστα.

Στη διπλανή φωτογραφία αλλά και σ' αυτές που ακολουθούν, απεικονίζεται το Ηλιοχώρι, όπως φαίνεται από την περιοχή της Λάιστας.
Όπως βλέπετε, το χωριό μας, αλλά και η Λάιστα είναι δύο χωριά τα οποία είναι πνιγμένα στο πράσινο! 
Τις συγκεκριμένες φωτογραφίες μου τις έστειλε φίλος της σελίδας μας και τον ευχαριστώ.

"Το Μήλο"

Πρωτότυπη η επωνυμία του κεντρικού κατστήματος "Καφέ - Εστιατόριο" στο Δίκορφο. Δεν ρωτήσαμε τις και πως, ούτε ποιός το λειτουργεί ( από αμέλεια), γιατί με την βροχή να μας μουσκεύει, είδαμε φως και μπήκαμε.


 Ζεστός χώρος είτε για καφέ (παίξαμε και την δηλωτή μας με τον μόνιμο κάτοικο κυρ-Ματθαίο Σακελαρίου) είτε για φαγητό. Καθίσαμε και ξεναγηθήκαμε και στον πάνω όροφο του εστιατορίου. Και σας προσφέρουμε δυο τρεις φωτογραφίες! 



Κυρίως τα Σαββατοκύριακα αλλά και καθημερινές είναι ανοικτό!
ΠΗΓΗ:  http://vradeto1340.blogspot.com

29 Ιαν 2011

Διπόταμο Ζαγορίου!


Το Διπόταμο είναι ένα ακόμη χωριό του Δήμου Ζαγορίου και είναι γνωστό ως  οικισμός από το 14ο αιώνα. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου, ανάμεσα σε δύο ποτάμια, στα 840 μέτρα υψόμετρο και απέχει από τα Γιάννενα 53 χλμ. Είναι πυκνοκτισμένο και έχει απότομες υψομετρικές διαφορές. Τα σπίτια συνδέονται μεταξύ τους με λιθόστρωτα καλντερίμια και πέτρινα πεζούλια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 43 κατοίκους. Η βλάστηση της περιοχής θα σας εντυπωσιάσει.
Η πρόσβαση στο χωριό αυτό μπορεί να γίνει μέσω τριών εναλλακτικών διαδρομών :
1) Ιωάννινα – Ασπράγγελοι – Δίκορφο – Μανασσής – Καλουτά – Διπόταμο
2) Ιωάννινα – Κήποι – Άγιος Χριστόφορος - Διπόταμο
3) Ιωάννινα – Μηλιωτάδες – Καρυές – Καβαλλάρι – Ανθρακίτης – Διπόταμο
Το χωριό στο παρελθόν ονομαζόταν Στόλοβον, σλαβικό τοπωνύμιο που σημαίνει κάθισμα ή θρόνος. Το 1928 μετονομάστηκε σε Μέγα Ανήλιο και την ίδια χρονιά μετονομάστηκε σε Διπόταμο. Ανάμεσα από το Διπόταμο και την Καλουτά έχουν βρεθεί ερείπια ρωμαϊκού φρουρίου και μια λατινική επιγραφή με το όνομα ANTONINUS SALVE. Το χωριό άκμασε ιδιαίτερα στα μέσα του 17ου αιώνα όταν συγκέντρωσε τον πληθυσμό κάποιων γειτονικών του μικρών οικισμών που εγκαταλείφθηκαν.  Οι οικισμοί αυτοί ήταν το Σέλιο, η Νιρέντζα και ο Σταυρός. Αιτία της εγκατάλειψης των οικισμών αυτών, ήταν η επιδημική αρρώστια πανώλη, που τότε αποδεκάτισε τον πληθυσμό του Ζαγορίου.
Η γεωγραφική του θέση ευνόησε την ανάπτυξη της γεωργίας κυρίως την καλλιέργεια μήλων, τα οποία ήταν και φημισμένα στην περιοχή, καθώς επίσης και την κτηνοτροφία.  
Το Διπόταμο δεν αποτελεί εξαίρεση και χτυπήθηκε αρκετά από ληστείες. Οι Γερμανοί το βομβάρδισαν χωρίς ζημιές αλλά δεν πάτησαν το πόδι τους στο χωριό. 
Στο Διπόταμο μπορείτε να επισκεφτείτε :
Την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίσθηκε το 1872.
Το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, στην κορυφή του λόφου όπου είναι χτισμένο το χωριό. Στις 21 Μαΐου τελείται λειτουργία στον ομώνυμο ναό. Παλιά διοργανωνόταν και πανηγύρι στον περίβολο του ναού. Η θέα από το σημείο αυτό είναι μοναδική.
Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, η μια πλευρά του οποίου είναι χτισμένη πάνω σε βράχο.
Την τοποθεσία «αλώνια», όπου διατηρούνται ακόμα και σήμερα πέτρες από το παλαιό αλώνι και το σημείο όπου τοποθετούνταν ο στύλος, για να γίνει το αλώνισμα. Σήμερα, αποτελεί το σημείο όπου συγκεντρώνονται χωριανοί και επισκέπτες για να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τη θέα προς τα υπόλοιπα χωριά του Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου.
Το γεφύρι του Μύλου. Κοντά σε αυτό διατηρούνται ακόμα κάποια τμήματα του παλιού νερόμυλου.
Το γεφύρι του Μεσοβού. Μοναδικό γωνιακό, δίτοξο γεφύρι, με μικρή και μεγάλη καμάρα. Πρόσφατα επισκευάστηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Την Κάτω Βρύση, δείγμα ζαγορισιακής αρχιτεκτονικής.
Το «μεσοχώρι», όπου διατηρείται το παλαιό πηγάδι.
Τα αρχοντικά σπίτια, τα καλούμενα «αρχονταρίκια».

Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό:
14–15 Αυγούστο: Παραδοσιακό πανηγύρι.
Τέλη Αυγούστου : «άπλωμα» του τραχανά.
Αρχές Νοεμβρίου : τα «καζάνια», τρόπος παραγωγής τσίπουρου

Σημείωση: Πληροφορίες για τη σύνταξη του παρόντος πήρα από τη σελίδα του Face book ΔΙΠΟΤΑΜΟ - DIPOTAMO ZAGORI και τις σελίδες www.kentrikozagori.gov.gr και el.wikipedia.org
Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του  Face book ΔΙΠΟΤΑΜΟ - DIPOTAMO ZAGORI

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 ώρα 10.00΄ στο Σ. Ε. Φ. η Πίτα του Ηπειρώτη!


Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν. Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται.
Οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης & της νεολαίας

               Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, με τις 400 και πλέον οργανώσεις που εκπροσωπούν 600.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μας προσκαλεί στην ετήσια πανηγυρική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών, η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στους Ηπειρώτες που ανταμώνουν, αγωνίζονται και δημιουργούν. Με μια άγρα από τους πιο όμορφους ανθούς της ηπειρώτικης παράδοσης, με τον ανθό της ηπειρώτικης νεολαίας.
Με τη συμμετοχή ογδόντα και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την χώρα, με τη συμμετοχή 2.500 και πλέον χορευτών, με μια πληθώρα κορυφαίων δεξιοτεχνών της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης καθώς και καταξιωμένων Ηπειρωτών τραγουδιστών, η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί ένα τρίωρο υπερθέαμα που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.
Τραγούδια για την αγάπη και την ξενιτιά, την Ιστορία και τον ίδιο τον τόπο, διανθισμένα με ποίηση Ηπειρωτών ποιητών και στίχους από την απαράμιλλη Ηπειρώτικη λαϊκή ποίηση ορίζουν τη δομή μιας πραγματικά πρωτότυπης πολιτιστικής εκδήλωσης. Παρουσιαστές της τρεις από τους καλύτερους νέους Ηπειρώτες ηθοποιούς, η Ρηνιώ Κυριαζή, η Παρασκευή Κατσάνη και ο Νίκος Αρβανίτης. Σκηνοθέτης ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε.. Στοιχείο της εκδήλωσης η παράλληλη προβολή πλούσιου οπτικού υλικού από την Ηπειρώτικη φύση καθώς και τις διαδρομές των Ηπειρωτών στο χρόνο.
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης η βράβευση Ηπειρωτών για την προσφορά τους στον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, τη Νεολαία, την Ηπειρώτικη Αποδημία. Η αξία των βραβευόμενων κοσμεί τη φετινή μας εκδήλωση.
«Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος, με τρόπο νέο και εμπνευσμένο, φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια στη σημασία μιας τέτοιας Πανηπειρωτικής σύναξης σε τέτοιους, δύσκολους καιρούς. Τώρα που, περισσότερο από άλλοτε, το ίδιο το Ηπειρώτικο αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία. Τώρα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Κι είναι για αυτό που φέτος η συμμετοχή των συμπατριωτών μας και των φίλων της Ηπείρου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Γιατί τώρα το νιώθουμε περισσότερο από άλλοτε: Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
                       

Δρακόλιμνες Γκαμήλας & Σμόλικα .

 Σε υψόμετρο 2.050μ. ανάμεσα στις κορυφές Λάπατος και Πλόσκος βρίσκεται η μυθική Δρακόλιμνη της Γκαμήλας. Το όνομά της οφείλεται στο δράκο, ένα όν με μυθικές διαστάσεις, το οποίο λέγεται ότι κατοικούσε σε αυτή και ήταν σε διαρκή διαμάχη με το δράκο που ζούσε στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα σε υψόμετρο 2.150μ.

Παλιότερα πίστευαν ότι η Δρακόλιμνη είναι μια πολύ βαθιά λίμνη που τα νερά της απολήγουν στον Αώο. Νεότερες έρευνες απέδειξαν πως το βάθος της δεν ξεπερνά τα 5μ. Στα νερά της Δρακόλιμνης ζει ο αλπικός τρίτωνας ( tritus alpestris ) ένα αμφίβιο με μήκος 8 – 12 εκ. με γκρίζα καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες. Θεωρείται σπάνιο είδος και προστατεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«ΛΗΓΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΤΙΣ 31-01-2011»

Το πλαίσιο της διαδικασίας απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των συντάξεων του Οργανισμού, δόθηκεπαράταση από τον ΟΓΑ έως 31-01-2011 έτσι ώστε το σύνολο των συνταξιούχων του ΟΓΑ να απογραφεί (σύμφωνα με το Απογραφικό Δελτίο που τους έχει σταλεί) και να λαμβάνουν την σύνταξή τους με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ΄επιλογή του συνταξιούχου.
Μέχρι σήμερα, η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ πραγματοποιείται με επιτυχία, έχοντας ανταποκριθεί περισσότεροι από 85% των συνταξιούχων και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Ιανουάριου 2011 θα έχουν απογραφεί (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού) και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.
Στους συνταξιούχους του ΟΓΑ που έχουν απογράφει μέχρι 14-01-2011 και έχουν ανοίξει λογαριασμό, η σύνταξη τους μηνός Φεβρουαρίου 2011 θα καταβληθεί στον λογαριασμό τους ( νέος τρόπος πληρωμής συντάξεων) ενώ για τους υπόλοιπους μέσω ΕΛ.ΤΑ.
Σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός ενημερώνει τους συνταξιούχούς του ότι οι συντάξεις του μηνός Μαρτίου 2011 θα καταβληθούν αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό των ΕΛ.ΤΑ. που έχουν επιλέξει. Για το λόγο αυτό ενημερώνουμε ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα θα πρέπει να καταθέσουν το «Απογραφικό Δελτίο» που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ στο Κατάστημα της Τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ. που επιθυμούν να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011.
Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον νέο τρόπο πληρωμής και την διαδικασία της απογραφής μπορούν να απευθύνονται :
- στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ της περιοχής τους
- στην Κεντρική Υπηρεσία και τα Περ/κά Υποκ/τα του ΟΓΑ
- στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ ( www.oga.gr).

Πατήματα από αρκουδάκι!

Πέρασε στην Κατούνιστα και έστριψε κατά την Καλόγρια. Που θα πάει θα την πετύχω!







ΠΗΓΗ:  vradeto1340.blogspot.com

Κοπή πίτας του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης.

28 Ιαν 2011

Η τελευταία αρκούδα της Πίνδου.

Σκουρογιάννης. Ο Ντομπρινοβίτης ήρωας του σπουδαίου μυθιστορήματος «Το διπλό βιβλίο», του Γιαννιώτη συγγραφέα Δημήτρη Χατζή. Ο μετανάστης Σκουρογιάννης που ζει με το όνειρο της επιστροφής στο χωριό μας. Ένας άνθρωπος που όπως χαρακτηριστικά λέει ο συγγραφέας είναι: «από τους ανθρώπους εκείνους που δεν το λιανίζουνε τ' όνειρο τους, το θέλουν ακέριο, σωστό, μια και καλή, το φκιάχνουνε μέσα τους, το στήνουνε, το δουλεύουν και ξέρουν, μπορούνε να την καρτερούνε την ώρα του»….
Μόνο που σαν φθάσει αυτή η ευλογημένη ώρα, ο Σκουρογιάννης θυμίζοντας ήρωες αρχαίων χρόνων «ζει» την εξέλιξη της ιστορίας του με τραγικό τρόπο. 
Από αυτό το βιβλίο του Δημήτρη Χατζή διαλέξαμε να μεταφέρουμε εδώ το έκτο κεφάλαιο του, με τίτλο «Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου», που η ιστορία κυρίως διαδραματίζεται στο χωριό μας:

«Ο Σκουρογιάννης  μας χαιρέτησε, μας αποχαιρέτησε προχτές. Γύρισε στην πατρίδα.

Κάπου-κάπου μέσα στη δική μου την ιστορία έχω πει και γι’ αυτόν δυο λόγια, ποιος ήταν. Από τους παλιούς μετανάστες, εκείνους της πρώτης μεγάλης φουρνιάς, έμεινε είκοσι χρόνια εδώ. Με το συμβόλαιο κ' έκοβε σύρματα—συρματόσκοινα στην ΑΕΓΚ. Ένας σιδερένιος μπάγκος με το μαχαίρι, στέκεσαι μπροστά—δε χρειάζονται μπράτσα, τέχνη, μυαλό, τίποτα δε χρειάζεται, να κόβεις μονάχα. Ώρες οχτώμιση κάθε μέρα, μισή ώρα διάλειμμα για το μεσημέρι—και σου τα μετρούν με τη νόρμα.— «Να τα βάλεις συνέχεια, φτάνουν πάνω από σαράντα φορές Στουτγκάρτη - Ντομπρίνοβο τα σύρματα πού 'κοψα»—είπε μια μέρα στο ελληνικό καφενείο.
Άλλο τίποτα δεν έκανε, δε χρειάστηκε να κάνει, δεν είχε να κάνει και δε μπορούσε να κάνει. Κοιμήθηκε χρόνια μαζί με τους άλλους σε κείνα τα κοινόβια, τα «χάιμ» πού λένε, κοιμήθηκε κάποιον καιρό και στο δωμάτιο το δικό μου, ξαναγύρισε στα «χάιμ», ξαναπήρε κάποτε κάποιο δωμάτιο με κάποιους άλλους—που θα πει πως κατοικιό δικό του δεν είχε—κάπως έτσι σα να ΄ταν περαστικός. Είκοσι χρόνια περαστικός. Έφαγε το μεσημέρι στις 

Στη χαράδρα του Βίκου με χιόνι.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όμορφες εικόνες από τη χαράδρα του Βίκου και τη Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδέντρι. Το βίντεο, το οποίο το βρήκα στο You Tube γυρίστηκε στις 16-12-2010 όταν στην περιοχή υπήρχε αρκετό χιόνι.



ΔΙΩΡΟΦΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ ΤΥΛΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Διώροφη μονοκατοικία, στην κοινότητα Κάτω Πεδινών του Δήμου Ζαγορίου, στο Νομό Ιωαννίνων, τυλίχθηκε στις φλόγες έχθές στη 01.45΄ τα ξημερώματα. Απο την πυρκαγιά προκλήθηκαν πολλές υλικές ζημιές. Για την κατάσβεση έσπευσαν στην περιοχή 3 οχήματα και 6 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Προανάκριση διενεργείται απο το Ανακριτικό της Π.Υ.

Απογραφή πληθυσμού

Από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου θα διεξαχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας, ενώ θα έχει προηγηθεί- από 1 έως 28 Φεβρουαρίου- η γενική απογραφή των κτιρίων. Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς την 29η Μαρτίου, είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής τους. Θα γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας.Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα, που και αυτός θα είναι εντεταλμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ, θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης, ενώ το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.Αντικείμενο της γενικής απογραφής κτιρίων, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς τη 15η Ιανουαρίου, είναι η καταμέτρηση όλων των κτιρίων της χώρας, με αναφορά στη βασική τους χρήση, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώτος και σε άλλα χαρακτηριστικά τους. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των κτιρίων θα κληθούν να συνεργαστούν με τον εντεταλμένο και εκπαιδευμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου, με τη μέθοδο της συνέντευξης. 

3,7 εκ. για τον Φορέα της Πίνδου.

Το ποσό των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου, στο πλαίσιο του έργου οργάνωσης της λειτουργίας της προστατευόμενης περιοχής.
Τα κονδύλια αυτά προέρχονται από το πρόγραμμα «Περιβάλλον» και σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν ανάσα για τον Φορέα ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο και δύσκολο έργο.
Οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα σχεδόν στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα οι δρομολογημένες δραστηριότητές τους να έχουν καθυστερήσει.
Η έγκριση της συγκεκριμένης πίστωσης για τον Φορέα της Πίνδου, σίγουρα μπορεί να επιτρέψει την έναρξη εργασιών βάση του προγραμματισμού που έχει κάνει η Διοίκηση.

ΠΗΓΗ:  www.epiruspost.gr

Με διαφορά 200 χρόνια!

Το 1750 χτίστηκε το γεφύρι του Νούτσου (μετέπειτα Κόκκορη) και στέκει εκεί ακόμη. Μετά από 200 χρόνια, το 1953 χτίστηκε το διπλανό σύγχρονο γεφύρι, γιατί ο τότε βασιλιάς πηγαίνοντας στους Κήπους "έμεινε" στο ρέμα. Αλλιώς!! Μάλλον ακόμη δεν θα την είχαν φτιάξει ή θα πέρναγε από αλλού!

27 Ιαν 2011

Στα Ζαγοροχώρια Χειμώνα - Καλοκαίρι.

Σαράντα έξι πανέμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στα βουνά βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια μαγεύουν τον επισκέπτη, τόσο με τη μοναδική, φυσική ομορφιά τους όσο και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Πλαισιωμένα από καταπράσινες βουνοπλαγιές, τρεχούμενα νερά, επιβλητικά φαράγγια και μαγευτικές λίμνες, αποτελούν ιδανικό προορισμό όλο το χρόνο
Με έκταση χιλίων περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Ζαγόρι χωρίζεται στο δυτικό, ανατολικό και κεντρικό τμήμα, καθένα με τα δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη δική του ιστορία και, βέβαια, τα δικά του, μοναδικά χωριά.
Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, το δυτικό Ζαγόρι περιλαμβάνει ορισμένα από τα δημοφιλέστερα, και ίσως ομορφότερα χωριά της περιοχής. Το Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι, που πλαισιώνουν την κοιλάδα του Βοϊδομάτη, έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που επιστρέφουν εδώ κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική, να περιηγηθούν στα λιθόστρωτα σοκάκια, να απολαύσουν τη μοναδική θέα και να αισθανθούν κοντά στη φύση.
Ο ίδιος ο ποταμός Βοϊδομάτης αποτελεί ένα από τα μαγευτικότερα τοπία της περιοχής, το ιδανικότερο, ίσως, σκηνικό για πεζοπορικές διαδρομές, ατελείωτες περιηγήσεις, αλλά και extreme sports, για τους λάτρεις του είδους. Τα καταγάλανα νερά του, με σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο, προκαλούν τους τολμηρούς για μία βουτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα πλαισιωμένα από αιωνόβια πλατάνια μονοπάτια που βρίσκονται στις όχθες του είναι ιδανικά για πεζοπορία, καθώς κρύβουν αμέτρητες εκπλήξεις σχεδόν σε κάθε βήμα.
Πέτρινα γεφυράκια που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο παραμύθι, πυκνή βλάστηση και μοναδικές εικόνες που δημιουργούνται καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται πάνω στα πεντακάθαρα νερά -σημειώστε ότι ο Βοϊδομάτης είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια το νερό των οποίων είναι πόσιμο- συνθέτουν ένα τοπίο που γοητεύει και ανταμείβει ακόμη και τους ορκισμένους εχθρούς της πεζοπορίας.
Παραμένοντας στο δυτικό Ζαγόρι, αξίζει να επισκεφθείτε τη μαγευτική Δρακόλιμνη, όπου ζει ο αλπικός Τρίτωνας, το σπάνιο είδος αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο, αλλά και το ρέμα Ρογκοβό, ανάμεσα στους δύο οικισμούς του Παπίγκου, που σχηματίζει μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες οβίρες.
Το κεντρικό Ζαγόρι περιλαμβάνει τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Κήποι, Δίλοφο, Κουκούλι, Τσεπέλοβο, Διπόταμο, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά κ.ά. Δύο από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, η Βίτσα και το Μονοδένδρι, αποτελούν και τα σημεία απ' όπου ξεκινούν τα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στο φαράγγι του Βίκου. Στο κεντρικό Ζαγόρι συγκεντρώνονται και μερικά από τα ωραιότερα γεφύρια της περιοχής, όπως το Καλογέρικο, με τις τρεις καμάρες, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κήποι και Κουκούλι. Παραδοσιακά, πέτρινα αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες, πέτρινες και μαρμάρινες βρύσες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, ιστορικά κτίσματα, εκκλησίες, απαράμιλλη θέα στις καταπράσινες πλαγιές και στο φαράγγι του Βίκου, όλα διεκδικούν το χρόνο και, βέβαια, το θαυμασμό και  δελεάζουν για "άλλη μία στάση" σε κάθε βήμα της περιήγησης.

Εδώ είναι και το Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη, στους Κήπους, με 40 χιλιάδες αντικείμενα της καθημερινής ζωής από όλη την περιοχή του Ζαγορίου, το Μουσείο Παραδοσιακών Ασχολιών, στον Ελαφότοπο, και τη Βιβλιοθήκη της Πασχαλείου Σχολής, στο Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται, μεταξύ άλλων, ένα από τα δεκατρία σωζόμενα αντίγραφα της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.
Η κατάβαση στο φαράγγι του Βίκου γίνεται μέσω των μονοπατιών που ξεκινούν από αρκετά χωριά του Ζαγορίου, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι και ο Βίκος. Κάτοχος του ρεκόρ Guiness του φαραγγιού με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο -μόλις 1100 μέτρα- και με βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα, το φαράγγι αποτελεί, μαζί με τον Βοϊδομάτη, τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου. Η πλούσια βλάστηση, τα σπάνια είδη ζώων και πουλιών που φιλοξενεί, τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που το διασχίζει αναμφισβήτητα θα σας εντυπωσιάσουν.
IMG_0018.jpg image by gastonious
Λιγότερο δημοφιλής, αλλά εξίσου γοητευτική, η περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου εντυπωσιάζει όσους αναζητούν προορισμούς έξω από την πεπατημένη, τοπία ανέγγιχτα από την τουριστική ανάπτυξη και προβολή. Χωριά όπως η Βοβούσα, το Φλαμπουράρι, οι Καρυές και το Γρεβενίτι αξίζουν αρκετό από το χρόνο σας, όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά τους αλλά και για το παραδοσιακό τους χρώμα, που μοιάζει να παραμένει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου.
http://www.mytour.gr/images/destinations/zagoroxoria/zagori.jpg
Καθίσταται, βέβαια, σαφές ότι ένα Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για να ανακαλυφθεί όλη η ομορφιά των χωριών του Ζαγορίου, να θαυμάσετε τα φυσικά τοπία και να περιπλανηθείτε στα γραφικά καλντερίμια και τις λιθόκτιστες πλατείες καθενός από αυτά. Η γοητεία της περιοχής λειτουργεί σα μαγνήτης, κάνοντας ακόμη και τους πλέον αμύητους να επιστρέφουν ξανά και ξανά για να γνωρίσουν εκ νέου τη μαγεία του φυσικού περιβάλλοντος που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δε σταματά να εκπλήσσει.

ΠΗΓΗ:  boulaki.pblogs.gr

ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, που είναι πραγματικός θησαυρός, εντόπισα τη σειρά των ντοκυμαντέρ με τον τίτλο «ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». 
Σε ένα επεισόδιο της σειράς αυτής με τον τίτλο «ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ, ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ» ο αφηγητής δίνει πληροφορίες για τον ποταμό, μιλάει για το φυσικό κάλλος, και τις διαδρομές που πραγματοποιούνται με καγιάκ. Περιγράφονται τα χωριά που διασχίζει ο ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ, το Μικρό και Μεγάλο ΠΑΠΙΓΚΟ, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους, η καθημερινότητα των κατοίκων και ο τρόπος ζωής τους. Γίνεται αναφορά στα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια, στο ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ, στα διάφορα Ζαγοροχώρια και στις ομορφιές τους. 
Το εξαιρετικό αυτό βίντεο μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ και θα πληροφορηθείτε αρκετά και σημαντικά στοιχεία για το πανέμορφο αυτό ποτάμι της περιοχής μας.

Η Ήπειρος του Pfilippe Jacquet.


Την Δευτέρα (24-1-2011) το βράδυ πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα Αρχιεπ. Σπυρίδωνα στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, η εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος «Η Ήπειρος του Philippe Jacquet: ένα φωτογραφικό οδοιπορικό», το οποίο εκδόθηκε με μέριμνα του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής.
Το λεύκωμα αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες από την Ήπειρο και κυρίως τις ορεινές περιοχές του Ζαγορίου και του Μετσόβου, του προαναφερομένου Γάλλου φιλέλληνα και ένθερμου φίλου της Ηπείρου, τις οποίες, μετά το θάνατό του, η οικογένειά του παραχώρησε στο Σύλλογο, προκειμένου να μεριμνήσει για την έκδοση του λευκώματος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, απηύθυναν αρχικά χαιρετισμούς οι: Σταύρος Δερματάς, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων,  Φίλιππος Φίλιος, Δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων και Madeleine Kirkyacharian, Πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Ακολούθησαν οι ομιλίες των: κ.κ. Βασίλη Νιτσιάκου, Καθηγητού Κοινωνικής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  Γεωργίου Σμύρη, Επίκουρου Καθηγητού Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Joanna Jacquet, κόρης του
Philippe Jacquet Πτυχιούχου Γερμανικής Φιλολογίας και του επιμελητή της έκδοσης Απόστολου Μπενάτση, Επίκουρου Καθηγητή Θεωρίας και Ερμηνείας της Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο με σύνθεση εικόνας και μουσικής, αφιερωμένο στον Philippe Jacquet.
Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας, την παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το ακροατήριο.
Θα πρέπει να σημειώσω ότι η Joanna Jacquet, μίλησε στην Ελληνική γλώσσα και συγκίνησε το ακροατήριο, ιδιαίτερα με τον επίλογό της, στον οποίο ανέφερε τα εξής:
«Στις 25 Ιουλίου 1995 ο Philippe Jacquet εγκαταλείπει το σώμα του στην Τουλόν και η ψυχή του ταξιδεύει στον Ηπειρωτικό ουρανό εκεί όπου συναντιέται με τους Θεούς και τους φιλοσόφους της Ελλάδας. Είμαι σίγουρη ότι εκεί είναι ευτυχισμένος».
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση.
Θερμά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Ιωαννίνων, που συνδιοργάνωσαν την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ξενάγηση στη Σκάλα!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επίσκεψη στην Σκάλα του Βραδέτου δεν έχει εποχές! Και αυτός είναι ο λόγος της σηματοδότησης αυτής. Γιατί κάποιοι μπορεί να είναι τυχεροί και να σμίξουν με κάποιον από το Βραδέτο και να τους δείξει κάποια πράγματα, ειδάλλως δεν θα καταφέρουν αν φτάσουν σε αυτή. Το πρωΐ της Κυριακής, κάποιοι πελάτες στο ξενοδοχείο εξέφρασαν την επιθυμία να περπατήσουν την Σκάλα.
 Και μιας και εγώ έφευγα εκείνη την στιγμή, τους ξενάγησα έως τα πρώτα πέταλα. Του εξήγησα μερικά πράγματα για το Βραδέτο και την Σκάλα και συνέχισα για να φύγω ενώ αυτοί επέστρεψαν, για να πάνε και μια βόλτα στην Μπελόη!


Ανάβαση στον Κοζιακό έχει προγραμματίσει για την Κυριακή 30-1-2011 ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων!


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων έχει  προγραμματίσει για την Κυριακή 30-1-2011, ανάβαση στον Κοζιακό (1625μ). Η πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από τους Νεγάδες Ζαγορίου, είναι Β′ κατηγορίας, διάρκειας 7 ωρών περίπου και μπορούν να συμμετάσχουν και αρχάριοι με καλή όμως φυσική κατάσταση. 
Αρχηγός της αποστολής θα είναι ο Γιώργος Μακρίδης και Υπαρχηγός ο Άρης Μπαρτζώκας. 
Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί την 07.30΄ ώρα έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων)
Για περισσότερες πληροφορίες  και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9μμ. τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

26 Ιαν 2011

Ανάδειξη της λαϊκής λιθογλυπτικής στο Ζαγόρι.


Το Σάββατο (22-1-2011) το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου έγιναν οι εργασίες της εκδήλωσης «Η δόξα της πέτρας».
Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου, με στόχο την ανάδειξη της λαϊκής λιθογλυπτικής της περιοχής, που για πολλά χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς του Ζαγορίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου κ. Άννα Δερέκα, η οποία είχε και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Κολόκας, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου και η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. κ. Μάρθα Παπαδοπούλου.
Ακολούθησαν οι ομιλίες της Δρ Μαρίας Τσούπη με θέμα «Η λαϊκή λιθογλυπτική στο Ζαγόρι: Μορφή και περιεχόμενο» και της  Δρ Φανής Μπαλαμώτη με θέμα «Διάκοσμος και συμβολισμός στη λαϊκή τέχνη».
Ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση και πολύ ορθά ο Δήμαρχος Ζαγορίου πρότεινε να επαναληφθεί το καλοκαίρι στο Ζαγόρι.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αρκετές φωτογραφίες από λιθανάγλυφα που υπάρχουν σε χωριά του Ζαγορίου και μεταξύ αυτών ήταν και κάποιες φωτογραφίες από λιθανάγλυφα στο Βρυσοχώρι. Αυτό μου έφερε στο μυαλό μου ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο, σχετικό με το θέμα, το οποίο είχα διαβάσει στη σελίδα του Μορφωτικού Ορειβατικού Συλλόγου  Βρυσοχωρίου http://www.mosv.gr
Το κείμενο αυτό, στο οποίο υπάρχουν και εξαιρετικές φωτογραφίες λιθανάγλυφων από το Βρυσοχώρι, είναι το ακόλουθο: 

Λιθόγλυπτα 

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά την εξωτερική τοιχοποιία των εκκλησιών και των σπιτιών του Βρυσοχωρίου θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν ένθετες μαυρόπλακες λαξευμένες ή εγχάρακτες με χρονολογίες και με ποικίλα θέματα, όπως δικέφαλους αετούς, σταυρούς, κυπαρίσσια, δράκοντες και άλλα γνωστά μοτίβα της λαϊκής τέχνης.
Η γλυπτική αυτή της πέτρας είναι μια από τις εκφράσεις της παραδοσιακής χειροτεχνικής δημιουργίας, όπως είναι και η ξυλογλυπτική, η ζωγραφική, η κεντητική, η υφαντική, η αργυροχρυσοχοΐα, η μεταλλοτεχνία και η κεραμική. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Βρυσοχώρι είναι ένα από τα λιγοστά χωριά του Ζαγοριού, όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει συχνά* αυτά τα εξαίρετα δείγματα της τέχνης των πελεκάνων – μαστόρων της κουμπανίας των χτιστάδων. Οι περισσότεροι έφτασαν στο Ζαγόρι από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, την εποχή της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας, δηλαδή από τα τέλη του 18ου αιώνα και, κυρίως, κατά το 19ο αιώνα.
Βρυσοχώρι
Οικ. Γ. Τσιομίδη. Στο αριστερό τμήμα της αυλόπορτας
Βρυσοχώρι
Οικία Νικ. Εξάρχου. Πρόσοψη, αριστερά της μπαλκονόπορτας.
Βρυσοχώρι
Οικία Μιχ. Πασχάλη. Πρόσοψη, αριστερά της εισόδου.
Βρυσοχώρι
Οικία Στ. Ρίμα. Στο αριστερό τμήμα της πρόσοψης.
Στα περισσότερα λιθόγλυπτα υπάρχουν χρονολογίες, αλλά και ονόματα που αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια της ιστορίας του κτίσματος, σ’ ό,τι αφορά στη χρονολογία κτίσης ή ανακαίνισης, καθώς και στα ονόματα των χορηγών – δωρητών, των ιδιοκτητών ή και των μαστόρων. Ξεχωριστού ενδιαφέροντος είναι και όσα έχουν ένα διακοσμητικό – συμβολικό ρόλο που σχετίζεται όχι μόνο με την αισθητική αντίληψη, αλλά παραπέμπουν και στις μεταφυσικές δοξασίες της παραδοσιακής κοινωνίας. Έτσι, για να μπορεί κανείς να κατανοήσει το ρόλο τους θα πρέπει να ερμηνεύσει την παρουσία τους με βάση τις αξίες, τις κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις των ανθρώπων μιας περασμένης εποχής, οι οποίες σίγουρα διαφοροποιούνται κατά πολύ από τις σύγχρονες.
Πρώτα απ’ όλα, τα διάφορα μοτίβα είχαν και συμβολικό ρόλο γιατί τα φιλοτεχνούσαν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία της πρόσοψης των εκκλησιαστικών και κοσμικών κτισμάτων και όχι στο εσωτερικό τους. Τα σημεία αυτά ήταν κοντά στα «ανοίγματα» (θυρώματα, παράθυρα), αλλά και στις «ευπαθείς» γωνίες της τοιχοποιίας. Πίστευαν, λοιπόν, ότι, όπως οι ίδιοι προστάτευαν το σώμα τους στερεώνοντας ένα φυλαχτό, με ανάλογο τρόπο θα δι- ασφάλιζαν και την προστασία του σπιτιού ή της εκκλησίας από την επίδραση του Κακού.
Βρυσοχώρι
Στην αυλόπορτα της οικίας Χρυσ. Βασδέκη.
Βρυσοχώρι
Οικία Νικ. Πασχάλη. Δ. πλευρά, αριστερή ακμή της τοιχοποιίας.
Βρυσοχώρι
Οικ. Μιχ. Πασχάλη. Πρόσοψη, αριστερή ακμή της τοιχοποιίας.
Βρυσοχώρι
Οικ. Νικ. Μπίρη. Πρόσοψη, αριστερά της εισόδου.
Απο-τύπωναν σύμβολα της πίστης, όπως σταυρούς, αγίους – συνήθως του Άη –Γιώργη και του Άη Δημήτρη – χερουβείμ, θυμιατά, αλλά και σύμβολα της πρόληψης, όπως πεντάλφες, φίδια, δράκοντες, δύσμορφες κεφαλές. Είναι τα λεγόμενα αποτρεπτικά – φυλακτικά θέματα που, σύμφωνα πάντα με τα ιδεολογικά δεδομένα της εποχής, στήριζαν την έγνοια για την επισφαλή ανθρώπινη ζωή. Ισχυροποιούσαν το αίσθημα της ασφάλειας των ενοίκων, των ζωντανών και της σοδειάς που κινδύνευαν, σε καθημερινή βάση, από αρρώστιες, θάνατο, βασκανία, από το Κακό σε κάθε του μορφή.
Συχνά, ο λαϊκός μάστορας – πετροπελεκητής λάξευε και ένα σύμβολο της αφθονίας, του πλούτου, της ευημερίας. Σαν αυτούς τους ευγονικούς λιθανάγλυφους μαστούς που μπορεί κανείς να δει στην αριστερή παραστάδα της αυλόπορτας του σπιτιού της οικογένειας του αλησμόνητου Γιωργάρα Τσιομίδη. Σήμερα ξεχάστηκε ο αρχικός συμβολισμός, όμως δεν παύουν τα θέματα αυτά να είναι μάρτυρες του πολιτισμικού παρελθόντος του τόπου. Η τέχνη διαχρονικά εικονογραφεί την ανθρώπινη σκέψη και το συναίσθημα. Η πέτρα έχει το πλεονέκτημα να αντιστέκεται στο χρόνο και τα λιθανάγλυφα είναι μια ορατή έκφραση, είναι τα «ίχνη» της εσωτερικής ζωής μιας άλλης περασμένης κοινωνίας.
Βρυσοχώρι
Ναός Αγ. Χαραλάμπους. Δεξιά της κύριας εισόδου (1814).
Βρυσοχώρι
Το θύρωμα του καμπαναριού του Αγ. Χαραλάμπους, με την κτητορική επιγραφή (1860-1861).
Βρυσοχώρι
Οικία οικ. Στάμου. Τοξωτή επίστεψη παράθυρου, με ένθετη λιθανάγλυφη πλάκα στο εσωτερικό της.
Βρυσοχώρι
Οικία Μιχ. Πασχάλη. Υπέρθυρο τμήμα κύριας εισόδου.
Η κατοικία ήταν το κέντρο της οικογενειακής ζωής, ο τόπος εργασίας και παραγωγής, ο χώρος όπου συμβίωναν άνθρωποι και ζωντανά. Φυλακτικά – αποτρεπτικά μοτίβα σκαλισμένα στις παραστάδες της εισόδου δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις μιας συμβολικής προστασίας, ώστε να περιφρουρούν τα όρια του ιδιωτικού χώρου. Έτσι ερμηνεύονται εκείνοι οι τρομακτικοί φύλακες – δράκοντες στην αριστερή γωνία της νότιας πλευράς στο σπίτι του Νίκου Εξάρχου, αλλά και στην αυλόπορτα του σπιτιού του Χρυσόστομου Βασδέκη. Ο φόβος νικιέται με το φόβο και ο άνθρωπος αναπαριστάνει εξευμενιστικά ό,τι φοβάται, αλλά και ό,τι σέβεται.
Όμως, αν η κατοικία είναι το ιερό άδυτο της ιδιωτικής ζωής, ο οίκος του Θεού πρέπει να είναι ο κατεξοχήν αποκομμένος από το βέβηλο κόσμο χώρος. Για τον πιστό είναι η μετάβαση στον υπερβατικό χώρο της προστασίας και της σωτηρίας. Εδώ, στο εξωτερικό τμήμα πάντα, η λιθογλυπτική θα βρει πρόσφορο έδαφος εφαρμογής της. Στο χαγιάτι του Αγίου Χαραλάμπους, αλλά και στις εισόδους του ναού και του καμπαναριού τα θέματα αυξάνουν. Κοντά στις κτητορικές επιγραφές παρατηρούμε ποικίλες άλλες απεικονίσεις, όπως σταυρούς, δικέφαλους, ζωικές και φυτικές συνθέσεις, ακόμη και μία αποτρεπτική κεφαλή που υπάρχει στη δυτική γωνία της νότιας πλευράς, στο χαγιάτι του Αγίου Χαραλάμπους. Όλα αυτά τα λιθανάγλυφα θέματα ενισχύουν την αίσθηση της αποδέσμευσης από τις αρνητικές δυνάμεις του Κακού. Είναι φυλακτικά «σημεία» που δίνουν διέξοδο στις μεταφυσικές ανησυχίες του ανθρώπου και δημιουργούν συνθήκες βίωσης της θεϊκής παρουσίας.
Βρυσοχώρι
Κτητορική επιγραφή στο Μοναστήρι της Αγ. Τριάδος, εντοιχισμένη εξωτερικά στο κελί της Στασινής
Βρυσοχώρι
Στο χαγιάτι του Αγ. Χαραλάμπους.
Βρυσοχώρι
Το λιθανάγλυφο θύρωμα της κύριας εισόδου, στο ναό του Αγ. Χαραλάμπους (1814).
Η είσοδος συμβολίζει τον ίδιο το Χριστό ( «Εγώ ειμί η θύρα …») και αυτό πρέπει να εκφραστεί με τον καλύτερο αισθητικά αλλά και συμβολικά τρόπο. Το περίτεχνο θύρωμα του Αγίου Χαραλάμπους «αγκαλιάζει» τον ατομικά και μοναχικά εισερχόμενο και επισημαίνει με τα λιθανάγλυφα σύμβολα της πίστης, τη διάκριση μεταξύ του κοσμικού και ιερού χώρου.
Το ημερολόγιο, λοιπόν, αυτό για το έτος 2010 αναδεικνύει τα κάθε είδους λιθόγλυπτα, που θεωρούμε ότι αποτελούν σημαντικές μορφολογικές λεπτομέρειες στη συνολική όψη των κτισμάτων, εκκλησιαστικών και κοσμικών του χωριού. Παράλληλα, αφιερώνεται στην ξεχωριστή αυτή τέχνη των λαϊκών μαστόρων που ήξεραν να δίνουν σχήμα και πνοή στην πέτρα. Σε όλους αυτούς τους πετροπελεκητάδες που με το καλέμι και τη βαριοπούλα απέδειξαν το περίσσευμα της αξιοσύνης τους, απο- τυπώνοντας πάνω στο «πρόσωπο» της πέτρας τη σφραγίδα ενός ταλαντούχου και ευφάνταστου δημιουργού.
* Στο Βρυσοχώρι εντοπίσαμε πάνω από 100 δείγματα λαϊκής λιθογλυπτικής τέχνης. Στα στενά πλαίσια αυτού του ημερολογίου γίνεται μια ενδεικτική μόνο παρουσίασή τους και, έτσι, η επιλογή έγινε με βασικό κριτήριο να υπάρχουν, όσο είναι δυνατό, αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις κατηγορίες (διακοσμητικές - συμβολικές παραστάσεις ή κτητορικές επιγραφές).

( Κείμενο: Μαρία Τσούπη - Ρέμου)

Συμπληρωματικά να πούμε ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους συντελεστές της συγκεκριμένης εκδήλωσης.