ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


14 Νοε 2010

Οι Κήποι Ζαγορίου,

΄Αποψη των Κήπων
Το χωριό Κήποι βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι, σε υψόμετρο 750 μ. και απέχει από τα Γιάννενα 38 χλμ. Διοικητικά ανήκει σήμερα στο Δήμο Τύμφης και με την λειτουργία των νέων πλέον Δήμων, θα ανήκει στο Δήμο Ζαγορίου. Παλαιότερα ήταν κεφαλοχώρι και ονομαζόταν Μπάγια. Αποτελούσε διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου κι εκεί ήταν το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, το Ειρηνοδικείο και άλλες Υπηρεσίες. 
'Αποψη των Κήπων από ψηλά
Είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο ενώ γύρω από το χωριό υπήρχαν πολλοί κήποι και προφανώς από κει πήρε και το νέο του όνομα. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται το  Μπαγιώτικο ρέμα το οποίο διαρρέει τους κήπους αλλά τους θερινούς μήνες στερεύει.
Βρίσκονται στο πιο κεντρικό σημείο του Ζαγορίου και είναι ένα ζωντανό χωριό. Διατηρεί σε όλα τα κτίσματα, παλαιά και νέα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Ζαγορίου ενώ διαθέτει λίθινα καλντερίμια και αρκετά πέτρινα γεφύρια. Το γεγονός αυτό αλλά και το ότι σε μικρή απόσταση τριγύρω υπάρχουν  κι άλλα παραδοσιακά Ζαγοροχώρια, συντελεί στο να έχει αυξημένη τουριστική κίνηση.
Καφέ εστιατόριο στους Κήπους
Στους Κήπους υπάρχει και το λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη με πάρα πολλά εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων ενώ λειτουργούν αρκετά καταλύματα στα οποία μπορούν να διαμείνουν οι επισκέπτες καθώς επίσης και καταστήματα εστίασης, στα οποία θα βρουν παραδοσιακά φαγητά της περιοχής.
Λίγο πριν το χωριό υπάρχει το περίφημο τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό όπως αποκαλείται ενώ γύρω από το χωριό υπάρχουν κι άλλα πέτρινα γεφύρια όπως αυτό στο Μύλο, του Πιτσιώνη, του Κοντοδήμου και στο ρέμα του Γερομιού.
Το τρίτοξο γεφύρι
Δίπλα από το γεφύρι του Μύλου υπάρχει και ο παλιός νερόμυλος που λειτουργούσε στο χωριό.
Από το γεφύρι του Κοντοδήμου, λίγο έξω από το χωριό, αρχίζει η χαράδρα που αποτελεί προέκταση της χαράδρας του Βίκου και αποκαλείται «Βικάκι».  Αυτή η χαράδρα φθάνει μέχρι το Τσεπέλοβο.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους Κήπους
Από τους Κήπους ξεκινά ένα ακόμη λίθινο πεζοπορικό μονοπάτι με αναβαθμίδες, όπως αυτά που υπάρχουν στο Βραδέτο και στη Βίτσα.  Είναι το μονοπάτι που οδηγεί από τους Κήπους στο Κουκούλι. Το  μονοπάτι αυτό συνέδεε  τα δύο αυτά χωριά τα παλαιότερα χρόνια που δεν υπήρχε ο σημερινός δρόμος.
Αξίζει λοιπόν να επισκεφθείτε το όμορφο αυτό χωριό στο Ζαγόρι, σε οποιαδήποτε εποχή του έτους. Σίγουρα η διαμονή σας θα σας μείνει αξέχαστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου