Ο Αναστάσιος Τσούφλης γεννήθηκε στο Τσεπέλοβο το 1801 από μια φτωχή οικογένεια. Με την ενηλικίωση του, ξενιτεύτηκε με τον αδελφό του στη Μολδοβλαχία. Εκεί, ανάπτυξε αμέσως ζωηρή επιχειρηματική δραστηριότητα, βασικά ως μεγαλοπανδοχέας με παράλληλες δραστηριότητες και κατόπιν ως μεγαλοκτηματίας.
Αποβίωσε κατά το 1870 στο Κισνόβι χωρίς απογόνους, ενώ ήδη είχε αποβιώσει ο αδελφός του Θεόδωρος. Η Θεία πρόνοια του ενέπνευσε να έχει ο ίδιος τέτοια πρόνοια, ώστε να παραχωρήσει στο ακέραιο την τεράστια περιουσία στο ελληνικό έθνος και κράτος.
Ο τάφος του, ως ιδιαίτερο μνημείο πλέον, δεσπόζει πλευρικά του ναού των Αγίου Θεόδωρων επί της Ciuflea street στο Κισνόβι. Τον περικαλλή αυτό ναό τον έκτισε στη μνήμη του αδελφού του, λαμπρύνοντας έτσι και την ορθόδοξη τοπική κοινότητα.
Στο Τσεπέλοβο έκτισε και χρηματοδότησε τη λειτουργία του ομώνυμου φαρμακείου «Τσούφλειο φαρμακείο», κατόπιν Τ.Τ.Τ. και όπου μέλει να λειτουργήσει Πινακοθήκη έργων τέχνης που θα φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου Τσεπελοβίτη ζωγράφου Πέτρου Παπαβασσιλείου.
Επίσης στη διαθήκη του περιέλαβε ικανά χρηματικά ποσά, με τα οποία θα είχαν αρωγή και σε ετήσια βάση οι χωριανοί για την εκπαίδευση των παιδιών, την αμοιβή του γιατρού, τη συντήρηση εκκλησιών, την οικονομική ενίσχυση των πτωχών, χηρών και ορφανών και άλλων αναξιοπαθούντων.
Μεγάλα ποσά και σε ετήσια βάση διατέθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πολυτεχνική Σχολή, για την ανάπτυξη του Ελληνικού Εθνικού Στόλου και βέβαια στην Ακαδημία Αθηνών.
Ανάλογα ποσά διατέθηκαν από το κληροδότημα Τσούφλη κατά τα τέλη του 19ου αιώνα για τη δημιουργία των Τσούφλειων Διδακτηρίων στην πολυκατεχόμενη Μακεδονία, για την ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας και την διατήρηση της εθνικής συνείδησης (Γευγελή, Στρώμνιτσα, Δοιράνη, Πετρίτσι κ.λ.π).
Τεράστια βέβαια ήταν η ακίνητη περιουσία του Αναστάσιου Τσούφλη στη Βεσσαραβία, η οποία έτυχε διαχείρισης σύμφωνα με τους όρους εκτέλεσης της διαθήκης.
Με την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 κατόπιν, άλλαξε και το καθεστώς στην τότε Βεσσαραβία, με αποτέλεσμα τη δέσμευση των περιουσιών, έπαψαν να υπάρχουν διατυπώσεις σχετικά με τα περιουσιακά και τη διαθήκη του αείμνηστου.
Εις μνεία το ονόματός του και της προσφοράς του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου «ΤΣΟΥΦΛΗΣ» φέρει την επωνυμία του και μόνον ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.
Από αυτή την επωνυμία και μόνο, ευεργετείται και ενθαρρύνεται σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου «ΤΣΟΥΦΛΗΣ» ως «απόκληρος» πλέον του τεράστιου αυτού Εθνικού Ευεργέτη Αναστασίου Τσούφλη, πλήν όμως ερήμην του.
ΠΗΓΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ: zagoriou.blogspot.com
ΦΩΤΟ: klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου