ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


28 Νοε 2010

Ένα δημοσίευμα σχετικό με την κλοπή των εικόνων από τις εκκλησίες του Ηλιοχωρίου τον Απρίλιο του 2009.

Λεηλάτησαν δύο εκκλησίες
Οι δράστες έκλεψαν 14 εικόνες και άλλους θησαυρούς από ναούς στον Δήμο Τύμφης. Μάρτυρες μιλούν για τρία άτομα με δύο αυτοκίνητα και ταξιδιωτικούς σάκους 
                                     15/4/2009 9:57:17 πμ
Σε... επιδημία εξελίσσονται οι λεηλασίες μοναστηριών στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Αγνωστοι σήκωσαν 14 εικόνες και άλλους πολύτιμους θρησκευτικούς θησαυρούς από δύο εκκλησίες στον Δήμο Τύμφης, όπου αυτές τις μέρες βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με την οικογένειά του για τις γιορτές του Πάσχα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες δεν δίστασαν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ηλιοχώρι και αμέσως μετά με έναν σιδερολοστό να σπάσουν τη βαριά ξύλινη πόρτα της και να αφαιρέσουν δύο εικόνες, έναν σταυρό, το Ευαγγέλιο και τρία εξαπτέρυγα.
Κάτοικοι του χωριού είδαν τρία άτομα με δύο αυτοκίνητα που είχαν μαζί τους ταξιδιωτικούς σάκους και εκτός από την εκκλησία του χωριού επισκέφτηκαν ξωκλήσια και άλλα αξιοθέατα.
Οι ιερόσυλοι άδειασαν και την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται έξω από το Ηλιοχώρι. Εσπασαν ένα τζάμι δίπλα στην είσοδο και μπήκαν στο εσωτερικό του ναού, από όπου πήραν 12 εικόνες (έξι διαστάσεων 1mX62cm και έξι διαστάσεων 31cmΧ24cm).
«Εκθετοι θησαυροί»«Οι θρησκευτικοί θησαυροί είναι έκθετοι και οι ιερόσυλοι το γνωρίζουν. Φέτος τον χειμώνα τα μοναστήρια της περιοχής αποδεκατίστηκαν. Πολύτιμες εικόνες, όπως αυτές του 17ου και 18ου αιώνα, στο Ηλιοχώρι έχουν εξαφανιστεί και σίγουρα πουλήθηκαν έναντι υψηλότατου τιμήματος», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Τύμφης, Γιώργος Σουκουβέλος.
Ο Δήμος Τύμφης βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι Ιωαννίνων και το Ηλιοχώρι είναι ένα μικρό χωριό σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά μέσα σε πανέμορφο δάσος.
Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους σε πάχος πλάτανους της χώρας, με περιφέρεια 14 μέτρα. Στον ίδιο δήμο, αλλά σε μεγάλη απόσταση (περίπου 80 χλμ) βρίσκεται η ιδιαίτερη πατρίδα του Κάρολου Παπούλια, οι Φραγκιάδες, όπου αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περνά λίγες μέρες ξεκούρασης με την οικογένειά του.
Ολο τον χειμώνα πολλά άλλα μοναστήρια δέχτηκαν επιθέσεις από διαρρήκτες και μόλις πριν από δέκα μέρες άγνωστοι αφαίρεσαν πέντε εικόνες και δύο βημόθυρα από το τέμπλο του βυζαντινού μοναστηριού Αγίου Γεωργίου στον Ελαφότοπο του κεντρικού Ζαγορίου. Ενάμιση μήνα πριν άγνωστοι ξήλωσαν ιερές εικόνες και πολύτιμα σκεύη από το μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πάλι στον Ελαφότοπο.
Ολες οι κλοπές μένουν ανεξιχνίαστες, ενώ μεγαλύτερη και σημαντικότερη θεωρείται η διάρρηξη στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο του ανατολικού Ζαγορίου τον Νοέμβριο του 2007, από όπου οι δράστες πήραν 37 πολύτιμες εικόνες και την ξυλόγλυπτη, επίχρυση, δίφυλλη πόρτα της Ωραίας Πύλης.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ 
ritzal@pegasus.gr


ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ανευρεθεί οι εικόνες που εκλάπησαν από τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας στο χωριό μας. Ας ευχηθούμε να ευρεθούν σύντομα και να επιστρέψουν στη θέση τους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου