ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


29 Νοε 2010

Το Ελατοχώρι Ιωαννίνων .

Eίναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, χτισμένο σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, περιτριγυρισμένο από πεύκα, έλατα, πλατάνια, καρυδιές οξιές και άλλα δέντρα. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τσούκα – Τζίνα (μυτερή κορυφή), σε υψόμετρο 1.050 μέτρων.
Το Ελατοχώρι διοικητικά ανήκει στο δήμο Ανατολικού Ζαγορίου και απέχει 57 χιλιόμετρα, από τα Ιωάννινα.
Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Τσερνέσι, όνομα με το οποίο αναφέρεται και στο παραδοσιακό τραγούδι Φεζοδερβέναγας ‘‘…και στο Τσερνέσι ξημέρωσες’’.
Επίσης στο Ελατοχώρι, ανήκει ο συνοικισμός του Δίλακκου, που παλαιότερα ονομαζόταν Σέσιο.
  Την αρχή του χωριού, ο Ι. Λαμπρίδης την τοποθετεί στον 19ο αιώνα, ενώ το 1913 σύμφωνα με τον επιθεωρητή Καθάρειο, το χωριό είχε 250 κατοίκους και 33 μαθητές. Σήμερα, το Ελατοχώρι έχει περίπου 80 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία και την υλοτομία.
Το καλοκαίρι, οι κάτοικοι αυξάνονται και δίνουν άλλο αέρα στο χωριό και ιδιαίτερη χαρά, στους μόνιμους κατοίκους. Επίσης τα πανηγύρια, φέρνουν αρκετό κόσμο στο χωριό, τα οποία γίνονται στις 21 Μαΐου (Αγίου Κωνσταντίνου) και 6 Αυγούστου (Σωτήρος).
Οι επισκέπτες στο Ελατοχώρι, μπορούν να επισκεφθούν τις τρεις εκκλησίες του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο, την Κοίμηση της Θεοτόκου και τον Αη – Λιά. Ενώ, στο Δίλακκο τον Άγιο Αθανάσιο.
Μπορείτε να επισκεφτείτε τα ποτάμια που βρίσκονται γύρω από το χωριό και τις λίμνες, για να ψαρέψετε και να θαυμάσετε τα όμορφα τοπία. Στο χωριό λειτουργεί ξενώνας και καφενείο.
Σημείωση:  Τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες τις βρήκα στη σελίδα του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων στο facebook στην οποία έχουν καταχωρηθεί από τον Άγγελος Γιάννενα.

13 σχόλια:

  1. Απ' τα πιο ωραια χωρια το Ελατοχωρι ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι και αρκετα καλη ειναι και η ομαδα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οντος μονο που φετοσ μας τα χαλασε λιγο με τον αποκλισμο της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειραζει αν σκευτουμε τουσ περσινουσ αγωνες και τις λιγεσ προπονησεις. Ας ελπισουμε μονο πωσ του χρονου 8α το σικοσουμε το ριμαδι το κιπελο.

      Διαγραφή
    2. Το ελπιζουμε και θα το πραγματοποιησουμε.

      Διαγραφή
  4. εμενα αυτο που μου τη σπαει ειναι τα σχολια των παιδιων απο τη Βοβουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το οτι ο Γιαννης το παιζει μαγκας και ο Μιτσος [Νασικας] πιστευει ποσ ειναι ο Μessι.

      Διαγραφή
  5. ασ'τα να λενε και αυτοι κι εμεις ξεροθμε τι ισχιει. Για αυτο σου λεω Παρασκευη μην ασχολησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. wraio t elatoxwri t kalokairi me tn omada, t podosfero, t 4arema k ts voltes alla wraio ein k tn ximona kynhgia, xionia....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτυχούσες και φέτος
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή