ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


17 Αυγ 2012

ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ - Στο «σπίτι» τους οι αγιογραφίες

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου επέστρεψαν οι 16 από τις 80 περίπου αγιογραφίες που εκλάπησαν τις παραμονές Χριστουγέννων του 2009. Οι αγιογραφίες αυτές, μετά τον εντοπισμό τους σε γκαλερί του Λονδίνου και της Ολλανδίας, είχαν επαναπατριστεί και παρέμειναν για ένα χρονικό διάστημα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, όπου και συντηρήθηκαν, ενώ στη συνέχεια εκτέθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων. Η επιστροφή των εικόνων έγινε τη Δευτέρα χωρίς να δοθεί δημοσιότητα στο γεγονός, καθώς οι υπεύθυνοι του Βυζαντινού Μουσείου δε θέλουν να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να αποφύγουν να μπουν ξανά οι θρησκευτικοί θησαυροί στο στόχαστρο επίδοξων αρχαιοκαπήλων. Ωστόσο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουκουλίου έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα ασφαλείας που υπέδειξαν οι αρμόδιοι, γεγονός που ήταν και ο κύριος λόγος για να επιτευχθεί η επιθυμία των κατοίκων και του πολιτιστικού συμβουλίου. Μάλιστα, η επιστροφή έγινε λίγα μόλις 24ωρα πριν εκατοντάδες πιστοί διαβούν το κατώφλι της εκκλησίας, που γιόρταζε τον Δεκαπενταύγουστο. Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή εξέφρασαν ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Κουκουλίου Ευριπίδης Μακρής, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κουκουλιωτών Ιωαννίνων «Ευγένιος Πλακίδας» Σπύρος Τσουμάνης. «Ήταν μια χαρούμενη ημέρα για εμάς, καθώς οι εικόνες επέστρεψαν στον ιερό χώρο και στον τόπο που έπρεπε. Χαρήκαμε ιδιαίτερα και περιμένουμε μήπως ανακαλυφθούν και οι άλλες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής, προσθέτοντας ότι δεν επεστράφη η πρώτη εικόνα που εντοπίστηκε, αυτή δηλαδή που αγόρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης από παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι, καθώς αποτελεί τεκμήριο για τη δικαιοσύνη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τσουμάνης, ο οποίος είπε πως υπάρχει ικανοποίηση, αλλά πρέπει να επιστρέψουν και οι υπόλοιπες εικόνες που κλάπηκαν για να κλείσει το κεφάλαιο αυτό. Από την πλευρά του ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την άποψη ότι όλα τα ιερά κειμήλια πρέπει να βρίσκονται στον τόπο που ανήκουν, αν και δεν παρέλειψε να επαναφέρει την πρότασή του για ένα εκκλησιαστικό μουσείο, όπου οι αυθεντικές εικόνες θα φυλάσσονται αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα στη θέση τους στις εκκλησίες θα τοποθετηθούν πιστά αντίγραφα. «Το έχουμε συζητήσει με πολλούς παράγοντες, ωστόσο το ζήτημα είναι δύσκολο και θα το ξαναδούμε μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Έπεισαν τους αρμόδιους 

Η επιστροφή των εικόνων στο Κουκούλι δεν ήταν απλή υπόθεση, καθώς από την πρώτη στιγμή επαναπατρισμού τους τέθηκε ζήτημα παραμονής τους σε μουσεία, προκειμένου να μην υπάρξει νέα πιθανότητα αρπαγής τους από κυκλώματα αρχαιοκάπηλων. Άλλωστε, η κλοπή εικόνων από το Κουκούλι ήταν το δεύτερο περιστατικό που καταγράφηκε στην ιστορία της εκκλησίας και ένα από τα πολλά στα μοναστήρια και στις εκκλησίες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Η πρώτη κλοπή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουκουλίου είχε σημειωθεί το 1936, όταν εξαφανίστηκε ένας πολύ μεγάλης αξίας Επιτάφιος, δωρεά του Ευγένιου Πλακίδα. Ένας πανομοιότυπος Επιτάφιος βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, δωρεά επίσης του Κουκουλιώτη ευεργέτη. Καθοριστικό ρόλο στο να πειστούν οι αρμόδιοι να εμπιστευθούν ξανά τις εικόνες στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κουκουλίου, έπαιξαν τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθηκαν, τόσο για την θωράκιση της εκκλησίας, όσο και για την επόπτευση του χώρου. «Βεβαίως υπήρχαν αμφιβολίες, αλλά εμείς περιμέναμε την επιστροφή των εικόνων από τη στιγμή που πήραμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ελπίζουμε να μην υπάρξει άλλη κλοπή. Έχουμε αποφασίσει να φυλάξουμε την εκκλησία μας. 100% σίγουροι, όμως, δεν μπορούμε να είμαστε από την ώρα που βλέπουμε ότι ανοίγουν μέχρι και κρατικά μουσεία», ανέφερε ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Κουκουλίου Ευριπίδης Μακρής. Την άποψη ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι χρειάζεται και μεγαλύτερη αστυνόμευση και μεγαλύτερη προσοχή από τους κατοίκους, ιδιαίτερα το χειμώνα όπου στα χωριά μένουν λιγοστοί άνθρωποι. Καταλυτική ήταν η συμβολή του Περιφερειάρχη Ηπείρου, αλλά και της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, όπως τόνισε ο κ. Μακρής εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του. «Πρωτίστως θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, ο οποίος ήταν από την αρχή στο πλευρό μας και φρόντισε να βρεθούν οι εικόνες. Ήταν από τους πρώτους που συνηγόρησε στην επιστροφή τους στο Κουκούλι βλέποντας ότι έχουμε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Μακρής και πρόσθεσε: «Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού μας είχε δώσει το λόγο της όταν ήρθε στα Γιάννινα για να δει τις εικόνες, ότι θα μας τις επιστρέψει αν πάρουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας. Τήρησε το λόγο της».
 Δεν ησυχάζουν 
Πέρα, όμως, από την προσμονή των κατοίκων για τον εντοπισμό και την επιστροφή και των υπόλοιπων κλεμμένων εικόνων, ανοιχτό παραμένει για όλους το κεφάλαιο της σύλληψης των δραστών της μεγάλης κλοπής και η τιμωρία τους από τη δικαιοσύνη. «Πρέπει να συλληφθούν όσοι συνετέλεσαν σε αυτό το κακό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κουκουλιωτών Σπύρος Τσουμάνης, ενώ ο Δήμαρχος Ζαγορίου και ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ζήτησαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση από τις αρχές, ειδικά από τη στιγμή που φέρεται να έχει εντοπιστεί ο άνθρωπος που πούλησε τις εικόνες στις γκαλερί της Αγγλίας και της Ολλανδίας. «Πρέπει να είναι περισσότερο δραστήριες οι αρχές, ώστε να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι αυτοί που έχουν εντοπιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου, ενώ ο κ. Μακρής εξέφρασε τη στενοχώρια του για το ότι δεν έχουν συλληφθεί οι ιερόσυλοι, καθώς και τον προβληματισμό του γιατί δεν προχωρούν οι ενέργειες από τη στιγμή που έχει εντοπιστεί ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις κλοπές.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://epirusgate.blogspot.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου