ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


18 Οκτ 2010

Ταξίδι: Δυτικό Ζαγόρι - Το βαλς του φθινοπώρου!

Το φθινόπωρο έρχεται ιδιαίτερα νωρίς εδώ στο ορεινό Ζαγόρι. Ήδη από τις αρχές του Οκτώβρη, στις αλπικές ακρώρειες της Τύμφης, με τα πρώτα κιόλας ψυχρά περάσματα του αέρα νιώθεις έντονα τη μεταβολή στην ατμόσφαιρα. Μέσα στις υγρές ρεματιές ξεπροβάλλουν τα πολύχρωμα φυλλώματα που στολίζουν τις οξιές με όλες τις γοητευτικές αποχρώσεις των θερμών, γήινων χρωμάτων, ενώ τη δική τους πινελιά προσθέτουν οι βελανιδιές, τα πλατάνια και οι ιτιές. Η σταδιακή μετάβαση στο μούδιασμα του χειμώνα και η αναμονή του βοριά που σύντομα θα «χτυπήσει» την πόρτα, δημιουργούν μια γλυκιά προσμονή, μια ατμόσφαιρα μοναδική στα πέτρινα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου.
Τα Άνω και Κάτω Πεδινά, ο Ελαφότοπος, αλλά και ο Βίκος, όπως εξάλλου και η Αρίστη, ανήκουν στο σύνολο των χωριών που έχουμε μάθει να αποκαλούμε Δυτικό Ζαγόρι, με πιο γνωστό βέβαια το Πάπιγκο, το οποίο λόγω της προβολής που γίνεται τα τελευταία χρόνια έχει επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα. 


Οι νέοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που ένωσαν οδικά την Αρίστη και το Πάπιγκο με την Κόνιτσα και τα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου, σίγουρα εξυπηρετούν αφάνταστα τις μετακινήσεις. Βέβαια, οι περισσότεροι ακολουθούν την πεπατημένη διαδρομή: Αρίστη - γέφυρα Βοϊδομάτη - Μεγάλο, Μικρό Πάπιγκο. Διανύοντας όμως ελάχιστα επιπλέον χιλιόμετρα χωρίς κόπο, θα ανακαλύψετε το πανέμορφο χωριό Ελαφότοπος και τους δύο πέτρινους οικισμούς των Πεδινών.

Αρίστη, η αφετηρία
Είναι από τα παλαιότερα χωριά του Ζαγορίου και γνώρισε ευημερία και πλούτο στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια η Αρίστη έχει καταξιωθεί ως δημοφιλής προορισμός, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα της περιοχής. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη χαράδρα του Βίκου, χωρίς να παρουσιάζει τον κορεσμό, την κίνηση και τη φασαρία του Μεγάλου Πάπιγκου. Πολλά παλιά αρχοντικά της έχουν αναπαλαιωθεί με πιστότητα στην παράδοση, με το μεράκι και το σεβασμό που απαιτεί η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά.
Επισκεφτείτε ακόμη Από την Αρίστη, ο δρόμος κατηφορίζει προς τη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Εδώ, πλάι στις όχθες του κρυστάλλινου ποταμού, στην πυκνόφυτη πλατανιά με τα αιωνόβια δέντρα, κρύβεται από τα βλέμματα των πολλών το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας. Σκαρφαλωμένο σε βράχο, το λιθόκτιστο μοναστικό συγκρότημα εντυπωσιάζει με την επιβλητική του παρουσία, καθώς ατενίζει το πέρασμα του ποταμού και το στένωμα του φαραγγιού. Ακόμη, από την Αρίστη μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση στο μικροσκοπικό χωριό Βίκος, που προσφέρει εξαιρετική θέα προς το διάσημο φαράγγι.
Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο
Το Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ., σε ένα «σκαλοπάτι» του βουνού Τύμφη, που σε αυτό το σημείο βουτά απότομα για να σχηματίσει τη χαράδρα του Βίκου. Το Μικρό Πάπιγκο βρίσκεται λίγο ψηλότερα, μόλις 4 χλμ. από το Μεγάλο. Κάθε είδους όχημα αναγκαστικά σταματά μπροστά στη σφιχτή διάταξη των γεροδεμένων πέτρινων σπιτιών του Μικρού Πάπιγκου. Από εδώ και πέρα, το λόγο έχουν τα στενά καλντερίμια και φυσικά... τα πόδια. Στο Μεγάλο Πάπιγκο αξίζει να αναζητήσετε το ναό του Αγίου Βλασίου, κτίσμα του 1852, αλλά και την περίφημη «Καλλίνειο» Σχολή, που χτίστηκε το 1897.
Επισκεφτείτε ακόμη Ανάμεσα στο Μικρό και στο Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται η καταπληκτική τοποθεσία «Κολυμπήθρες» με τις σκαλωτές βραχώδεις δεξαμενές που μοιάζουν με φυσικές πισίνες και το καλοκαίρι είναι ιδανικές για κολύμπι.
Άνω και Κάτω Πεδινά
Τα Άνω και Κάτω Πεδινά, αντικριστά χτισμένα στις παρυφές γυμνών υψωμάτων (στα 950 μ.), κοιτούν προς τη μικρή πεδιάδα που ξανοίγεται μπροστά τους. Ανάμεσά τους περνά ο οδικός άξονας που συνδέει το Καλπάκι με το Μονοδένδρι και λίγο ψηλότερα, σε υψόμετρο 1.100 μ., απλώνει τις πέτρινες γειτονιές του, κάπως πιο απόμερα, ο Ελαφότοπος. Αν δεν έχεις κάτι διαβάσει ή δεν σε τρώει το σαράκι της περιήγησης, το πιο πιθανό είναι να διαβείς γρήγορα το δρόμο που περνά έξω από τους οικισμούς και να μη χαραμίσεις το χρόνο σου για μία έστω σύντομη παράκαμψη. Όμως, αν βρεθείς στις πέτρινες γειτονιές τους, θα αντιληφθείς ότι σίγουρα αξίζουν με το παραπάνω το χρόνο σου. Τα Άνω και Κάτω Σουδενά -αυτό ήταν το παλιό όνομα των Πεδινών- τα αποκαλούσαν οι παλαιότεροι «Ψωμοχώρια», από τον εύφορο κάμπο τους, όπου οι φιλόπονοι ορεσίβιοι καλλιεργούσαν με επιμέλεια σιτάρι και κριθάρι και ήταν από τα σπουδαιότερα και παλαιότερα χωριά του Ζαγορίου. Κατά το 19ο αιώνα, τα Άνω Σουδενά αριθμούσαν 1.000 κατοίκους, είχαν σχολεία, εκκλησίες και σπουδαία μοναστήρια. Από εδώ καταγόταν ο Νεόφυτος Δούκας, ένας από τους γνωστότερους Δασκάλους του Γένους, αλλά και ο ιατροφιλόσοφος Ιωάννης Λαμπρίδης.

Μικρές περιπλανήσεις
Ελαφότοπος - Αρίστη
Ένας καινούργιος δρόμος, που αποτολμά μια τολμηρή -η αλήθεια είναι- χάραξη στον απότομο βράχο της Τύμφης, θα σας φέρει μετά από 6 χλμ. στην Αρίστη, κι από εκεί στην κοίτη του διάσημου Βοϊδομάτη και στο Πάπιγκο. Μια διαδρομή που παλαιότερα σου έπαιρνε περισσότερο από μία ώρα, τώρα πραγματοποιείται εύκολα και ευχάριστα σε λίγα λεπτά.
Πεδινά - Μονοδένδρι Χρησιμοποιώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει το Κεντρικό με το Δυτικό Ζαγόρι, εύκολα θα προσεγγίσετε το Μονοδένδρι (8 χλμ. από Άνω Πεδινά) και τη θέση Οξιά (7 χλμ. από Μονοδένδρι), από όπου θα έχετε την καλύτερη θέα στη χαράδρα του Βίκου. Αρίστη - γεφύρι Κλειδωνιάς Λίγο έξω από την Αρίστη, με κατεύθυνση προς τον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Κοζάνης, και αφού περάσετε τη διασταύρωση για Άγιο Μηνά, θα δείτε δεξιά σας μια εκκλησία και ένα στενό, ασφαλτοστρωμένο δρόμο που κατηφορίζει απότομα μέσα από πλατάνια και βελανιδιές. Μετά από μόλις 5 χλμ. θα φτάσετε στο γεφύρι της Κλειδωνιάς, ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Βοϊδομάτη ποταμού.
Περπατήστε στις όχθες του Βίκου
Από τη γέφυρα του Βοϊδομάτη μπορείτε να ακολουθήσετε το ευδιάκριτο μονοπάτι που κινείται σε πορεία παράλληλη με τις όχθες του ποταμού, σε μια σύντομη, εύκολη, αλλά αξέχαστη διαδρομή. Ο Βοϊδομάτης προσεγγίζεται επίσης από μια άλλη, εξίσου όμορφη, αλλά ιδιαίτερα κουραστική διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Βίκος. Ερχόμενοι από Αρίστη, πριν μπείτε στον οικισμό, θα δείτε δεξιά σας πέτρινη σκάλα που οδηγεί μετά από έντονη κατάβαση στις πηγές του Βοϊδομάτη
Αναρριχηθείτε στη... ράχη της Γκαμήλας
Από το Μικρό Πάπιγκο αρχίζει το ορειβατικό μονοπάτι, που καταλήγει στο καταφύγιο της Γκαμήλας, σε υψόμετρο 1.950 μ. Από εκεί ξεκινούν οι περισσότερες διαδρομές για τα υψίπεδα και τις κορυφές αυτού του αλπικού βουνού, διαδρομές όμως που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση και ανάλογη πείρα και γνώση του βουνού.
Κάντε rafting στο Βοϊδομάτη!
Ένας άλλος, ιδιαίτερα διασκεδαστικός τρόπος είναι να διασχίσετε το φαράγγι κάνοντας rafting! Μόνη προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε μια βάρκα rafting είναι να ξέρει κολύμπι και να ακολουθεί τις εντολές των συνοδών. Η διαδρομή είναι μαγευτική, αφενός λόγω του υπέροχου τοπίου και αφετέρου λόγω της διαύγειας των νερών του ποταμού. Η διάρκεια της κατάβασης είναι 1,5 ώρα και η απόσταση δεν ξεπερνά τα 5 χλμ. Απευθυνθείτε στο γραφείο υπαίθριων δραστηριοτήτων «NO LIMITS», που έχει έδρα την Κόνιτσα, στο τηλ.: 26550-23.777.
Χαλαρώστε με κολύμπι και spa
Το «Aristi Mountain Resort» είναι καινούργιο, αλλά χτισμένο με τον παραδοσιακό τρόπο. Βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού Αρίστη και προσφέρει πανοραμική θέα στη χαράδρα του Βίκου και στους Πύργους του Πάπιγκου. Η κλειστή πισίνα είναι θερμαινόμενη, για κολύμπι με θέα στα βουνά. Το χαμάμ, η σάουνα και το υδρομασάζ συμπληρώνουν τις δραστηριότητες της ημέρας. Προσφέρεται η δυνατότητα ενός χαλαρωτικού μασάζ, όπως και περιποίησης σώματος και προσώπου.

Info
Πώς θα πάτε Το Δυτικό Ζαγόρι προσεγγίζεται μέσω του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τα Γιάννενα με την Κοζάνη. Ερχόμενοι από Γιάννενα, μετά το Καλπάκι θα δείτε δεξιά τις ταμπέλες και τη διασταύρωση. Να υπολογίζετε Γιάννενα - Αρίστη 65 χλμ. Πολλές στροφές θα βρείτε όταν αφήσετε την κεντρική αρτηρία και ανηφορίσετε τον επαρχιακό δρόμο για Αρίστη, Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Προσοχή χρειάζονται οι τελευταίες κλειστές στροφές πριν από την Αρίστη.
Σημείωση: Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στο Καλπάκι (15 χλμ. από Αρίστη) και στη γέφυρα του Βοϊδομάτη πηγαίνοντας για Κόνιτσα.
Πού θα μείνετε Αρίστη: "«Αρχοντικό της Αρίστης», χτισμένο με παραδοσιακό τρόπο και αποκλειστικά δομικά υλικά την πέτρα και το ξύλο. Είναι από τα καλύτερα της περιοχής, τηλ.: 26530-42.210 " «Gamila Rocks», τηλ.: 26530-41.070 " «Αρτσίστας Οικίες», τηλ.: 26530-41.908 ""«Εν Αρίστη», τηλ.: 26530-42.103 ""«Aristi Mountain Resort», τηλ.: 26530-41.330. Πάπιγκο: " «Σαξώνης», τηλ.: 26530-41.615 " «Δίας», τηλ.: 26530- 41.892 " «Αυραγώνιο», τηλ.: 26530-41.129 " «Παπαευαγγέλου», τηλ.: 26530-41.135 " «Άστρα», τηλ.: 26530-42.108 " «Άρκευθος», τηλ.: 26530-41.494 " «Αστράκα», τηλ.: 26530-41.693. Μικρό Πάπιγκο: " «Μικρό Πάπιγκο 1.700», τηλ.: 26530-41.179 " «Αντακλή», τηλ.: 26530-41.441 " «Δίας», τηλ.: 26530-41.257. Βίκος: Απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια: " «Καρπούζης Σωτήρης», τηλ.: 26530-41.176 " «Ντινούλης», τηλ.: 26530-42.111-12. Άνω Πεδινά: " «Σπίτι του Ορέστη», τηλ.: 26530-71.202 και 71.579 " «Αμελικό», εξαιρετικός παραδοσιακός ξενώνας στην πάνω γειτονιά, τηλ.: 26530-71.501 " «Πρίμουλα», ξενοδοχείο σε πλήρως αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίσμα 200 ετών, τηλ.: 26530-71.133 " «Αλθαία», τηλ.: 26530-71.700 " «Αλώνι», τηλ.: 26530-71.216 " Ενοικιαζόμενα δωμάτια: " «Το Παραδοσιακό σπίτι», τηλ.: 26530-71.209 και 71.275 " «Πορφυρόν», τηλ.: 26530-71.579. Ελαφότοπος: " Ξενώνας «Ελαφότοπος», τηλ.: 26539-71.001.
Πού θα φάτε Στα Άνω Πεδινά, θα φάτε στην ταβέρνα «Τα Άνω Σουδενά». Επίσης, εστιατόριο λειτουργεί στον ξενώνα «Το σπίτι του Ορέστη». Στα Κάτω Πεδινά, θα βρείτε πάντα ανοιχτό το «Καφενείο της Πλατείας». Στον Ελαφότοπο, θα βρείτε την ταβέρνα «Τα Αλώνια». Στην Αρίστη, θα πάτε στο μεζεδοπωλείο «Εν Αρίστη». Στο χωριό Βίκος, πολύ συμπαθητικά για φαγητό είναι τα δύο ταβερνάκια στην πλατεία. Στο Πάπιγκο, θα πάτε στις ταβέρνες «Του Νίκου και της Ιουλίας», του Ιωαννίδη και του Σπύρου Τσουμάνη, ενώ στο Μικρό Πάπιγκο, στο εστιατόριο του ξενώνα «Δίας».
http://www.vita.gr/html/ent/069/ent.10069.asp
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  fishingmania.pblogs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου