ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


18 Νοε 2010

Τα παλιά εξωκκλήσια του Ηλιοχωρίου.

Ένα ακόμη εξωκκλήσι που υπάρχει από πολύ παλιά στο χωριό μας, είναι κι αυτό των Ταξιαρχών, που βρίσκεται στην περιοχή «Κούγκουρου». Είναι από τα παλαιότερα εξωκκλήσια του χωριού και την ημέρα των εορτής των Ταξιαρχών, ο ιερέας του χωριού, κάνει και σήμερα εκεί τη λειτουργία.
Στο βιβλίο του, με τίτλο «Το Ντομπρίνοβο», ο Ν. Έξαρχος μας πληροφορεί ότι στο χωριό μας υπήρχαν παλαιότερα κι άλλα πολλά εξωκκλήσια, τα οποία δεν σώζονται σήμερα. 
Γράφει συγκεκριμένα:
 " Τα παλαιότερα χρόνια στην περιοχή «Ρασιανά» ήσαν κτισμένα από τους προγόνους, κατά τήν εποχήν πού κτίσθηκαν εκεί οι πρώτοι συνοικισμοί, τα εξής εξωκλήσια, τα οποία δεν σώζονται σήμερα:
1) Ο 'Αγιος Νικόλαος, 2) η Παναγία, 3) η Αγία Μαρίνα, 4) η Αγία Παρασκευή, πλησίον της σώζεται αρχαίον νεκροταφείον, 5) η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, και εκεί διακρίνεται αρχαίον νεκροταφείον (Λά Μόρτς).
Επίσης άλλα ξωκλήσια υπήρχον εις την θέσιν «Μουντζου»: ο Άγιος Αντώνιος και ο Άγιος Χαράλαμπος. Εις την θέσιν «Μπόρου»: ο Άγιος Ιωάννης του Προδρόμου και ο Άγιος Νικόλαος. Εις την θέσιν «Μπόγκοβου»: η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος. Εις την ορεινήν τοποθεσίαν «Βάλτου»: ο Άγιος Δημήτριος, πού είχε κτισθή από τον ηγούμενο Κυπριανό.
Ωσαύτως εις την θέσιν «Γάτου», μέχρι του 15ου αιώνος, υπήρχε ναός της Αγίας Παρασκευής. Λέγεται ότι ο τότε εφημέριος (ιερομόναχος του Μοναστηρίου Ματθαίος), εξ απροσεξίας έχυσε την μετάληψιν εκ του αγίου ποτηριού. Δια της γλώσσης του εκκαθάρισε το μέρος όπου εχύθη ή μεταλαβή.
Εγκατελείφθη ο ναός και ανεγέρθη άλλος, τή φροντίδι του αμαρτήματος ιερομόναχου εις θέσιν «Ματθαίος».  Η τοποθεσία ώνομάζετο πριν «Μύλοι». "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου