ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


17 Νοε 2010

Γαβριήλ Παπαναστασίου: Προέχει η οργάνωση και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μεγαλύτερες ευθύνες αναλαμβάνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του για την ...εκκίνηση του νέου δήμου Ζαγορίου, στις οποίες πιστεύει ότι θα ανταποκριθεί, δηλώνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου.
Ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου και πολλά περισσότερα στην αυτοδιοίκηση, είναι ένας από τους δυο στο νομό με τέταρτη θητεία (ο άλλος είναι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης) και σίγουρα η νέα πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο δήμος Ζαγορίου είναι ο μεγαλύτερος, σε έκταση στη χώρα και με 43 χωριά στα όρια του.
«Ως άμεση προτεραιότητα προτάσσουμε την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των δημοτών και την οργάνωση του νέου δήμου σε όλα τα επίπεδα», τονίζει στις πρώτες του δηλώσεις στους «Ν.Α» και προσθέτει ότι 
θα συνεργαστεί με τους συναδέλφους του δημάρχους Τύμφης και Ανατολικού Ζαγορίου για όλα τα θέματα του ενιαίου δήμου.
Δήμος «πολλών ταχυτήτων»
Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά λέει, για έναν νέο δήμο «πολλών ταχυτήτων», με περιοχές να βρίσκονται στην πρώτη κι άλλες στις επόμενες και αυτό θα είναι το μεγάλο «στοίχημα» για να υπάρξει μια ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, την παράδοση και τους ανθρώπους του Ζαγορίου. Ο κ. Παπαναστασίου δεν κρύβει τις δυσκολίες που υπάρχουν, επισημαίνει όμως ότι με την κατάλληλη οργάνωση και τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και του έμψυχου δυναμικού, θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει με τις καλύτερες προδιαγραφές ο ενιαίος δήμος.
Που κρίθηκε η εκλογή.
Η επικράτηση του στο δεύτερο γύρο έναντι του Βασίλη Σπύρου, ο οποίος προηγούνταν από τον πρώτο, οφείλεται όχι τόσο στην αποχή, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι ο συνδυασμός του ψηφίστηκε περισσότερο στο κεντρικό Ζαγόρι όπου η αναγνωρισιμότητα του και η επαφή με τους δημότες ήταν αμεσότερη, αλλά και πήρε σημαντικό αριθμό ψήφων και στο Ανατολικό. Μέτρησε πάντως και το τοπικιστικό στοιχείο σε κάποιο βαθμό. Ο κ. Παπαναστασίου εκλέχτηκε με ποσοστό 53,09%, έναντι 46,91%, αν και στον πρώτο γύρο ήταν μπροστά με 36,57% ο Β. Σπύρου και ο ίδιος είχε λάβει 32,70%.
Μεταβατικό στάδιο με οργάνωση.
Ο νέος δήμος, στο μεταβατικό διάστημα μέχρι να αποκτήσει τα «εργαλεία» και τη δομή που χρειάζεται, οφείλει να αποδώσει καλές υπηρεσίες και να καλύψει τις ανισότητες που υπάρχουν. Βασική προϋπόθεση είναι πρώτα από όλα σωστή οργάνωση και μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση. Ο στόχος, όπως σημειώνει ο κ. Παπαναστασίου, είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 να ψηφιστεί ο νέος Οργανισμός με βάση τις ανάγκες σε προσωπικό και υπηρεσίες και να οργανωθεί τόσο η τεχνική Υπηρεσία, όσο και άλλες που λείπουν και από τους σημερινούς δήμους. Για το προσωπικό σίγουρα θα χρειαστεί ενίσχυση με τεχνικό και θα κριθεί το επόμενο διάστημα ποιες ειδικότητες και από πού θα προέλθουν τα στελέχη που θα προσφέρουν υπηρεσίες, πέραν των όποιων μετατάξεων γίνουν.
Παραμένουν τα δημαρχεία
Εκτός του δημαρχείου στην έδρα του νέου δήμου στους Ασπραγγέλους, στα σημερινά δημαρχεία, στο Τσεπέλοβο και στους Μηλιωτάδες θα λειτουργήσουν, και λόγω αποστάσεων από την έδρα, μόνιμα υπηρεσίες αναγκαίες για να εξυπηρετούνται οι πολίτες και μάλιστα θα οριστούν ως υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι, ενώ και ο ίδιος ο δήμαρχος θα βρίσκεται συχνά σε αυτά και στις τοπικές κοινότητες για να έχει ιδίαν αντίληψη για όσα συμβαίνουν και ποιες λύσεις χρειάζονται. Άλλος στόχος είναι να παραχωρηθεί από το Ριζάρειο Ίδρυμα ένα γραφείο στα Γιάννινα ως χώρος συνάντησης όλων των Ζαγορισίων, είτε για εκδηλώσεις πολιτισμού και παράδοσης, είτε για συζήτηση και ενημέρωση για τα του δήμου τους. Βέβαια και τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων θα έχουν το ρόλο τους, αλλά με καλή συνεργασία και επαφή με το δημαρχείο.
Οι μελλοντικοί, εφικτοί, στόχοι
Τουρισμός, αλλά όχι με άναρχη ανάπτυξη κι άλλες κορεσμένες περιοχές, με ένταξη στους προορισμούς και άλλων περιοχών του Ζαγορίου, μέριμνα για τα μνημεία του πολιτισμού και της φύσης και προστασία τους περιβάλλοντος, αποτελούν το κύριο μέλημα για τη νέα δημοτική αρχή, όπως συνέβαινε και ως τώρα στους τρεις δήμους και τις δυο κοινότητες. Μαζί και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην παραγωγή βιολογικών και ταυτοποιημένων προϊόντων. Ειδικά για τον τουρισμό η λογική των πολλών ξενώνων και καταστημάτων εστίασης από μόνη της δεν φέρνει κάτι το διαφορετικό και αυτό, όπως τονίζει ο κ. Παπαναστασίου θα είναι το σημείο «κλειδί» για έναν τουρισμό με πολλές άλλες δυνατότητες και επιλογές για τον επισκέπτη. Σε ότι αφορά τις οδικές συνδέσεις η μία με την Ιόνια, όταν αυτή ολοκληρωθεί μέχρι το Καλπάκι θα είναι δεδομένη, ενώ από την πλευρά του Ανατολικού Ζαγορίου η σύνδεση με την Εγνατία που έφτασε μέχρι τους Μηλιωτάδες, ο στόχος θα είναι να επεκταθεί μέχρι τους Κήπους για να υπάρχει πλήρης επικοινωνία με το Κεντρικό Ζαγόρι.

ΠΗΓΗ:  Νέοι Αγώνες Ηπείρου

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  epirus-ellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου