ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


9 Οκτ 2010

Το άγαλμα της "Ζαγορίσιας Γυναίκας"!

Στην είσοδο του Ζαγορίου και του κάμπου των Ασπραγγέλλων, στο ύψωμα Ροντοβάνι, έχει κατασκευασθεί το μνημείο της «Ζαγορίσιας Γυναίκας του 1940», προς τιμή όλων των γυναικών του Ζαγορίου, οι οποίες βοήθησαν, με κάθε δυνατό τρόπο, τους στρατιώτες μας, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Οι Ζαγορίσιες γυναίκες, αψηφώντας τους κινδύνους του πολέμου και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, κουβαλούσαν στην πλάτη τους, μέσα από δύσβατα και κακοτράχαλα μονοπάτια, πολεμοφόδια και τρόφιμα, για να εφοδιάζουν τους στρατιώτες, που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή.
Η «Ζαγορίσια Γυναίκα», στέκεται σήμερα εκεί, στο ύψωμα Ροντοβάνι, κοιτάζοντας προς  το Καλπάκι και τα Βορειοηπειρωτικά βουνά, τους μαρτυρικούς τόπους του έπους του 1940, όπου ο ελληνικός στρατός ταπείνωσε τα στρατεύματα του Μουσολίνι κι εμείς όλοι περνάμε από κει χωρίς, τις περισσότερες φορές, να δίνουμε καμία σημασία.
Τώρα λοιπόν, που πλησιάζει η επέτειος του ΟΧΙ, αν περάσουμε από το άγαλμα της «Ζαγορίσιας Γυναίκας», ας σταματήσουμε να την ατενίσουμε για λίγο κι ας αφήσουμε δίπλα της έστω και λίγα αγριολούλουδα, ως φόρο τιμής σε όλες τις ανώνυμες αγωνίστριες γυναίκες του έπους του 1940!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου