ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


8 Απρ 2012

Aγία Παρασκευή: Στην κόψη του φαραγγιού

Βρίσκεται στο χωριό Μονοδένδρι, στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων. Η τοποθεσία του είναι μοναδική, καθώς από το μοναστήρι της Aγίας Παρασκευής η θέα του φαραγγιού του Bίκου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.
Tο γραφικό μοναστήρι, κρεμασμένο κυριολεκτικά στην άκρη του βράχου, ιδρύθηκε το 1412 από τον Μιχαήλ Βοεβόδα του Θερεανού. Η μικρή εκκλησία έχει νάρθηκα με λίγες παλιές τοιχογραφίες, μονόχωρο καθολικό με ξύλινο ζωγραφισμένο τέμπλο και τοιχογραφίες.
Στην αριστερή πλευρά είναι ζωγραφισμένοι ο κτήτορας Βοεβόδας, η γυναίκα του και η κόρη του Παρασκευή, που κατά την παράδοση, μόνασε εδώ.
Πρόκειται για πραγματικό μοναστήρι-φρούριο. Καμαρωτή πύλη, κτίσματα πέτρινα, καλοχτισμένα κελιά, πηγάδι, καταπακτή, κλπ., που σε όλα κυριαρχεί το περίτεχνο χτίσιμο της πέτρας. Αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα της τέχνης των Zαγορiισίων μαστόρων και καλλιτεχνών. Το μοναστήρι, με τις παράπλευρες σπηλιές, αποτελούσε ένα ασφαλές καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.
Tα μικρά αυτοκίνητα μπορούν να φτάσουν ως το μοναστήρι, ωστόσο είναι προτιμότερο η διαδρομή αυτή να γίνει με τα πόδια.

2 σχόλια:

  1. kalimera sas!
    sas euxaristoume gia tin orea auti xenagisi!!i agia paraskeui ine ena apo ta diamantia ton zagoroxorion!!!i katagogi mas ine apo eki!!ta xeretismata mas apo tin stockholmi kai kalo pasxa na perasete!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή