Ήμουν στο ενδιάμεσο των καλοκαιρινών διακοπών μου (επέστρεφα από Κεφαλονιά για να πάω Κύθνο) όταν με πήρε τηλέφωνο η φίλη μου η Ροβένα και μου είπε ότι παντρεύεται. Χάρηκα όχι μόνο με το γεγονός του γάμου αλλά και με την ευκαιρία που παρουσιάστηκε για ένα φθινοπωρινό διήμερο στα Ζαγοροχώρια. Ιδανικός συνδυασμός! Στις αρχές Οκτωβρίου πήρα τον Franchise me! και μετά από μεγάλη ποικιλία καιρικών φαινομένων (ομίχλη, ψιλόβροχο, καταρρακτώδη βροχή και επιτέλους στο τέλος του ταξιδιού ηλιοφάνεια) φτάσαμε στο Τσεπέλοβο, στα κεντρικά ζαγόρια.
Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 χωριά στην ορεινή Ήπειρο. Τα πιο γνωστά είναι το Πάπινγκο, το Μέτσοβο, η Ελάτη, η Κόνιτσα και το Τσεπέλοβο. Ανάλογα με το χωριό, θα συναντήσετε δάση, ξερές κορυφές, ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες, στις οποίες πρέπει να πάτε οπωσδήποτε. Αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε και τους κατοίκους των λιμνών αυτών, τους αλπικούς τρίτωνες (http://en.wikipedia.org/wiki/Triturus_alpestris) ή αλλιώς δράκους. Μην πάει το μυαλό σας στο κακό…. Είναι εντελώς άκακα, μικρά και πολύ όμορφα αμφίβια. Τα Ζαγοροχώρια είναι παραδοσιακοί οικισμοί με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το φαράγγι του Βίκου, ένα αξιοθέατο που αξίζει όχι μόνο να δείτε αλλά και να περπατήσετε μιας και διασχίζεται από ευρωπαϊκό μονοπάτι με σήμανση.
Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε πολλές. Κάποιες από αυτές είναι πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, κανό / καγιάκ. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε πέτρινα γεφύρια όπως αυτά του Κόκκορη και του Βοϊδομάτη αλλά και διάφορα μοναστήρια που υπάρχουν στην περιοχή. Στα ζαγοροχώρια θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και αν στην Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα κάνει πολύ ζέστη, η θερμοκρασία πέφτει μαζί με τον ήλιο. Γι’ αυτό εφοδιαστείτε με ζεστά ρούχα ακόμα και αν είναι αρχές Οκτωβρίου. Εμείς το διαπιστώσαμε βγαίνοντας από τον ξενώνα για να πάμε στην ταβέρνα που θα γινόταν ένα παραδοσιακό γλέντι το βράδυ της παραμονής του γάμου. Αυτά τα γλέντια από ότι μάθαμε μάλλον κρατάνε μέχρι πρωίας. Aποσυρθήκαμε νωρίς γιατί είμασταν κουρασμένοι από το ταξίδι και σε λίγη ώρα βρεθήκαμε σκεπασμένοι κάτω από το βάρος 3 μάλλινων κουβερτών.
Την επόμενη ημέρα λοιπόν πριν αρχίσουμε τον τουρισμό στα μέρη αυτά και πριν πάμε στο μεσημεριανό γλέντι για να ξυρίσουμε τον γαμπρό (όχι εμείς προσωπικα, αλλα o κουμπάρος) αποφασίσαμε να τιμήσουμε και τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της περιοχής ως πρωϊνό. Χορτόπιτες, τυρόπιτες αλλά και γλυκιά γαλατόπιτα! Θα σας σύστηνα ανεπιφύλακτα ένα ταξίδι αναψυχής σε αυτά τα μέρη, για να απολαύσετε και τις παραπάνω λιχουδιές στο περιβάλλον τους. Αν όμως βαριέστε (που δεν είναι και πολύ σωστό), θα σας δώσω εγώ 2 απλές και νόστιμες συνταγές και θα τις αφιερώσω στη φίλη μου την Ροβένα και τον Αλέξανδρο μαζί με τις ευχές μου, ευχαριστώντας τους για έναν πολύ όμορφο και παραδοσιακό γάμο.
Κασιόπιτα
- 2 κούπες αλεύρι
- Μισό κιλό τυρί
- 4 αυγά
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- Νερό ή γάλα (όσο πάρει έτσι ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός)
Ανακατεύετε όλα τα υλικά και τοποθετείτε το μείγμα σε ένα μέτριο ταψί. Ψήνετε στους 200οC μέχρι να ροδίσει.
Γαλατόπιτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 κιλό γάλα
- 3 αυγά
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 2 φλυτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμόνι
- 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
- Ελαιόλαδο
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και ζεσταίνουμε το μείγμα συνεχώς. Μόλις ζεσταθεί ελαφρά και αρχίζει να αχνίζει ρίχνουμε κοσκινιστά το σιμιγδάλι και σιγά-σιγά για να μην κάνει σβώλους. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρις ότου το μείγμα μας γίνει μια πηχτή κρέμα. Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά, χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στην κρέμα σιγά-σιγά για να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο μείγμα. Ρίχνουμε και τις δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα να χλιαρώσει. Σε ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί του φούρνου βάζουμε 4-5 φύλλα κρούστας, λαδώνοντας το ταψί και τα φύλλα ένα-ένα. Τα βάζουμε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε οι άκρες τους να περισσέυουν έξω από το ταψί περιμετρικά.. Αδειάζουμε την κρέμα μέσα και την ισιώνουμε με ένα μαχαίρι. Παίρνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε προς τα μέσα να καλύψουν τα τοιχώματα του ταψιού. Πασπαλίζουμε με μπόλικη τριμμένη κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για περίπου 45-50 λεπτά και μέχρι να σχηματιστεί από πάνω μια χρυσή κρούστα και να ψηθεί καλά το φύλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου