ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


13 Νοε 2010

Σημαντικότερα χωριά στα Ζαγόρια.

Τα Ζαγοροχώρια διαιρούνται σε 3 γεωγραφικά τμήματα. Το Δυτικο Ζαγόρι με το Μονοδέντρι, με το μικρό και μεγάλο Πάπιγκο,την Αρίστη το Βίκο, χωριά της κοιλάδας του Βοιδομάτη. Το Ανατολικό Ζαγόρι, το οποίο αρχίζει τελευταία να ανακαλύπτει ο κόσμος, με τη Βοβούσα το Γρεβενίτι και τη Δόλιανη εκτός των άλλων χωριών να ξεχωρίζουνε και τέλος το Κεντρικό Ζαγόρι με Δίλοφο, Κουκούλι, Κήποι, Καπέσοβο, Τσιπέλοβο.
 Δυτικό Ζαγόρι
Αρίστη
Ξεκινώντας το ταξίδι απο το Δυτικό Ζαγόρι,το πρώτο χωριό είναι η Αρίστη. Βόλτα στη φύση, καφεδάκι στην όμορφη πλατεία που 
κοσμεί η εκκλησία της  Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισας, χτισμένο το 1579  στην άκρη ενός βράχου μιας σπηλιάς πάνω απο τα νερά του Βοιδομάτη.

Βίκος
Το χωριό του φαραγγιού είναι αυτό που συναντάς στη συνέχεια. Επιβλητικό με τρομερή θέα στο Πάπιγκο,θέα που απολαμβάνεις απο το ξύλινο κιόσκι στο παλιό αλώνι. Η τοποθεσία του εν λόγου χωριού είναι εντυπωσιακή, επιβλητική αφού είναι χτισμένο στην άκρη του φαραγγιού του Βίκου.

Μονοδέντρι
Το Μονοδέντρι όπως και το Πάπιγκο εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στο Φαράγγι. Απο το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής λίγο έξω απο το χωριό,  έχει απίστευτη θέα στο φαράγγι στο οποίο φτάνεις μέσα απο μονοπάτι και ύστερα απο μία ώρα πεζοπορεία.  Το χωριό διατηρεί τα παραδοσιακά στοιχεία αρχιτεκτονικής και είναι το χωριό όπου βρίσκει κανείς τους περισσότερους ξενώνες για διαμονή.

Πάπιγκο

Πάπιγκο
Πάπιγκο
Έχοντας διασχίσει το Βοιδομάτη και ύστερα απο μια όμορφη ανάβαση,φτάνουμε στο Πάπιγκο. Όχι άδικα,το πιό φημισμένο απο τα Ζαγοροχώρια. Αρχοντικά με λευκή πέτρα, λιθόστρωτα σοκάκια και παλιές βρύσες, δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα, ενώ μια εντυπωσιακή πισίνα δημιούργημα της φύσης, έρχεται  να αποθεώσει το σκηνικό.

Το Μικρό Πάπιγκο που στέκεται κάτω από τον επιβλητικό όγκο της Τύμφης, είναι το σημείο απ’ όπου ξεκινά μια ωραία διαδρομή πεζοπορίας, που καταλήγει μέσα απο μονοπάτια στο ορεινό καταφύγιο της Αστράκας και στην Δρακόλιμνη των μύθων.

Ανατολικό Ζαγόρι

Βοβούσα
Απο την ανατολική πλευρά, το πιό μακρινό χωριό απο τα Ιωάννινα, είναι η Βοβούσα. Όμορφο χωριό, που το διασχίζει ο Αώος ποταμός και είναι μια απο τις εισόδους  για τον εθνικό δρυμό της Βάλιας Κάλντα. Οι κάτοικοι διατηρούν την παραδοσιακή ενδυμασία,τους χορούς, τα ήθη και έθιμα των βλάχων. Μέσα στο χωριό υπάρχει μια ωραία γέφυρα όπου δημιουργείται μια λίμνη απο κορμούς πεύκων και μπορεί κανείς να κολυμπήσει το καλοκαίρι.

Δόλιανη-Γρεβενίτη
Αξίζει μια βόλτα και απο αυτά τα χωριά εφόσον βρίσκεσαι ανατολικά. Η Δόλιανη είναι ένα παλιό αρχοντοχώρι που μοιάζει να έχει εγκαταληφθεί, με την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτισμένη το 1791 και αρκετές όμορφες γραφικές στιγμές. Το Γρεβενίτι έχει ωραία θέα το Κεντρικό Ζαγόρι και λίγο έξω, περίπου 4 χλμ, βρίσκεται μια όμορφη λίμνη με νούφαρα. Η Μονή Βουτσάς έχει επίσης ενδιαφέρον, χρονολογείται στο 1680 και έχει μισοκαταστραφεί απο Γερμανικές διαθέσεις το ’40.
Κεντρικό Ζαγόρι

Δίλοφο-Κήποι

Δίλοφο
Δίλοφο
Στο Κεντρικό Ζαγόρι αρχικά συναντάμε το Δίλοφο, ένα ωραίο χωριό με λίθινα σπίτια, γραφικά καλτερίμια και άφθονα νερά. Αμέσως μετά την πρωτεύουσα του Κεντρικού Ζαγορίου τους Κήπους. Όπως μαρτυρά και το όνομα, περιβάλλεται απο πολύ όμορφους κήπους. Τους Κήπους διασχίζει ένας μικρός ποταμός στολισμένος με πέτρινα γεφύρια.Το χωριό έχει μεγάλη ιστορία και υπάρχουν ιστορικά μνημεία και ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη με αντικείμενα, ρούχα και καθημερινά σκεύη, που σε γυρίζουν στο παρελθόν.

Κουκούλι
Το Κουκούλι βρίσκεται σε υψόμετρο 870 μέτρα και είναι ένα παραδοσιακό χωριό με παλιά αρχοντικά και κτίρια όπως το παλιό σχολείο και  παλιές βρύσες όπως αυτή του Μάνθου, κοντά στο παλιό σχολείο.Υπάρχει και το φυσικό μουσείο του Λαζαρίδη με λουλούδια που ανθίζουν στην περιοχή. Στο δρόμο απο τους Κήπους προς το Κουκούλι, αξίζει μια στάση στο “καλογερικό γεφύρι”.

Τσεπέλοβο
Το Τσεπέλοβο απλώνεται περήφανο στα 1200μ στην οροσειρά της Τύμφης. Είναι το μεγαλύτερο απο τα Ζαγοροχώρια με πλούσια ιστορία αφού γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά την τουρκοκρατία, καλή τουριστική υποδομή, διαθέτοντας εκτός απο ξενώνες και συνεδριακό κέντρο. Το τριήμερο του δεκαπενταύγουστου γίνεται το πανηγύρι που συγκεντρώνει πολύ κόσμο με άφθονο κρασί, ντόπιο τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες.

ΠΗΓΗ:   www.discoverepirus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου