ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


29 Νοε 2010

Το πέτρινο γεφύρι του "Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη"

Πηγαίνοντας προς τους Κήπους Ζαγορίου, λίγο πριν φθάσουμε στο χωριό και στην αρχή της χαράδρας του Μικρού Βίκου, που βρίσκεται  στ’  αριστερά μας, υπάρχει ένα πέτρινο, μονότοξο γεφύρι, με μήκος 13,60 μ. και ύψος 4,20 μ., το οποίο ενώνει της δύο όχθες ενός μικρού ποταμού που διαρρέει τη χαράδρα και έχει το όνομα Βικάκης.
Το γεφύρι αυτό χτίσθηκε το 1753, με έξοδα του Τόλη Κοντοδήμου από το Βραδέτο, από τον οποίο πήρε και το όνομα και βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι με το οποίο επικοινωνούσαν παλαιότερα οι Κήποι με το Κουκούλι.
Κοντά στο γεφύρι υπήρχε ο νερόμυλος του Λαζαρίδη, από το Κουκούλι και για το λόγο αυτό είναι και γνωστό ως γεφύρι του Λαζαρίδη. Τον νερόμυλο αυτό, που σήμερα δεν υπάρχει,  τον χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των Κήπων, του Κουκουλίου, του Καπέσοβου και του Βραδέτου.
Το γεφύρι βρίσκεται σε καλή κατάσταση κι απ’ αυτό διέρχονται και σήμερα όσοι ακολουθούν την πεζοπορική διαδρομή από τους Κήπους  στο Κουκούλι.  Η διαδρομή από το γεφύρι μέχρι το Κουκούλι είναι ένα λίθινο μονοπάτι με αναβαθμίδες και είναι γνωστό με το όνομα «Σκάλα Κουκουλίου».
Πάνω από το γεφύρι υπάρχει ένας βράχος που ονομάζεται «Καντήλα». Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιοι ληστές είχαν κάψει την εκκλησία των Κήπων κι έκλεψαν τις εικόνες της. Μεταξύ των εικόνων ήταν και μία εικόνα των  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τις κλεμμένες εικόνες τις έκρυψαν κοντά στο γεφύρι αυτό. Από τότε, κάθε βράδυ, την παραμονή της γιορτής των Αγίων, οι κάτοικοι έβλεπαν μια καντήλα κρεμασμένη από το βράχο μέχρι το γεφύρι. Όταν όμως, μετά από καιρό, βρέθηκαν οι εικόνες και επεστράφησαν στην εκκλησία, σταμάτησε πλέον να εμφανίζεται και η καντήλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Πέρα από τις προσωπικές μας γνώσεις, αντλήσαμε πληροφορίες από τις σελίδες www.petrinagefiria.uoi.gr και blogthea.gr
Οι φωτογραφίες είναι από προσωπικό αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου