ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


29 Νοε 2010

Μπατσαριά.

Εκτός από την παραδοσιακή αλευρόπιτα, οι κάτοικοι στα χωριά του Ζαγορίου συνήθιζαν να φτιάχνουν μία ακόμη πίτα με πρώτη ύλη το καλαμποκίσιο αλεύρι και τα χόρτα που υπήρχαν άφθονα στην περιοχή. Την πίτα αυτή, η οποία λέγεται "μπατσαριά", την κάνουν ακόμη και σήμερα πολλές νοικοκυρές και μάλιστα όχι μόνο στο Ζαγόρι αλλά και στα Γιάννενα και σε όλη την περιοχή μας. Στην επίσκεψη της εκπομπής με τον τίτλο "Στην κουζίνα της Μαμάς", του Ευτύχη Μπλέτσα, στην πόλη των Ιωαννίνων, τον Απρίλιο του 2007, η κ. Φωφώ Νούσια μαγείρεψε μπατσαριά κι έδωσε τη συνταγή της στους τηλεθεατές. Την συνταγή αυτή την βρήκαμε στην ιστοσελίδα της εκπομπής στο διαδίκτυο και σας την δίνουμε για να την δοκιμάσετε κι εσείς. Συμπληρωματικά σας λέμε ότι η συγκεκριμένη πίτα τρώγεται συνοδευόμενη κι από γιαούρτι. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!!!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό Άγρια Χόρτα (καθαρισμένα και πλυμένα)
5 φρέσκα Κρεμμυδάκια
2 Πράσα
3 Αυγά
400γρ. Φέτα
100γρ. Κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
50γρ. Βούτυρο
1 κουτ. γλυκού Ζάχαρη
2 ½ φλιτζ. Αλεύρι
½ φλιτζ. Σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ. Γάλα
2 φλιτζ. Νερό
200γρ.Ελαιόλαδο
Μαύρο & Πράσινο Πιπέρι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη συγκεκριμένη πίτα χρησιμοποιήσαμε τα εξής άγρια χόρτα: Μαϊντανό, Άνηθο, Πράσο, φρέσκο Κρεμμυδάκι, Παπαρούνα, Σουρλίνα, Ζοχιά, Τα Γένια του Παπά, Ψαρούλια, Άγριο Καρότο, Κτενάκι, Τσουκνίδα, Βρούβα ή Λάψανα, Αγιάγκαθο, Μοσκολάχανα ή Καυκαλήθρα, Σέσκουλα ή Παζά, Σπανάκι, Άγρια Λάπατα και ήμερα Λάπατα. Γενικότερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε λογής τοπικά και εποχικά χόρτα. Τα μόνα που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα πικρά (π.χ. πικρά Ραδίκια), γιατί δεν δένουν γευστικά με τα υπόλοιπα υλικά της πίτας.
Για μια πιο απλή εκδοχή της μπατσαριάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω μη δυσεύρετα χορταρικά: Σπανάκι, Μαϊντανό, Άνηθο, Δυόσμο και ήμερα Λάπατα.
Ξεκινάμε καθαρίζοντας και πλένοντας τα χόρτα σε πολλά νερά. Μετά τα τρίβουμε καλά με αλάτι. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο και βαθύ μπολ. Ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά και λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε επίσης τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα αναμιγνύουμε μαζί τα υπόλοιπα χορταρικά. Προσθέτουμε στο μίγμα λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο και πράσινο πιπέρι, ελαιόλαδο (περίπου150γραμμάρια) και τη φέτα τριμμένη. Καθώς τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσέχουμε να τα τρίψουμε γερά με τα δάχτυλα για να ενωθούν όλα τα υλικά.
Μετά ο χυλός:Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το χυλό, το κουρκούτι:
Βάζουμε λίγο αλεύρι και σιμιγδάλι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και περίπου 1 σφηνάκι ελαιόλαδο. Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό, ανακατεύοντας με μεγάλο κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα σχετικά αραιό χυλό, αρκετά ρευστό (να ανακατεύεται δηλαδή με ευκολία).
Αλείφουμε το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο γάλακτος και ελαιόλαδο, σε όλη την επιφάνειά του. Ρίχνουμε τα 2/3 του χυλού μέσα στο ταψί με μια κουτάλα. Το στρώνουμε με το πίσω μέρος της κουτάλας να απλωθεί ομοιόμορφα.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα χόρτα, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλα. Περιχύνουμε τη γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε προηγουμένως λίγο νεράκι στο χυλό). Πασπαλίζουμε από πάνω με κεφαλοτύρι (προαιρετικά), λίγο ελαιόλαδο και 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια.
Σταυρώνουμε και κάνουμε μια ευχή: «Κυρά να μπεις, κυρά να βγεις, αρχόντοι να σε φάνει» Ψήνουμε την πίτα μας στους 175ο C για 1 ώρα.
Σερβίρουμε με ανθότυρο και γιαούρτι.


2 σχόλια: