ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


30 Μαρ 2012

Μιά καταπληκτική βραδιά για το Ντομπρίνοβο στα Φάρσαλα.


   Την Κυριακή 18 του Μάρτη 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα "ΑΙΓΛΗ ΠΑΛΛΑΣ" στην πλατεία των Φαρσάλων,  διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιοχωρίου "ΤΟ ΝΟΜΠΡΙΝΟΒΟ" κινηματογραφική - φιλολογική βραδιά με προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κουρμουζά «Αρκούδα ένα ζώο εξαφανίζεται στην Ελληνική πανίδα» και η ταινία της Μέμης Σπυράτου «Η τελευταία Αρκούδα του Πίνδου».
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με πρόλογο η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φαρσάλων κ. Βούλα Σούλη από τους Κήπους.
Ακολούθως ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας κ. Στέργιος Τσολάκης παίρνοντας τον λόγο ανέφερε: "Εκ μέρους του Π.Σ.Η "ΤΟ ΝΤΟΜΠΡΙΝΟΒΟ" σας καλωσορίζω στην αποψινή κινηματογραφική -φιλολογική βραδιά.
Όπως η αρχαία Ρώμη  με την Κων/λη για τον Χριστιανισμό, η Αθήνα με την Θεσ/κη για την πατρίδα μας, έτσι και τα Φάρσαλα με το Ηλιοχώρι Ζαγορίου (Ντομπρίνοβο από δώ και πέρα), αποτελούν το ίδιο δίπολο εδώ και 130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, για πολλούς από εμάς που στα Φάρσαλα ήμασταν και είμαστε "ΟΙ ΖΑΓΟΡΙΣΙΟΙ."
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ.
Ακολούθως η συγχωριανή μας κ.Ντίνα Μπαράκου διάβασε για την ζωή και το έργο του συγγραφέα Δημήτρη Χατζή.
Μετά την προβολή της ταινίας, ο κ. Στέργιος Τσολάκης και η κ. Ντίνα Μπαράκου διάβασαν αποσπάσματα του διηγήματος κατ΄αρχήν και ακολούθως ο Πρόεδρος ομίλησε για την ιστορία του χωριού μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερα τόνισε για τα σκοτεινά χρόνια 1945-1949:
"Στον εμφύλιο που ακολουθεί που είναι ο χειρότερος πόλεμος παρ΄οτι το χωριό μας και η Ήπειρος βρίσκεται μέσα στην καρδιά της φωτιάς μαζί με την Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχουν θύματα ούτε από τους μεν ούτε από τους δε  και αυτό μας κάνει υπερήφανους εμάς τους νεώτερους και τα παιδιά μας.
Εδώ θα κάμω μία παρένθεση.
Κατοίκους Φαρσάλων έχουμε δύο συγχωριανούς μας θύματα του εμφυλίου σπαραγμού που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
α) Ο Γιάννης Παρπόδης σκοτώθηκε εδώ στα Φάρσαλα.
β) Ο Γιάννης Τσούλης  σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις στο Βουνό. 
Επίσης έχουμε και θύματα στρατευμένα παιδιά μας σε καιρό ειρήνης.
α) Ο Στρτης Νασιώκας Αθανάσιος ,πνίγηκε κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες το 1968 εν ώρα υπηρεσίας.
β) Ο Κελευστής Βασίλης Μαυρογιώργος,  από μητέρα Ντομπρινοβίτισα που το 1996 χάθηκε μαζί με την τορπιλάκατος ΚΩΣΤΑΚΟΣ.
Τουλάχιστον εκ μέρους του Πολ. Συλ. Ηλ. στην μνήμη όλων αυτών αφιερώνεται η αποψινή βραδιά.
Αιωνία αυτών η μνήμη."
Και κλείνοντας την εκδήλωση είπε:
" Aπό το 1975 και μετά υπάρχει μία ανάπτυξη και ο επερχόμενος 21ος αιώνας έρχεται με καλά σημάδια για την (Νέα Άνοιξη ) του Ζαγορίου - Ηλιοχωρίου που ακούει στο όνομα Τουρισμός - Οικολογία - Παράδοση."
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθησαν πάνω από 100 άτομα μεταξύ των οποίων πολλοί Ντομπρινοβίτες.
Μακάρι να συνεχισθούν αυτού του είδους οι εκδηλώσεις που προβάλλουν το χωριό μας. 
Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση που μας έστειλε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού μας συλλόγου Στέργιος Τσολάκης τον οποίο και ευχαριστούμε.








27 Μαρ 2012

Ζαγοροχώρια


Στις πλαγιές της χαράδρας του Βίκου , στην απίστευτη ομορφιά του τροπικού δάσους ,στην αυθεντικότητα του Ζαγοριού…  στον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης τον Βοιδομάτη, στα Πάπιγκα και τους πύργους ,στα ζαγορίσια γεφύρια και νονοπάτια,εκεί που έχουν τις φωλιές τους οι αετοί, στις βαθιές χαράδρες του Βίκου και του Αώου,εκεί που τα βουνά έχουν τον δικό τους κόσμο..

Στην Αρίστη
Στην χαράδρα του Βίκου

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον οικισμό Βίκος.

Το μεγαλείο της χαράδρας από το “μπαλκόνι” της Ί.Μ Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι.

 Ι.Μ Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι.


Σχιστολιθικά γαιομνημεία..


Το γεφύρι του Κοκκόρου. Στο κεντρικό Ζαγόρι πηγαίνοντας από  Γιάννενα στο χωριό Κήπους.

Στους Κήπους.



Γεφύρι Καλογερικό, ένα κομψό τρίτοξο γεφύρι ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι,το Δίλοφο και τους Κήπους.Του έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός “κάμπια εν κινήσει” και έτσι πράγματι φαίνεται καθώς ανεβοκατεβαίνει το καλντερίμι πάνω από τα τρία τόξα.

Σαρακατσάνικες καλύβες στον  Γυφτόκαμπο,μέρος όπου γίνεται η συνάντηση των Σαρακατσανέων κάθε Αύγουστο.

Το περίφημο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας πάνω από τα νερά του ποταμού Αώου.

23 Μαρ 2012

ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

           Το γεφύρι του Κοκκόρου βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, πάνω στο δρόμο, κοντά στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι. Είναι μονότοξο και χτίστηκε το 1750 με χρηματοδότηση του Νούτσου Κοντοδήμου που καταγόταν από το Βραδέτο.                                         Πολλές φορές χρειάστηκε να επισκευαστεί. Το 1910 έπαθε σοβαρές ζημιές και ο Γρηγόρης Κόκκορος που ήταν μυλωνάς στο επάγγελμα και είχε το μύλο του δίπλα στο γεφύρι, διέθεσε ένα χρηματικό ποσό για αυτό το σκοπό.



 Το γεφύρι χτίστηκε το 1753 στη χαράδρα του Μικρού Βίκου κοντά στο χωριό Κουκούλι. Χρηματοδότης ήταν ο Τόλης Κοντοδήμος που καταγόταν από το Βραδέτο, από τον οποίο το γεφύρι πήρε και το όνομά του. Επίσης είναι γνωστό και ως γεφύρι του Λαζαρίδη εξαιτίας του δασκάλου Κώστα Λαζαρίδη που κατοικούσε στο Κουκούλι και είχε μύλο δίπλα στο γεφύρι. Είναι λιθόκτιστο, κατασκευασμένο με ένα τόξο και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το γεφύρι προσεγγίζεται από ένα χτιστό μονοπάτι που ενώνει τα χωριά Μπάγια και Κουκούλι. Σύμφωνα με την παράδοση, κλέφτες είχαν κρύψει δίπλα στο γεφύρι του Κοντοδήμου την εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένη και οι κάτοικοι έβλεπαν το βράδυ να φέγγει ένα καντήλι στο σημείο αυτό. Το καντήλι σταμάτησε να είναι ορατό από τους κατοίκους όταν βρέθηκε η εικόνα και επιστράφηκε στο ναό από όπου είχε κλαπεί.

 Το γεφύρι του Πλακίδα βρίσκεται πάνω από το Μπαγιώτικο ρέμα και συναντάται στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί στο χωριό Κήποι, στο κεντρικό Ζαγόρι.Από μακριά εξαιτίας της κατασκευής του και της αρμονίας των τόξων του μοιάζει με κάμπια εν κινήσει. Χτίστηκε το 1814 στο σημείο που ήδη υπήρχε ένα ξύλινο γεφύρι. Η χορηγία ήταν του ηγούμενου του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία της Βίτσας, Σεραφείμ και έτσι ονομάστηκε Καλογερικό. Το κόστος ήταν 20.000 γρόσια. Το γεφύρι είναι κατασκευασμένο με τρία τόξα και οδοντωτά περβάζια. Το 1865 οι αδελφοί Αλέξης και Ανδρέας Πλακίδας επισκεύασαν τις ζημιές που είχε υποστεί και από τότε ονομάστηκε και γεφύρι του Πλακίδα.
 Γεφύρι του Αρκούδα: Μονότοξο γεφύρι του 1806, σε καλή κατάσταση, υψόμετρο 738 μ,Παλιότερα ονομαζόταν «γεφύρι του Ξηροποτάμου» ή «γεφύρι του Εβραίου», επειδή ο χρηματοδότης της κατασκευής του γεφυριού ήταν Εβραίος από τα Ιωάννινα, που είχε κινδυνεύσει σε αυτήν την περιοχή, κατά τη διάρκεια μιας κακοκαιρίας. Στις 6 Αυγούστου 1906, ο τουρκικός στρατός σκότωσε σε αυτό το σημείο τον Σαμαρινιώτη μακεδονομάχο οπλαρχηγό Καπετάν-Αρκούδα και από τότε το γεφύρι πήρε το όνομά του.
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΑΗ ΜΗΝΑ

17 Μαρ 2012

Κήποι: Ολάνθιστος κήπος στο Ζαγόρι

Στη μεγάλη αυλή, στο καφεζυθεστιατόριο του Μιχάλη, οι πρωινές κουβέντες έχουν αρχίσει και ο ελληνικός που ψήνει η κ. Αθηνά μοσχοβολάει. Ο πρόεδρος του χωριού, ο παππάς και δυο –τρεις κάτοικοι ακόμη μας υποδέχονται στην παρέα τους.  Στο χωριό των Κήπων, στο κέντρο του Ζαγορίου, τα δωμάτια φιλοξενίας φτάνουν σήμερα τα 90 και τα 2 εστιατόρια, ολοκληρώνουν τις τουριστικές υποδομές του χωριού. Πρόκειται για τον πιο γνωστό οικισμό στο Ζαγόρι από το 1431, καθώς υπήρξε η πρωτεύουσα του, αλλά και για τα μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίρια του. Εξέχουσα θέση στη φήμη του χωριού έχουν προσθέσει τα μοναδικής ομορφιάς γεφύρια που βρίσκονται κατά μήκος του «Μπαγιώτικου» ποταμού που το διασχίζει. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Μοναστήρι της Παναγίας, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη – που διαθέτει περίπου 40.000 εκθέματα από τη ζωή στο Ζαγόρι – είναι αξιοθέατα που δεν πρέπει αν παραλείψετε να επισκεφθείτε. Από τους πρώτους που επέστρεψαν για να ζήσει στους Κήπους, ο Μιχάλης Βλάχος, ύστερα από κάποια χρόνια εργασίας στα ελληνικά νησιά επέστρεψε στην γενέτειρα του για να δώσει πνοή στο χωριό. Από τους πρώτους που πίστεψε στις τουριστικές δυνατότητες του χωριού, ξεκίνησε με το πρώτο εστιατόριο στους Κήπους, σε μια εποχή  - πριν 16 χρόνια - που η λέξη Ζαγόρι, ήταν άγνωστη στους περισσότερους μη Γιαννιώτες. «Θυμάμαι τις Απόκριες του 1997 που ήταν η πρώτη φορά που άνοιξε το εστιατόριο μου για το κοινό, και ήρθε τόσος πολύς κόσμος από όλα τα γύρω χωριά, από τα Ιωάννινα που πραγματικά έμεινα έκθαμβος και χάρηκα που όλοι αυτοί ήταν εδώ για το Μιχάλη», μας περιγράφει γεμάτος συγκίνηση. Μετά το εστιατόριο ήρθε ο ξενώνας «Μαχαλάς». «Βάλαμε τις σωστές βάσεις, κάναμε έργα υποδομής και πολύ μεγάλα, ο κόσμος το αναγνώρισε και σε συνδυασμό ότι οι Κήποι είναι στο κέντρο του Ζαγορίου προσφέρεται για πάρα πολλές δραστηριότητες», σημειώνει.
 Ο Ανδρέας Γκροϊδης δηλώνει απλά «Αγαπώ το χωριό, ήθελα να δημιουργήσω και γι’ αυτό ασχολήθηκα με τα κοινά. Μεγάλωσα εδώ, έχω ωραίες αναμνήσεις κι ήθελα αυτό το ζήσουν κι άλλοι». Εκτός από πρόεδρος, προσφάτως έγινε και ιδιοκτήτης ενός νέου ξενώνα με την επωνυμία «Αρχοντικό των Κήπων». «Ο ξενώνας ήταν παλιό αρχοντικό που εγκαταλείφθηκε το 1905. Οι επιλογές που είχα ήταν να πέσει, να το πουλήσω και να το φτιάξω. Αποφασίσαμε το τελευταίο κι έτσι δημιουργήθηκε ο ξενώνας», λέει χαμογελώντας. Ένας από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, ο Θανάσης Γκρουίδης επιμένει πως «Θα μπορούσαμε να ζούμε οπουδήποτε αλλού, αλλά η ζωή εδώ δεν ανταλλάσσεται». Μια ιδέα της οικογένειας του έγινε πραγματικότητα με την δημιουργία του ξενώνα «Αμανίτη», που διατηρεί με την αδερφή του Νατάσα. Ρώτησα αν ήταν δύσκολη απόφαση και η απάντηση ήρθε χωρίς καμία βιασύνη.. «Ζούσαμε και ζούμε εδώ, οπότε για εμάς ήταν φυσικό ακόλουθο. Μεγαλώνοντας εδώ, κοιτώντας στο παρελθόν έως σήμερα, νιώθω ότι χτίστηκε άλλο ένα χωριό. Είναι ωραία εδώ, έχουμε τις καλημέρες μας, τα γλέντια μας, τα τσιπουράκια μας, έχουμε και τα καβγαδάκια όπως σε κάθε κοινωνία, αλλά είμαστε ωραία. Είμαστε αυθεντικοί κι αυτό αρέσει στον κόσμο. Δεν προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι άλλο και άλλωστε οι επισκέπτες έρχονται και ζουν την καθημερινότητά μας. Αυτό τους αρέσει». Από τους πιο νέους στους Κήπους, ο Αλέξανδρος Καλαντζής, γέννημα θρέμμα Αθηναίος, ύστερα από πολλά χρόνια εργασίας στα Ιωάννινα και έχοντας περπατήσει όποια βουνοκορφή υπάρχει στην περιοχή ως δεινός ορειβάτης, έγινε ξενοδόχος ανοίγοντας τις πόρτες του νεότατου «Kipi Suites». «Με ενδιέφερε να αγοράσω ένα σπίτι εδώ γιατί λατρεύω αυτή τη φύση», δηλώνει και ο ενθουσιασμός του είναι ζωγραφισμένος στο πρόσωπό του, «Βρέθηκε τελικά και έτσι δημιουργήθηκε το ξενοδοχείο. Ήθελα να φτιάξω ένα ξενοδοχείο το οποίο να έχει όσα θα ήθελα εγώ να έχει ένα ξενοδοχείο. Να μπορείς να απολαύσεις όχι μόνο τη φύση αλλά και το χώρο που διαμένεις». Γοητευμένη από την φύση των Κήπων από την πρώτη στιγμή που αντίκρισε το χωριό, φτάνοντας εκεί ως νύφη καθώς από εκεί είναι η καταγωγή του συζύγου Γιώργου Παπαστεργίου, η Νινέτα Παπαστεργίου. «Πριν 24 χρόνια που ήρθα πρώτη φορά, σκέφτηκα πως μια μέρα θα κάνω κάτι εδώ. Συνέβαιναν πράγματα και καταστάσεις που συνέκλιναν στο να έρθουμε στους Κήπους», λέει χαμογελώντας περιγράφοντάς την ιστορία της δημιουργίας του εστιατορίου «Μαργαρίτες» και του ξενώνα «Κήποι Αγγέλων».  Η Μελίνα Δέρβα , ιδιοκτήτρια του ομώνυμου ξενώνα – από τους πιο νεαρούς σε ηλικία – μας υποδέχεται με τον γιό της να παίζει στην αυλή. «Όνειρο γονέων ο ξενώνας», μας λέει χαρακτηριστικά «και κάποια στιγμή έγινε. Πάντα υπήρχε μια σκέψη και έτσι περάσαμε στην πράξη. Ως περίεργο και ασυνήθιστο πήρε το όνομά μου».  
Για την ιστορία:
Κάντε μια βόλτα στα μοναδικής αρχιτεκτονικής γεφύρια των Κήπων.
Το τρίτοξο γεφύρι του Μύλου, το γεφύρι του Πιτσιώνη, που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, έξω από το χωριό. Το γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη που ένωνε τα χωριά Κήποι και Κουκούλι και φυσικά το περίφημο μονότοξο γεφύρι του Κόκκορου.


15 Μαρ 2012

Κινηματογραφική - φιλολογική βραδιά στα Φάρσαλα

      Ο Σύλλογος  Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων,  σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιοχωρίου Ζαγορίου Ιωαννίνων "Το Ντομπρίνοβο", διοργανώνει στις 18 Μαρτίου ημέρα Κυριακή και ώρα 6.30 μ.μ. κινηματογραφική - φιλολογική βραδιά με προβολή δύο ταινιών.
  1.Ντοκυμαντέρ  "Αρκούδα ένα ζώο εξαφανίζεται στην Ελληνική πανίδα" σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουρμουζά.
  2."Η τελευταία Αρκούδα της Πίνδου" το κινηματογραφικό δημιούργημα της Μέμης Σπυράτου από το μυθιστόρημα του συγγραφέα Δημήτρη Χατζή "Το Διπλό Βιβλίο".
  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "ΑΙΓΛΗ ΠΑΛΛΑΣ" στην πλατεία Λαού στα Φάρσαλα.

     Είσοδος  ελεύθερη

14 Μαρ 2012

"ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" Ετήσια Εκδήλωση του Συνδέσμου Ζαγορισίων

Από Μάρτη σε Μάρτη που κάνουμε να ξαναβρεθούμε, στο μεγάλο μας αντάμωμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, η δημιουργική ομάδα του Συνδέσμου Ζαγορισίων συλλέγει θησαυρούς χαμένους στη λήθη, ή με ευλάβεια αποτυπωμένους σε προσωπικές μνήμες, ή ακόμα και με επιστημονική εμβρίθεια καταγεγραμμένους στη βιβλιογραφία, τους ανασυνθέτει, τους αποθέτει στα πόδια των φίλων, παλιών και νέων, μόνιμων και περιστασιακών και για δυο ώρες περίπου τους ξανακάνει πραγματικότητα ζώσα.
Το περιεχόμενο του φετινού θησαυρού είναι η ουσιαστική διάσταση της λέξης πολυπολιτισμικότητα, πριν αυτή γίνει τρέχουσα και της μόδας και πριν μετατραπεί σε νόμισμα που, είτε με την άρνησή του είτε με την κατάφασή του, εξαγοράζει πολιτικά οφέλη. Όταν ακόμα ήταν βιωμένη, με ισορροπία και απλότητα, καθημερινότητα, όταν μεταφράζονταν σε αρώματα, χρώματα και ήχους σε βουερά παζάρια και καφέ-αμάν τόπων παράλληλα οικείων και ξένων.
Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων, την Κυριακή 18 Μάρτη 2012 και ώρα 8:00 μμ. κάνει ένα από τα νοσταλγικά ταξίδια του στο χωροχρόνο και μας στέλνει περίπου έναν αιώνα πίσω, και στα ανατολικά της Θράκης με τίτλο “ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ”. Συνοδοιπόρος και συνδιοργανωτής του ταξιδιού είναι ο Δήμος Ζαγορίου.
Η εκδήλωση στηρίζεται σε κείμενα της Νίκης Ζούκη, τα δρώμενα θα παρουσιάσουν η Άννα Βαρζώκα, ο Δημήτρης Ράπτης κι ο Πέτρος Χριστακόπουλος, στην αφήγηση ο Χάρης Δάφλος, υπεύθυνος προγράμματος και διδασκαλίας χορών ο Γιάννης Τριφύλλης, ενώ τους σκοπούς και τα τραγούδια της παράστασης θα αποδώσουν: Ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος στο κλαρίνο, η Έφη Ζαϊτίδου στο κανονάκι, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης στο τραγούδι, ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι, ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και το τραγούδι κι ο Γιώργος Μαρινάκης στο βιολί.

13 Μαρ 2012

Μαριάνθη Τρίγκη

Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 έφυγε από τη ζωή η συγχωριανή μας Μαριάνθη Τρίγκη η οποία ζούσε στα Ιωάννινα. Η κηδεία της έγινε την επομένη ημέρα στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.
Την Κυριακή 18-3-2012, με την συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατό της, οι οικείοι της θα τελέσουν το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της, στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Κοπάνων. 
Μέσα από τη σελίδα μου θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των παιδιών της και στους λοιπούς συγγενείς της αλλά και να σας μεταφέρω αυτό που θέλει να της πει ο γιος της:
"Μας έμαθες να σε λατρεύουμε, να σε σκεπτόμαστε, να σ’ αγαπάμε. Δεν μας έμαθες όμως πως να σε ξεχάσουμε!!!!!!!!"
                                                                        Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥ

10 Μαρ 2012

Έτοιμος ο Καλλιτεχνικός Σταθμός της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ζαγόρι

Ακόμη ένα σημαντικό έργο που φέρει τη σφραγίδα του δημάρχου Γ. Παπαναστασίου 
Ένα έργο σταθμός για την ανάδειξη του Ζαγορίου ως ενός σημαντικού πολιτιστικο-τουριστικού προορισμού, αποτέλεσε η ολοκλήρωση του Καλλιτεχνικού Σταθμού της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο. Ένα έργο που έφερε σε πέρας η επιμονή του δημάρχου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο οποίος μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον δεν αφήνει ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο και αξιοποιώντας όλους τους υφιστάμενους πόρους, μέρα με τη μέρα αλλάζει την εικόνα της περιοχής, δίνοντας ζωή και ανάπτυξη στο Ζαγόρι. Για να μην αδικούμε κανέναν θα πρέπει να πούμε ότι σημαντική ήταν και η βοήθεια της πρώην Νομαρχίας αλλά και του πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών, που στήριξαν το όλο εγχείρημα.

4 Μαρ 2012

Το Ζαγόρι χτυπά την πόρτα της UNESCO

Την πόρτα της UNESCO θα χτυπήσει μέσα στους επόμενους μήνες το Ζαγόρι, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει μία συζήτηση - σε τοπικό προς το παρόν επίπεδο - για την ένταξη όλης της περιοχής στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η αρχική πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο «Ζαγορισίων Κοινότητα», που κρίνοντας πως το Ζαγόρι πληροί τα πολιτιστικά και φυσικά κριτήρια που θέτει ο διεθνής πολιτισκός οργανισμός, έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές και τις προεργασίες για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που απαιτούνται και να υποβληθεί ένας πλήρης και τεκμηριωμένος φάκελος. Άλλωστε, η ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας πρόσφορης για την συμπερίληψη του Ζαγοριού στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που τηρεί ο διεθνής οργανισμός της UNESCO, αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο καταστατικό του.
«Η ένταξη του Ζαγορίου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς θα μας προσφέρει όχι μόνο διεθνή αναγνώριση και τουριστική και οικονομική ανάπτυξη μιας και η ένταξη σημαίνει αυτόματα τοποθέτηση της περιοχής στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη, αλλά θα αποτελέσει και το έναυσμα δημιουργίας ενός μηχανισμού για να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο χαρακτήρας της περιοχής μέσω σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης και προστασίας», τόνισε μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ζαγορισίων Κοινότητα» Βασίλης Ιωσηφίδης και πρόσθεσε: «Είναι λοιπόν σαφές πως αποτελεί υποχρέωση μας στον πολιτισμό και στις επόμενες γενιές να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε αναλλοίωτο αυτόν τον εξαιρετικά προικισμένο τόπο».

Το παρεξήγησαν στο Δήμο Ζαγορίου
Έχοντας κάνει ήδη τις πρώτες επαφές, οι άνθρωποι του Συλλόγου θέλησαν να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη και μια ηθική υποστήριξη από το Δήμο Ζαγορίου, και για το σκοπό αυτό η πρωτοβουλία έφτασε και στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η συζήτηση δεν εξελίχθηκε βάσει των όσων ανέμεναν, κυρίως γιατί δεν είχε προσκληθεί ο πρόεδρος του Συλλόγου ή κάποιος άλλος εκπρόσωπός του, ώστε να επιχειρηματολογήσει για την πρωτοβουλία. Το αποτέλεσμα ήταν να «λοξοδρομήσει» η συζήτηση και να γίνει λόγος για προσπάθεια «καπελώματος» τόσο του Δήμου, όσο και άλλων Συλλόγων που αποτελούνται από ντόπιους (!), καθώς στον νεοσύστατο Σύλλογο είναι εγγεγραμμένα ως μέλη αρκετά άτομα, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή, αλλά δεν έχουν καταγωγή από τα Ζαγοροχώρια.
Τελικά, και αφού δεν έγινε δεκτή η πρόταση του δημοτικού συμβούλου Λεωνίδα Τσουμένη για αναβολή λήψης απόφασης ώστε να ενημερωθούν όλοι και σε επόμενη συνεδρίαση να είναι παρόντα και τα μέλη του Συλλόγου «Ζαγορισίων Κοινότητα» ώστε να ενημερώσουν το σώμα για το θέμα, αποφασίστηκε η ανάληψη της πρωτοβουλίας από το Δήμο Ζαγορίου, αφού ενημερωθούν όλοι οι φορείς, και η υποβολή της πρότασης σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο «Ζαγορισίων Κοινότητα».
«Πιστεύουμε ότι θα είναι πιο αποδοτική η εξέλιξη της υπόθεσης, αν είναι μπροστά ο Δήμος Ζαγορίου. Αποτελούμε τη σκέπη όλων των πολιτιστικών συλλόγων και κρίναμε σκόπιμο να ενημερωθούν όλοι», σημείωσε στην «Ε» ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε: «Το ζήτημα είναι πως η πρόταση θα προχωρήσει. Είμαστε υπέρ κάθε πρωτοβουλίας, είτε προέρχεται από ντόπιους, είτε από επιχειρηματίες που δεν κατάγονται από την περιοχή. Αφετηρίες υπάρχουν πολλές, ο στόχος είναι ένας. Το Ζαγόρι να πρωτοστατεί».
Από την πλευρά του ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε ότι η όποια παρεξήγηση δημιουργήθηκε από τη μη πρόσκληση του Συλλόγου, πιθανότατα εκ παραδρομής. «Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα, καθώς οι διαδικασίες κατάρτισης και υποβολής του φακέλου θα συνεχιστούν. Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα είμαστε παρόντες για να εξηγήσουμε την πρωτοβουλία μας και θα επανέλθουμε προς τους φορείς που ήδη έχουμε ζητήσει τη βοήθειά τους, τόσο για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων, όσο και για την ισχυροποίηση του αιτήματος», ανέφερε.
Με πιλότο τα Γεωπάρκα
Τα μέλη του Συλλόγου «Ζαγορισίων Κοινότητα» εμφανίζονται αισιόδοξα για τη θετική κατάληξη της πρωτοβουλίας τους, με γνώμονα ότι το Ζαγόρι πληροί τα κριτήρια που θέτει η UNESCO για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως το ότι αποτελεί αντιπροσωπευτικό αριστούργημα δημιουργίας της ανθρώπινης φυλής, εμφανίζει μια μοναδική ή τουλάχιστον μια εξαιρετική μαρτυρία κάποιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που υπάρχει ή έχει εξαφανιστεί, είίναι εξαίρετο παράδειγμα ενός τύπου οικοδομήματος ή αρχιτεκτονικής δομής ή τεχνολογικού συνόλου και εικονογραφεί ένα σημαντικό σταθμό στην ανθρώπινη Ιστορία, περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής, είναι ιδιάζον παράδειγμα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασίων για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών, περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας και περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης η συντήρηση του είδους, αλλά και αποτελεί δείγμα αυθεντικότητας και ακεραιότητας, τυγχάνοντας  ιδιαίτερης προστασίας.
Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, φέρνοντας ως παράδειγμα και την εξέλιξη της πρωτοβουλίας για τα γεωπάρκα, όπου μετά την καταγραφή 45 μεγάλης σημασίας γεώτοπων στην οροσειρά της Τύμφης, τη χαράδρα του Βίκου και του Βοϊδομάτη, τη χαράδρα του Αώου, το όρος Τρταπεζίτσα, το Σμόλικα και τον Κλέφτη, την περιοχή της ένωσης των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη, Σαραντάπορου και τις ιαματικές πηγές Καβασίλων και Αμαράντου, αναγνωρίστηκε η μεγάλη γεωλογική και γεωμορφολογική αξία της περιοχής και το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των  Γεωπάρκων της UNESCO.
Τα ελληνικά μνημεία στον κατάλογο της UNESCO
Η πρώτη ελληνική εγγραφή στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO έγινε το 1986 με την ένταξη του Επικούρειου Απόλλωνα. Από τότε ακολούθησαν 16 ακόμη εγγραφές, με τελευταία αυτή της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.
Αναλυτικά τα ελληνικά μνημεία στον κατάλογο της UNESCO είναι τα εξής:
1.Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης
2.Αρχαιολογικός χώρος Αιγών στη Βεργίνα
3.Αρχαιολογικός χώρος Δελφών
4.Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά
5.Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας
6.Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας
7.Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
8.Ιστορικό κέντρο (Χώρα), με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο
9.Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
10.Μονή Δαφνιού, Μονή Οσίου Λουκα και Νέα Μονή Χίου
11.Παλαια Πόλη της Κέρκυρας
12.Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης
13. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Σάμου
14.Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο
15. Ναός Επικούρειου Απόλλωνος - Βάσσες
16. Μετέωρα
17. Άγιο Όρος - Άθως
Επίσης, ελληνικά μνημεία και χώροι που έχουν υποβάλει πρόταση ένταξης στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι το ανάκτορο της Κνωσσού (2003), ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης (2003), ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (2003), το Λαύριο (Αρχαίο Λαύριο) (2003), η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου (2003), η περιοχή των Πρεσπών: Η Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα που περιλαμβάνει βυζαντινά και - μεταβυζαντινά μνημεία (2003), το εθνικό Πάρκο της Δαδιάς - Λευκίμη - Σουφλί (2003) και το φαράγγι της Σαμαριάς (2003).
Πρόσφατα, άνοιξε ξανά μία συζήτηση για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, ενώ στο παρελθόν έχει υπάρξει πρωτοβουλία για υποβολή πρότασης και για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, η οποία δε συνεχίστηκε.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία
 
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.epirusonline.gr