Φεύγουμε από τα Γιάννενα με βόρεια κατεύθυνση, προς αεροδρόμιο και Κόνιτσα, έχοντας στα δεξιά μας το βουνό Μιτσικέλι, το οποίο με υψόμετρο 1.810 μ. δεσπόζει πάνω από τη λίμνη των Ιωαννίνων. Στα 16 χλμ. από το κέντρο της πόλης περνάμε την Ασφάκα και σε ακόμη 2 χλμ. φτάνουμε στις Καρυές. Εκεί θα πρέπει να αφήσουμε το δρόμο που συνεχίζει για Κόνιτσα και να στρίψουμε δεξιά, όπως δείχνουν και οι πινακίδες για Κεντρικό Ζαγόρι (το Ζαγόρι είναι σλάβικη λέξη και σημαίνει "πίσω από το βουνό", δηλαδή ο τόπος πίσω από το Μιτσικέλι).
Ο δρόμος πλέον αρχίζει να ανηφορίζει ελαφρά, ώσπου (στα 7 χλμ. από τις Καρυές) θα δούμε και τα πρώτα δύο τρία πέτρινα παραδοσιακά Ζαγορίσια σπιτάκια. Εκεί δίπλα στέκεται αγέρωχα και το άγαλμα της Ηπειρώτισσας. Αμέσως μετά μπαίνουμε στο οροπέδιο των Ασπραγγέλων. Ο δρόμος που διασχίζει αυτό το οροπέδιο είναι η μεγαλύτερη ευθεία που θα βρούμε σε ολόκληρο το Ζαγόρι. Έχει μήκος 2 χλμ. και στο κομμάτι αυτό του δρόμου θα βρούμε και δύο βενζινάδικα, που είναι και τα μοναδικά σε όλα τα Ζαγοροχώρια, τα οποία συνολικά είναι 46. Μετά τα βενζινάδικα θα κάνουμε μία στάση στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων. Πάμε τώρα να γνωρίσουμε 3 από τα Ζαγοροχώρια: τους Ασπράγγελους, την Ελάτη και το Δίκορφο.
ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ
Ασπράγγελοι Ζαγορίου
Στο τέλος της ευθείας που λέγαμε πριν, αμέσως μετά το ξενοδοχείο Ντοβρά, υπάρχει πινακίδα που μας κατευθύνει δεξιά προς το χωριό Ασπράγγελοι (1 χλμ.), το οποίο παλαιότερα λεγόταν Ντοβρά. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980 μ. στις πλαγιές του Μιτσικελίου και κατοικείται από περίπου 200 ανθρώπους. Για τα δεδομένα του Ζαγορίου πρόκειται για μεγάλο χωριό, γι' αυτόν το λόγο άλλωστε αποτελεί και έδρα του Δήμου Κεντρικού Ζαγορίου. Επειδή το έδαφος δεν έχει έντονες κλίσεις (σε αντίθεση με άλλα χωριά της περιοχής) γιαυτό έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο του χωριού άνετοι δρόμοι και φαρδιά πλατεία με αιωνόβια πλατάνια και παιδική χαρά.
ΕΛΑΤΗ
Ελάτη Ζαγορίου
Επιστρέφουμε πίσω και στρίβουμε αμέσως δεξιά, προς την Ελάτη (2 χλμ.). Η Ελάτη είναι πνιγμένη στο πράσινο, έλατα, βελανιδιές, πεύκα και ο κλασικός πλάτανος στην πλατεία. Είναι κτισμένη στα 950 μ. υψόμετρο, σε φυσικό μπαλκόνι με θαυμάσια θέα προς τα βόρεια και παλαιότερα λεγόταν Μπούλτσι. Ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται στους 30 περίπου κατοίκους. Κι εδώ το ίδιο σκηνικό: παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική με καλόγουστα πέτρινα σπιτάκια, πέτρινες στέγες, πέτρινους μαντρότοιχους, πέτρινα καλντερίμια, πέτρινες βρύσες, πέτρινες εκκλησίες και πέτρινα γεφύρια! Αυτό το μοτίβο άλλωστε επαναλαμβάνεται και στα περισσότερα χωριά. Κάτω ακριβώς από την ταβέρνα "Στα Ριζά" λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Φραγκούλη "Ζαγορισίων Πολιτεία", μοναδική σε ολόκληρη την περιοχή. Είσοδος δωρεάν.
ΔΙΚΟΡΦΟ
Η πλατεία στο Δίκορφο Ζαγορίου
Από την Ελάτη ο δρόμος συνεχίζει μέσα στο δάσος και σε 8 χλμ. μπαίνει στο πανέμορφο Δίκορφο, που παλαιότερα λεγόταν Τζοντίλα. Το υψόμετρο εδώ φτάνει τα 1.000 μ. και ο μόνιμος πληθυσμός είναι δεν είναι 7-8 ηλικιωμένοι. Στην γραφικότατη πλατεία του χωριού θα βρούμε το παλιό Αρρεναγωγείο, την εκκλησία του Αγίου Μηνά, έναν τεράστιο πλάτανο με μία πέτρινη βρύση, μία ταβέρνα αλλά και την πιο cult φιγούρα του χωριού, που είναι αναμφισβήτητα η ηρωική κυρά Καλυψώ, η οποία σε ηλικία 90 ετών συντηρεί ολομόναχη στην πλατεία ένα μικρό καφενεδάκι - μπακάλικο με μία ξυλόσομπα και δύο τραπεζάκια με πέντε έξι καρέκλες. Καφές, τσάι, τσιπουράκι και μεζεδάκια σε τιμές προπολεμικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου