ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


18 Νοε 2010

Ασπράγγελοι Ζαγορίου.

Οι Ασπράγγελοι βρίσκονται στο Κεντρικό Ζαγόρι, στις πλαγιές του Μιτσικελίου, σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρα και είναι η έδρα του σημερινού Δήμου Κεντρικού Ζαγορίου ενώ, από 1-1-2011, θα αποτελούν την έδρα του νέου  Καλλικρατικού Δήμου Ζαγορίου. Απέχουν 30 περίπου χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και με την απογραφή του 2001 είχαν 237 κατοίκους.
Άποψη του χωριού
Το παλαιό τους όνομα ήταν «Ντοβρά» και το 1926 πήραν τη σημερινή τους ονομασία.
Πληροφορίες για την αρχική οίκηση του χωριού δεν υπάρχουν αλλά πρώτη αναφορά για το χωριό γίνεται το 1380. Κοντά στο χωριό σώζονται τείχη που μαρτυρούν την ύπαρξη κτηνοτροφικού οικισμού στην περιοχή.
Τον 16ο και 17ο αιώνα παρουσίασαν μεγάλη ανάπτυξη ενώ τον 19ο αιώνα βρίσκονταν σε πλήρη ακμή και αποτελούσαν ένα από τα μεγάλα κεφαλοχώρια της περιοχής. Με χρήματα ευεργετών χτίσθηκαν εκκλησίες σχολεία κλπ
Το Κωδωνοστάσιο της εκκλησίας
Στις 15-7-1943 το χωριό κάηκε ολοσχερώς από τους Ναζί και ο απολογισμός της καταστροφής ήταν 115 σπίτια καμένα και 2 νεκροί. Τα σημάδια της ολοκληρωτικής αυτής καταστροφής είναι ορατά μέχρι σήμερα.
Είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε ανεβαίνοντας από τα Γιάννενα προς το Κεντρικό Ζαγόρι και σήμερα διαθέτει αρκετά καταλύματα και καταστήματα εστίασης.
Η πλατεία του χωριού
Στην είσοδο του χωριού, δεξιά  είναι η εκκλησία της Παναγίας, με πολύ ωραίο πετρόκτιστο κωδωνοστάσιο και αριστερά το Δημαρχείο και το Κ. Ε. Π. ενώ αμέσως μετά είναι η μεγάλη πλατεία του χωριού, όπου υπάρχει παιδική χαρά, ενώ τριγύρω ο επισκέπτης θα βρεί καφενεία και ταβέρνες και άνετο χώρο πάρκιν.
Λίγο πριν το χωριό, στον κάμπο της Ντοβράς, λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου και στις πλαγιές του χωριού υπάρχει πίστα αιωροπτεριστών.
Οι Ασπράγγελοι, λόγω της καταστροφής του 1943, έχουν χαρακτηρισθεί ως "Μαρτυρικό Χωριό" και στην είσοδο του χωριού υπάρχει πληροφοριακή πινακίδα που ενημερώνει σχετικά τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου