ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


5 Οκτ 2010

Κράνα! Τα νόστιμα φθινοπωρινά φρούτα του δάσους!

Αυτή την εποχή, στην περιοχή του Ηλιοχωρίου αλλά και σε άλλα Ζαγοροχώρια, οι κρανιές είναι φορτωμένες με τους ώριμους καρπούς των. Τα κράνα είναι ένα από τα νοστιμότερα φρούτα του δάσους. Είναι μικροί γλυκόξινοι καρποί, οι οποίοι όταν ωριμάζουν έχουν κοκκινόμαυρο χρώμα. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή λικέρ, γλυκού  και μαρμελάδας ενώ αρκετοί, επειδή τους αρέσει η γεύση τους, τα καταναλώνουν και φρέσκα. Εγώ προσωπικά προτιμώ να τα καταναλώνω την ώρα που τα συλλέγω από τα δέντρα. Η γεύση τους είναι υπέροχη!

Από τα παλιά χρόνια τα κράνα ήταν γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β, βιταμίνη C και δευτερεύουσες φυτικές ουσίες όπως προανθοκυανιδίνη (OPC) και τανίνη. Χρησιμοποιούνται ακόμη και στις ημέρες μας κατά της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων λόγω της στυπτικότητάς τους, που οφείλεται στις τανίνες, ενώ επιδρούν ευεργετικά και σε  θέματα ουρολοιμώξεων.
Να μη ξεχάσουμε βέβαια να σημειώσουμε ότι τα κράνα είναι και μια από τις βασικές τροφές της καφέ αρκούδας, που ζει στην περιοχή της Πίνδου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου