ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


31 Οκτ 2010

Καπέσοβο. Ένα από τα γραφικότερα χωριά του Ζαγορίου.

Το Καπέσοβο είναι ένα από τα πιο γραφικά και καλοδιατηρημένα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Βρίσκεται σε αμφιθεατρική θέση στην άκρη της χαράδρας της Μεσαριάς, σε υψόμετρο 1100 μ. και απέχει από τα Γιάννενα 43 χλμ. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Τύμφης.
Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να περιπλανηθεί στα πέτρινα καλντερίμια του, να θαυμάσει τα πετρόκτιστα σπίτια και το κτίριο της Πασχαλείου Σχολής, την οποία ίδρυσαν οι ευεργέτες Κων/νος και Παύλος Πασχάλης το 1861. Αξιόλογη είναι και η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος, που την έφτιαξε ο Νούτσος Καραμεσίνης το 1793. Τον 17ο και τον 18ο αιώνα κάποιοι Καπεσοβίτες διακρίθηκαν ως αγιογράφοι και ιστόρησαν πολλές εκκλησίες στα Ζαγοροχώρια.
Σήμερα στο χωριό υπάρχουν τέσσερις ξενώνες, στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες του  ενώ σε πολύ μικρή απόσταση και στην απέναντι πλευρά της χαράδρας της Μεσαριάς, βρίσκεται η Σκάλα του Βραδέτου. Στις 20  Ιουλίου γίνεται στην πλατεία του χωριού ένα από τα καλύτερα πανηγύρια του Ζαγορίου στο οποίο συρρέουν αρκετοί επισκέπτες από τα γύρω χωριά αλλά και από την πόλη των Ιωαννίνων, για να απολαύσουν παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια του Ζαγορίου με πρώτο και καλύτερο αυτό πού έχει ως τίτλο το όνομα του χωριού δηλ. «Καπέσοβο».
Η Πασχάλειος Σχολή

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου