ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


22 Οκτ 2010

Το Σκαμνέλι. Ένα ακόμη χωριό του κεντρικού Ζαγορίου.

Το Σκαμνέλι είναι χωριό του κεντρικού Ζαγορίου και σήμερα ανήκει διοικητικά στον Δήμο Τύμφης. Είναι χτισμένο στις παρυφές της Τύμφης, σε υψόμετρο 1200 περίπου μέτρα, ανάμεσα σε δυο ρέματα, το Λετζέτο ανατολικά και της Γκούρας δυτικά και απέχει από τα Γιάννενα 54 χιλιόμετρα. Είναι το τελευταίο χωριό που συναντάμε πριν φθάσουμε στην τοποθεσία Γυφτόκαμπος και στη συνέχεια στο Ηλιοχώρι.
Τα ερείπια των πελασγικών τειχών, που υπάρχουν  δίπλα από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, μαρτυρούν ότι, η περιοχή που είναι χτισμένο, κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια.
Το χωριό κάηκε το 1912 από τους Τούρκους και το 1943 από τους Γερμανούς και για το λόγο αυτό δεν μπόρεσε να κρατήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των υπόλοιπων Ζαγοροχωρίων. Υπάρχουν όμως πολλά παλιά λιθόκτιστα σπίτια, μεταξύ των οποίων τα αρχοντικά των Θεοδοσίου, Γενναδίου, Φραγκούλη και Κυπαρίσσου καθώς επίσης λίθινα καλντερίμια ενώ στην πλατεία δεσπόζει ο ναός των Αγίων Αποστόλων που έχει κτισθεί το 1793.
Σήμερα είναι ένα ζωντανό χωριό και διαθέτει αρκετούς ξενώνες και καταστήματα εστίασης, τα οποία έχουν κατασκευασθεί με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών της περιοχής.
Το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής έξω από το Σκαμνέλι

Καλντερίμι στο Σκαμνέλι
Ξενώνας στο Σκλαμνέλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου