ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


24 Νοε 2010

Το πέτρινο γεφύρι του "Μίσιου".

Το πέτρινο γεφύρι του Μίσιου
Ένα ακόμη πέτρινο γεφύρι στο Κεντρικό Ζαγόρι είναι αυτό που φέρει την ονομασία «Πέτρινο γεφύρι του Μίσιου». Βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Βίτσα και Κουκούλι και ενώνει τις δύο όχθες του Βίκου ποταμού. 
Είναι ένα δίτοξο γεφύρι, με μία μεγάλη καμάρα και μία μικρότερη. Το  μήκος του είναι 24 μ. και το ύψος 10 μ.
 Το γεφύρι χτίσθηκε το 1748, με έξοδα του Αλέξη Μίσιου από το Μονοδέντρι, από τον οποίο πήρε και το  όνομα, για να εξυπηρετεί την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωριών.
Το 1938 έγινε συντήρηση στο γεφύρι από το Κληροδότημα της ευεργέτιδας Αγγελικής Παπάζογλου και σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Η πρόσβαση σ΄ αυτό γίνεται από ένα μονοπάτι, το οποίο αποτελεί τμήμα του  παλιού  μονοπατιού που συνέδεε το Κουκούλι με την Βίτσα. Ανεβαίνοντας για το Καπέσοβο, μια πληροφοριακή πινακίδα σας ενημερώνει για την κατεύθυνση που πρέπει νε πάρετε για το γεφύρι. Αφήνετε το αυτοκίνητο και μετά από πεζοπορία 15 περίπου λεπτών φθάνετε στο γεφύρι.
 Μετά το γεφύρι, το μονοπάτι συνεχίζει και ακολουθώντας το, μπορείτε να ανεβείτε στη Βίτσα. 
Οι βράχοι δίπλα από το γεφύρι του Μίσιου
Το τμήμα  του μονοπατιού από το γεφύρι του Μίσιου μέχρι τη Βίτσα, αποτελεί ένα ακόμη από τα αξιοθέατα του Ζαγορίου, την περίφημη «Σκάλα Βίτσας». Είναι ένα λιθόστρωτο μονοπάτι με αναβαθμίδες, όπως αυτό της «Σκάλας του Βραδέτου», αλλά πολύ πιο ομαλό.
Βέβαια, μετά το γεφύρι, υπάρχει κι άλλο μονοπάτι  προς τα αριστερά, που οδηγεί στο Δίλοφο.
Τις διαδρομές Κουκούλι-Βίτσα και Κουκούλι-Δίλοφο τις επιλέγουν πολλές φορές οι ορειβατικοί σύλλογοι, για να πραγματοποιήσουν τις πεζοπορικές τους εξορμήσεις, αλλά και πολλοί πεζοπόροι από μόνοι τους, προκειμένου να έρθουν σ’ επαφή με τη φύση και να απολαύσουν τη μαγεία, τη γαλήνη και την ομορφιά του τοπίου.
Δίπλα από το γεφύρι υπάρχουν πολύ μεγάλοι και εντυπωσιακοί βράχοι, όπως αυτοί στο γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορου, στους οποίους πολλοί αναρριχητές δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου