ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


26 Οκτ 2010

Οι παραστάσεις των υποψηφίων ζωντανεύουν για λίγο τα χωριά μας.

Τσιπουρο-κουβέντες, υποσχέσεις, διανομή καρτών…
Το προεκλογικό σκηνικό στα χωριά των Ιωαννίνων θυμίζει - αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό - παλαιότερες εποχές. Κεράσματα στα καφενεία, χτυπήματα στην πλάτη, υποσχέσεις, διανομή καρτών…Ώρα 6 το απόγευμα. Σε καφενείο της περιοχής Δωδώνης οι θαμώνες είναι όλοι και όλοι δύο. Ξαφνικά αυτοκίνητα φτάνουν στην πλατεία του χωριού, αποβιβάζονται 20 περίπου άτομα και δίνουν ζωντάνια στην υποτονική έως τότε ατμόσφαιρα του καφενείου.Είναι οι υποψήφιοι ενός συνδυασμού, με επικεφαλής τον αρχηγό τους και αυριανό, όπως θεωρούν, Δήμαρχο, που κάνουν προεκλογικό αγώνα, προκειμένου να πείσουν τους κατοίκους, όσους έχουν απομείνει στα χωριά, να τους ψηφίσουν.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ…
Πριν αυτοί φτάσουν, στην άδεια πλατεία του χωριού η φθινοπωρινή φύση ανέδυε έναν ρομαντισμό. Θα πείτε ότι η πολιτική δεν είναι ρομαντική, όμως μερικοί πολιτικοί είναι ρομαντικοί. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.Σιγά-σιγά μαζεύονται και άλλοι χωριανοί και οι απαραίτητες σε τέτοιες περιπτώσεις χαιρετούρες δίνουν και παίρνουν. Τα χαμόγελα περισσεύουν και μερικές φορές ο ενθουσιασμός, μετατρέπεται σε παιάνα νίκης: "Γειά σου, Δήμαρχε". Δηλαδή ο υποψήφιος εκλέχτηκε ήδη Δήμαρχος!Ένας παράγοντας του συνδυασμού στο χωριό, σηκώνεται όρθιος και με λίγα λόγια καλωσορίζει τους πολιτευόμενους. Τους εκφράζει, φυσικά, τη βεβαιότητά του ότι θα αναδειχθούν πανηγυρικά νικητές στις εκλογές. Και δίνει, με θριαμβευτικό τόνο, το λόγο στον υποψήφιο Δήμαρχο.Όση ώρα... ξετυλίγει το πρόγραμμά του ο υποψήφιος Δήμαρχος, οι συμμετέχοντες στο συνδυασμό ή συζητούν μεταξύ τους ή προσπαθούν, το συχνότερο, να... πλευρίσουν κάποιον παρακαθήμενο ψηφοφόρο.

ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΑ…

Μόλις τελειώσει ο υποψήφιος Δήμαρχος την ομιλία του, αρχίζει ο καφετζής να σερβίρει τσίπουρα στα τραπέζια, τα οποία, βέβαια, πληρώνονται από το συνδυασμό."Στην υγειά σας. Και με τη νίκη", λένε ο ένας στον άλλο. Και ξεκινάει μια συζήτηση, όπου ο καθένας υποστηρίζει το "μακρύ και το κοντό του"...Συνήθως καλείται ο υποψήφιος, αν στηρίζεται από κάποιο μεγάλο κόμμα, να απολογηθεί για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της παράταξης. Τώρα ποια σχέση μπορεί να συνδέει έναν υποψήφιο σε έναν δήμο με τις κομματικές αποφάσεις και επιλογές στην Αθήνα, είναι ένα ζήτημα μάλλον αδιευκρίνιστο...Λίγο πριν την αναχώρηση οι υποψήφιοι αφήνουν τις κάρτες τους στο καφενείο, για να τους μάθουν οι πολίτες. Το πιθανότερο είναι αυτές την επομένη να καταλήξουν σε κάποιο καλάθι σκουπιδιών, όμως ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Ο υποψήφιος έκανε μια απόπειρα γνωριμίας. Αν λειτούργησε προς όφελός του ή όχι, θα φανεί με την καταμέτρηση των ψήφων.Αυτή, εν συντομία και σε γενικές γραμμές, είναι η προεκλογική εικόνα. Η οποία έχει τα αστεία και τα θετικά στοιχεία της. Αυτό, τουλάχιστον, καταλάβαμε εμείς παρακολουθώντας για λίγες ώρες την δράση-αντίδραση ενός συνδυασμού.Μέσα στο κλίμα μιζέριας, αδιαφορίας και απαξίωσης των πάντων, που ζούμε, αποπνέει αισιοδοξία το γεγονός ότι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άνθρωποι συγκροτημένοι, άνευ κομματικών αγκυλώσεων, και με διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους, χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. Ότι ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο και είναι αποφασισμένοι να στερηθούν προσωπικό και επαγγελματικό χρόνο για να το υπηρετήσουν…

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ  
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:   epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου