ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


14 Δεκ 2012

Θησαυροκυνηγοί κατέστρεψαν κι άλλο πέτρινο γεφύρι

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το «χτύπημα» στο Ανατολικό Ζαγόρι 
 
Κάθε γεφύρι της Ηπείρου κουβαλάει μία ιστορία. Και κυρίως κουβαλάει τις μνήμες από ένα παρελθόν, μνήμες που αποτελούν τη γέφυρα με το μέλλον του τόπου.
Πολλά από τα πέτρινα γεφύρια είναι δεμένα με θρύλους. Θρύλοι και παραδόσεις που εξάπτουν τη φαντασία και πολλούς να επιδίδονται στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.
Τα πέτρινα γεφύρια λοιπόν αποτελούν έναν μόνιμο στόχο των θησαυροκυνηγών. Οι χρυσοθήρες πιστεύουν ότι κάπου στα θεμέλια τους ή σ' άλλα σημεία, ανάμεσα στις πέτρες που στέκουν εκεί χρόνια ή και αιώνες, βρίσκεται και ο κρυμμένος θησαυρός που τους περιμένει.
Έτσι επιδίδονται σε μία συνεχή λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Τελευταίο «θύμα» τέτοιων ασυνείδητων και συχνά ανιστόρητων είναι το γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στον Ζαγορίτικο ποταμό, στο Ανατολικό Ζαγόρι.
Άγνωστοι ξεκάρφωσαν τις πέτρες δίπλα ακριβώς στην καμάρα του γεφυριού, αναζητώντας εκεί το χρυσάφι.
Το γεφύρι υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 18ο αιώνα για τη συγκοινωνία των χωριών του Ανατολικού Ζαγορίου με τα Γιάννινα.. Αποτελεί μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των μαστόρων του τόπου. Το υλικό κατασκευής του είναι η γκρίζα πέτρα της περιοχής, που δένει με το τοπίο, σε σημείο που φαντάζει ως ένα κατασκεύασμα της ίδιας της φύσης.
Αυτό το μνημείο λοιπόν χτύπησαν οι βάνδαλοι.
Συνήθως τέτοιες απόπειρες γεμίζουν με απογοήτευση τους εμπνευστές τους, όμως αφήνουν πίσω τους χαλάσματα.
Το γεφύρι του Καμπέρ Αγά, αμέσως μετά το χτύπημα των αγνώστων φωτογράφισε ο Σπύρος Μπουκουβάλας, μέλος της ομάδας «Πέτρινα Γεφύρια της Ελλάδας». Στις φωτογραφίες λοιπόν που φιλοξενεί το Epiruspost.gr καταγράφεται η καταστροφική δράση των ανεγκέφαλων.
Η ομάδα «Πέτρινα Γεφύρια της Ελλάδος» ξεκίνησε από τον Αλέξη Αυδή και τον Χρήστο Ντάκο και πλέον αριθμεί πολλά μέλη σε όλη τη χώρα.
Νέοι άνθρωποι, με μεράκι, με βαθιά γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού και κυρίως με αγάπη για τον τόπο ξεκίνησαν την καταγραφή και τη φωτογράφιση των γεφυριών της Ηπείρου. Τρία χρόνια τώρα έχουν φτάσει στα πιο απίθανα και δύσβατα σημεία, συγκεντρώνοντας έναν μεγάλο θησαυρό. Τον πραγματικό θησαυρό της Ηπείρου.
Φωτογραφικό υλικό, ιστορικά στοιχεία, μετρήσεις, από τα πετρογέφυρα της Ελλάδος, σύντομα θα γίνουν κτήμα όλων μέσω της ιστοσελίδας που δημιουργείται.
Κόντρα λοιπόν σε όλους εκείνους που λεηλατούν τα γεφύρια της περιοχής, αναζητώντας ανύπαρκτους θησαυρούς, έρχονται αυτοί που έχουν ανακαλύψει τους πραγματικούς. Και τους παραδίδουν σε όλους μας, για να αποτελέσουν γέφυρα με το μέλλον.