ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


19 Νοε 2010

Το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό στο Κουκούλι Ζαγορίου.

Ένα ακόμη πέτρινο γεφύρι, που έχουν επισκεφθεί κι έχουν φωτογραφήσει οι περισσότεροι από τους επισκέπτες του Ζαγορίου, είναι αυτό του «Πλακίδα ή Καλογερικό».
 Βρίσκεται λίγο πριν τους Κήπους, στα δεξιά και λίγο χαμηλότερα από το δρόμο που οδηγεί στο χωριό, αλλά ανήκει στο Κουκούλι. Είναι ένα τρίτοξο γεφύρι με οδοντωτά περβάζια, που έχει μήκος 56 μ. και ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Βίκος ή Βικάκης.
Στο σημείο που βρίσκεται το γεφύρι, είχε κατασκευασθεί αρχικά ένα ξύλινο γεφύρι από τον Νεγαδιώτη Ρούσση, για να μπορούν να πηγαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής στο νερόμυλο που βρισκόταν εκεί κοντά. Ο μύλος αυτός δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα.
Το γεφύρι, με τη σημερινή του μορφή, κτίσθηκε το 1814, με χορηγία 20.000 γροσίων από τον ηγούμενο του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία στη Βίτσα, Σεραφείμ. Γι’ αυτό το λόγο πήρε το όνομα «Καλογερικό».  Το άλλο του όνομα, δηλαδή του «Πλακίδα», άρχισε να χρησιμοποιείται μετά το 1865, όταν επισκευάσθηκε από τον Κουκουλιώτη Αλέξη Πλακίδα και τον αδερφό του Ανδρέα ενώ αργότερα ξαναεπισκευάσθηκε από τον Ευγένιο Πλακίδα το 1912, την Κοινότητα Κουκουλίου το 1927 και την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1969.
Είναι από τα λιγοστά τρίτοξα γεφύρια που υπάρχουν και η αρμονική παράταξη των τριών τόξων του αλλά και το σχήμα που έχει η επιφάνεια διάβασής του, συνετέλεσαν στο να του δοθεί  ο πολύ πετυχημένος χαρακτηρισμός «κάμπια εν κινήσει».
Η επίσκεψή σας στο συγκεκριμένο γεφύρι σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου