ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


25 Νοε 2010

Το Γρεβενίτι στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Το Γρεβενίτι σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Ανατολ. Ζαγορίου ενώ από 1-1-2011 θα ανήκει στον ενιαίο πλέον Δήμο Ζαγορίου. 
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980 μ., απέχει από τα Γιάννενα 44 χλμ. και με την απογραφή του 2001 είχε 162 κατοίκους. Σήμερα είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοί του θα είναι λιγότεροι.
Είναι ένα από τα βλαχοχώρια της περιοχής του Ζαγορίου και οι κάτοικοί του ασχολούνται από παλιά με την κτηνοτροφία, την υλοτομία και την  εκτροφή μελισσών.
Διαθέτει καταπληκτική θέα, πάρα πολύ πράσινο, αφού περιβάλλεται από δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά.
Τα σπίτια του δεν έχουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα, που συναντά ο επισκέπτης στο κεντρικό Ζαγόρι, αλλά διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις εκκλησίες και στα καλντερίμια.
Μετά το χωριό, προς την κατεύθυνση της Βοβούσας, υπάρχει το ρέμα της Τζουρίκας, τα νερά του οποίου χρησιμοποιεί ιχθυοτροφείο που υπάρχει εκεί, για την εκτροφή πέστροφας.
Χαμηλότερα, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Βοτσάς και ο ποταμός Βάρδας.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και μπροστά απ’ αυτή είναι η μεγάλη πλατεία με τον πλάτανο και το παλαιό σχολείο του χωριού. Άλλη εκκλησία του χωριού είναι αυτή  του Αγίου Δημητρίου, η οποία κοσμείται με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες-αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Στην εκκλησία αυτή βρίσκεται σήμερα το νεκροταφείο του χωριού.
Παλαιότερα το χωριό διέθετε διάφορες υπηρεσίες όπως Αστυνομικό Σταθμό, Δασονομείο, Ταχυδρομείο, έδρα μεταβατικού δικαστηρίου  αλλά και το Μαλάμειο Νοσοκομείο, το οποίο προσέφερε τις πρώτες βοήθειες, απο υγειονομικής  πλευράς, στους κατοίκους. Από τις υπηρεσίες αυτές, σήμερα έχει απομείνει μόνο το Ταχυδρομείο.
Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, το Γρεβενίτι πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Το χωριό πυρπολήθηκε τρείς ή τέσσερις φορές από τους Γερμανούς και κατεστράφησαν πάρα πολλά σπίτια ενώ πολλοί ήταν οι  κάτοικοι που εκτελέσθηκαν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο εκείνη λεηλατήθηκε και η Ι.Μ. Βοτσάς, μια από τις αρχαιότερες της Ηπείρου. 
Για το λόγο αυτό, το Γρεβενίτι, όπως και άλλα χωριά του Ζαγορίου, έχει χαρακτηρισθεί «Μαρτυρικό χωριό» και στην είσοδο του χωριού υπάρχει  η σχετική πινακίδα, που υπάρχει και στα άλλα χωριά, που έχουν λάβει αυτό τον χαρακτηρισμό.
 Από το 1991 έχει κατασκευασθεί στο χωριό μνημείο, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσθέντων κατοίκων του, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Πέρα από τις εκκλησίες, άλλα αξιοθέατα στην περιοχή του Γρεβενιτίου είναι το πέτρινο γεφύρι της Κούρτιας και η μικρή «λίμνη με τα νούφαρα», που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Αξιόλογες βέβαια είναι και οι πέτρινες βρύσες που υπάρχουν στο χωριό. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να λείπουν διότι, όπως προαναφέραμε, το χωριό διαθέτει άφθονα τρεχούμενα νερά.
Τελευταία παρατηρείται αύξηση στην τουριστική κίνηση, όπως και σε όλα τα χωριά της περιοχής του Ανατολ. Ζαγορίου ενώ γίνονται και καινούργιες οικοδομές στο χωριό.
Το Γρεβενίτι λοιπόν είναι ένα από τα χωριά που διαθέτει αξιοθέατα και δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί ο επισκέπτης των Ζαγοροχωρίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου