Σας έχουμε ήδη αναφέρει ότι στο χωριό μας, εκείνα τα χρόνια που είχε αρκετούς κατοίκους, υπήρχαν αρκετές κυδωνιές. Βέβαια κυδωνιές υπήρχαν και υπάρχουν και σε όλα τα Ζαγοροχώρια.Τέτοια εποχή μαζεύανε τα κυδώνια και οι νοικοκυρές έφτιαχναν γλυκό κυδώνι, για να έχουν στα σπίτια τους όλη τη χρονιά και να κερνούν τους επισκέπτες. Βλέπετε την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα ζαχαροπλαστεία και όλα τα γλυκά ήταν σπιτικά. Τα σπίτια μοσχομύριζαν από την γλυκιά μυρωδιά των κυδωνιών που έβραζαν. Δεν είναι όμως λίγες και σήμερα οι νοικοκυρές που φτιάχνουν σπιτικά γλυκά και μάλιστα κυδώνι. Για τις φίλες λοιπόν της σελίδας μας αλλά και τους φίλους, που ασχολούνται με τη μαγειρική και θέλουν να κάνουν γλυκό κυδώνι, βρήκαμε μία πολύ ωραία συνταγή στο i-diadromi.blogspot.com την οποία και σας παραθέτουμε:
Τρόπος παρασκευής
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζετε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι.
Καθαρίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε σε φέτες, τα βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για να μη μαυρίσουν και κατόπιν τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες.
Βάζετε σε κατσαρόλα νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το κυδώνι. Αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά και το στραγγίζετε.
Προσθέτετε το κυδώνι στο κρύο σιρόπι, βάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και τα βράζετε, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, την αμυγδαλόψιχα και, αφού κρυώσει το γλυκό, το βάζετε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζετε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι.
Καθαρίζετε τα κυδώνια, τα κόβετε σε φέτες, τα βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για να μη μαυρίσουν και κατόπιν τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες.
Βάζετε σε κατσαρόλα νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το κυδώνι. Αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά και το στραγγίζετε.
Προσθέτετε το κυδώνι στο κρύο σιρόπι, βάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και τα βράζετε, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, την αμυγδαλόψιχα και, αφού κρυώσει το γλυκό, το βάζετε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου