ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


12 Οκτ 2010

Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου Γεωπάρκων.

Η «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» («ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.») και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κατόπιν ενεργειών που διήρκησαν πάνω από ένα έτος, με την υποβολή πρότασης στο Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και μετά από επιτόπιο έλεγχο που έγινε από μέλη του εν λόγω οργανισμού, ανακοινώνουν ότι η Ήπειρος απέκτησε το πρώτο αναγνωρισμένο Γεωπάρκο στην περιοχή της και ένα από τα τέσσερα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα (τα υπόλοιπα τρία είναι τα εξής:
Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, Ψηλορείτης, Χελμός- Βουραϊκός). Στην Ευρώπη υπάρχουν 42 αναγνωρισμένα Γεωπάρκα, ενώ σε όλο τον κόσμο 77. Συγκεκριμένα, μετά από συντονισμένες ενέργειες των ανωτέρω φορέων και με τη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, ανακοινώθηκε επίσημα και...
πανηγυρικά στο 9ο Ευρωπαϊκό & 4o Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη από 1 έως 5 Οκτωβρίου 2010, η αναγνώριση της περιοχής Βίκου – Αώου ως Γεωπάρκου και η ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν 350 σύνεδροι από 41 χώρες από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι γεωπάρκων και προστατευόμενων περιοχών με γεωλογικό ενδιαφέρον, εκπρόσωποι της UNESCO, του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργείων, Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 180 ανακοινώσεις, ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τόσο από άποψη ποιότητας εισηγήσεων όσο και από άποψη αντιπροσώπευσης χωρών.

Εκτός από τις χώρες της Ευρώπης μεγάλη ήταν και η συμμετοχή χωρών από άλλες ηπείρους, όπως Ιαπωνία, Κίνα, Βιετνάμ, Νικαράγουα, Καναδά κ. ά.
Τα θέματα που απασχόλησαν τις 24 ενότητες του Συνέδριου ήταν η ανάπτυξη των γεωπάρκων στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και διεθνώς, ο ρόλος των γεωπάρκων στην προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και ο ρόλος των γεωπάρκων στη κατανόηση της, η ανάπτυξη του γεωτουρισμού, τα οικονομικά οφέλη και η τοπική ανάπτυξη, η προώθηση της γεωλογικής κληρονομιάς και η επικοινωνία με το κοινό, η προβολή και προώθηση των γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας αλλά και το μέλλον των γεωπάρκων. Στα πέντε θεματικά συμπόσια αναζητήθηκαν προτάσεις για την οικονομική διάσταση της λειτουργίας ενός Γεωπάρκου, τη διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς, και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες κατά την επίσκεψή τους σε ένα Γεωπάρκο.
Η υποψηφιότητα του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου ήταν η μοναδική από τις προτεινόμενες που επιλέχθηκε για τη χώρα μας και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, που έγινε η πανηγυρική-επίσημη τελετή, αντιπροσωπεία της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» και του ΙΓΜΕ παρέλαβε την περγαμηνή που αναγνωρίζει την περιοχή Βίκου – Αώου ως Γεωπάρκο και την ένταξή του πλέον στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Η τιμητική αυτή διάκριση δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω προβολή και ανάπτυξη της περιοχής, προσθέτοντας ένα νέο ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά τα γεωλογικά μνημεία της φύσης, τα πετρώματα και την ιστορία τους, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και αξιοποιηθούν και τουριστικά μέσα από ειδικές διαδρομές, με την προβολή και την ερμηνεία τους με πινακίδες, φυλλάδια, περιηγητικούς οδηγούς, με συνέδρια και γενικότερες δράσεις και δραστηριότητες, με γνώμονα πάντα την προστασία τους. Ασφαλώς σε ένα Γεωπάρκο εκτός από τα γεωλογικά και γεωμορφολογικά στοιχεία του, άρρηκτα δεμένα με τις οποιεσδήποτε δράσεις προβολής- ανάδειξης είναι και το ευρύτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με τον ιδιαίτερο τοπικό πολιτισμό και ιστορία.
Η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», ως επικεφαλής και υπεύθυνος φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, έχει αναλάβει τη διαχείρισή του σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους φορείς (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, Διεύθυνση Δασών Ν. Ιωαννίνων, Δήμοι Κόνιτσας, Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης και Κοινότητα Παπίγκου) αποτελούν το Συντονιστικό Όργανο Διοίκησης του Γεωπάρκου με την ονομασία «Επιτροπή Διαχείρισης Γεωπάρκου Βίκου – Αώου» (Ε.ΔΙΑ.ΓΕ. Βίκου – Αώου).
Στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου περιλαμβάνονται η οροσειρά της Τύμφης, η χαράδρα του Βίκου και του Βοϊδομάτη, η χαράδρα του Αώου, το όρος Τρταπεζίτσα, η περιοχή της ένωσης των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη, Σαραντάπορου, τα όρη Σμόλικας και Κλέφτης καθώς επίσης και οι ιαματικές πηγές Καβασίλων και Αμαράντου.
Ο σχεδιασμός για την ανάδειξη, προβολή και προστασία του Γεωπάρκου θα είναι το άμεσο αντικείμενο της Ε.ΔΙΑ.ΓΕ. Βίκου – Αώου, με προτάσεις για χρηματοδότηση από προγράμματα της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου, μελέτες για τη διαχείριση του χώρου και έργα για την τουριστική και επιστημονική αξιοποίησή του.


ΠΗΓΗ:  epirus-ellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου