Σ΄ ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Έξαρχου με τίτλο "Το Ντομπρίνοβο", περιγράφεται συνοπτικά το τι γινόταν αυτή την εποχή στο Ντομπρίνοβο, τα παλαιότερα χρόνια, όταν αυτό ήταν γεμάτο από κόσμο και ζωή. Γράφει λοιπόν ο Ν. Έξαρχος:
"Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, μόλις μπαίνει ο Νοέμβριος, το Ντομπρίνοβο παίρνει διαφορετική όψη. Οι γεωργικές εργασίες σταματούν, το σιτάρι, το κρασί, το λάδι και ο ζαϊρές για τα ζώα είναι αποθηκευμένα. Αρχίζουν να ετοιμάζουν τα τουρσιά. Γέμιζε κάθε σπίτι σχεδόν ολόκληρο βαρέλι με 40-50 κραμπουλάχανα (κραμβολάχανα), έριχναν αλάτι, νερό και μυρωδικά. Σ΄ ένα-δυο μήνες ήταν έτοιμη η αρμιά. Σ' άλλα βάζα (μικρότερα βαρελάκια), έβαζαν τομάτες άγουρες και πιπεριές με το ξύδι και το άλας. Επίσης με τις οκάδες ραμάτιαζαν τις κόκκινες πιπεριές. Κρεμούσαν τις αρμάδες στον ήλιο, για να τις φάνε το χειμώνα. Στο Ντομπρίνοβο είχαν πολλές κυδωνιές, με μεγάλη παραγωγή. Τα δωμάτια και τα σεντούκια μοσχοβολούσαν από τα κυδώνια όλο τον χειμώνα."
ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΌ: nline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου