ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


25 Οκτ 2010

Τσεπέλοβο. Ένα από τα πιο όμορφα και ζωντανά χωριά του Ζαγορίου που είναι και έδρα του σημερινού Δήμου Τύμφης!

Το Τσεπέλοβο είναι ίσως το μεγαλύτερο χωριό στα Ζαγοροχώρια. Βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, σε απόσταση 51 χλμ από τα Γιάννενα και σήμερα αποτελεί την έδρα του  σημερινού Δήμου Τύμφης. 
Έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Ζαγοροχωρίων, αφού τα σπίτια του οικισμού και οι εκκλησίες είναι χτισμένα από πέτρα κι έχουν σκεπές από μαύρη πλάκα, ενώ παράλληλα υπάρχουν λίθινα καλντερίμια, γεφύρια, βρύσες κλπ.
Ξεχωρίζουν το πολιτιστικό κέντρο της «Εστίας», ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, που ανακαινίσθηκε το 1753 και αγιογραφήθηκε το 1786 από δεξιοτέχνες αγιογράφους από το Καπέσοβο, οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού.
Σημείο αναφοράς του χωριού είναι η κεντρική πλατεία, όπου υπάρχει το Δημαρχείο και  διάφορα καταστήματα όπως  ψησταριές, παραδοσιακά καφενεία, καφε-ζαχαροπλαστείο, κατάστημα πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης και άλλα. Αυτό  όμως που δεσπόζει στο άκρο της και της προσθέτει κάτι το ξεχωριστό, είναι το εξαγωνικό καμπαναριό του Αγίου Νικολάου. Δεξιά της εκκλησίας βρίσκεται το κτίριο του Τσούφλειου φαρμακείου και ο τάφος του ποιητή Ιωάννη Βηλαρά.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς και ο διδάσκαλος του Γένους Αθανάσιος Ψαλίδας, λίγο πριν την έναρξη της Επανάστασης του 1821, είχαν συγκροτήσει στο Τσεπέλοβο επαναστατική οργάνωση.
Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει το μοναστήρι του Αη Γιάννη Ρογκοβού, το οποίο επί τουρκοκρατίας προοριζόταν να γίνει έδρα Ανώτατης Σχολής αλλά, με την πτώση του Αλή Πασσά, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Το Τσεπέλοβο είναι γενέτειρα της θεατροοικογένειας Δημητρίου Κοτοπούλη, Μαρίκας Κοτοπούλη και Δημητρίου Μυράτ.
Σήμερα διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή και αποτελεί έναν από τους πλέον γραφικούς και αγαπημένους ορεινούς προορισμούς για τους φυσιολάτρες, τους περιπατητές και τους λάτρεις διαφόρων άλλων δραστηριοτήτων του βουνού, σε όλες τις εποχές του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου