ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


20 Οκτ 2010

Τροφές που ενδυναμώνουν τη μνήμη. Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τους ηλικιωμένους κατοίκους των Ζαγοροχωρίων και όχι μόνο.

Επειδή στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων ζούν αρκετοί ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι, λόγω της ηλικίας, πιθανόν  να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μνήμη τους, σας παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο που βρήκαμε στο epiruspost.gr, το οποίο αφορά τροφές που βοηθούν στην ενδυνάμωση της μνήμης. Τα στοιχεία βέβαια αυτά, καλό θα είναι να τα έχουμε υπόψη μας κι εμεις οι νεώτεροι.
Το σχετικό άρθρο λοιπόν έχει ως εξής:

Τροφές που ενδυναμώνουν τη μνήμη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε σταδιακή εξασθένηση της μνήμης με βασικότερο από αυτούς την ηλικία. Με την πάροδο των ετών, τα κύτταρα του εγκεφάλου μας εκφυλίζονται σταδιακά και έτσι γερνώντας χάνουμε την άλλοτε δυνατή μας μνήμη.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας ξαφνικής εξασθένησης της μνήμης είναι ο τραυματισμός στο κεφάλι. Ενδέχεται, ένα τραύμα στο οποίο δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία, να έχει επηρεάσει νευρώνες του εγκεφάλου μας και η μνήμη μας να χάνεται σταδιακά.
Τέλος, η συνηθέστερη αιτία απώλειας της μνήμης μας είναι η αυστηρή δίαιτα, όπου ξαφνικά στερούμε από τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να ψάχνουμε για ώρες που είχαμε παρκάρει το πρωί... Δείτε ποιες τροφές θα ενδυναμώσουν σημαντικά τη μνήμη σας-και καλού κακού, σημειώστε τις για να τις θυμάστε...
•Υδατάνθρακες και ζάχαρη
Είναι ίσως τα σημαντικότερα «βελτιωτικά» μνήμης. Το βασικότερο «καύσιμο» του εγκεφάλου μας είναι η γλυκόζη και αν την στερηθούμε για μεγάλο διάστημα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα μνήμης. Σημαντικά «όπλα» στον πόλεμο κατά της... αμνησίας είναι η μαύρη σοκολάτα, το μέλι και η ζάχαρη.
•Βιταμίνη Β
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, όπως τα αυγά, η σοκολάτα και το συκώτι, ευνοούν ιδιαίτερα την εξασθενημένη μνήμη και αποτελούν «ασπίδα» έναντι στη νόσο Αλτσχάϊμερ. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε χολίνη, μια ουσία που όχι μόνο βοηθά τη μνήμη αλλά ευνοεί και τη δυνατότητα συγκέντρωσης.
•Ω3 λιπαρά οξέα
Τις ευεργετικές τους ιδιότητες τις γνωρίσαμε σχετικά πρόσφατα, καθώς το άλλοτε «μισητό» μουρουνέλαιο, τα ψάρια, η σόγια και τα καρύδια φαίνεται πως ανέβηκαν «πάτωμα» στη διατροφική μας πυραμίδα, ως τροφές πλούσιες σε Ω3 οξέα. Οι τροφές αυτές, βοηθούν ιδιαίτερα τις λειτουργίες του εγκεφάλου και ενδυναμώνουν σημαντικά τη μνήμη, γιʼ αυτό και εντάσσονται στο διαιτολόγιο του διαβάσματος!
•Αντιοξειδωτικές ουσίες
Οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες τροφές, όπως το πράσινο τσάι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το γάλα, το γιαούρτι, το ψωμί και τα δημητριακά, θα αποτελέσουν αιχμηρά όπλα στη φαρέτρα σας στον πόλεμο ενάντια στην εξασθενημένη μνήμη.

ΠΗΓΗ: Όπως προαναφέρουμε το άρθρο το διαβάσαμε στο  www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου