ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


22 Νοε 2010

Το Δίλοφο Ζαγορίου.

Το Δίλοφο είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά των Ζαγορίου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων, στα πόδια δύο κατάφυτων από βαλανιδιές λόφων και απέχει από τα Γιάννενα 32 χλμ. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου και από την 1-1-2011 θα ανήκει στον ενιαίο Δήμο Ζαγορίου. Με την απογραφή του 2001 είχε 39 κατοίκους.
Ο οικισμός χρονολογείται από το 540 μ.Χ. αλλά τη σημερινή του μορφή την πήρε σταδιακά και μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, με την συνένωση μικρότερων οικισμών που υπήρχαν τριγύρω.
Παλαιότερα είχε την ονομασία Σοποτσέλι που σημαίνει τόπος με πολλά νερά. Τη σημερινή του ονομασία την πήρε το 1920 από τους δύο λόφους στους οποίους είναι χτισμένο.
Είναι ένα χωριό σκέτη μαγεία. Τα σπίτια του είναι πετρόκτιστα, καλοδιατηρημένα, με Ζαγορίσια αρχιτεκτονική, όπως και οι  εκκλησίες και τα πανέμορφα καλντερίμια του.
 Αναπτύσσεται γύρω από την Κεντρική Πλατεία (Μεσοχώρι), από όπου ξεκινούν ακτινωτά οι τρεις βασικοί πεζόδρομοι (καλντερίμια), που οδηγούν στις τρεις συνοικίες, πάνω μαχαλάς, κάτω μαχαλάς και πέρα μαχαλάς. Έχει χαρακτηρισθεί «παραδοσιακός οικισμός» και  έγινε ευρύτατα γνωστό μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Άγγιγμα ψυχής», η οποία γυρίστηκε εκεί πριν λίγα χρόνια.
Από τα αξιοθέατα του χωριού είναι η εντυπωσιακή του εκκλησία, η πλακόστρωτη πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και το κτίριο της Σχολής του Ι. Αναγνωστόπουλου (Αρρεναγωγείο-Δημοτ. Σχολείο) που ιδρύθηκε το 1855.
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το ψηλότερο σπίτι σε όλο το Ζαγόρι ύψους 13, 5 μ. το οποίο, όπως λέγεται, χτίσθηκε από κάποιο πλούσιο Διλοφίτη, για χάρη της γυναίκας του, προκειμένου να αγναντεύει το χωριό της, το Κουκούλι και να μη το νοσταλγεί. Στην περιοχή του Διλόφου βρίσκονται επίσης το πέτρινο γεφύρι στον Άγιο Μηνά και το πέτρινο γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα.
Σήμερα το χωριό διαθέτει κάποιους ξενώνες για την φιλοξενία των επισκεπτών καθώς επίσης και ένα-δύο καταστήματα για φαγητό και καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου