ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


15 Φεβ 2012

Παρουσίαση λευκώματος Σαρακατσαναίων

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012, στις 5.30 το απόγευμα στην  Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (παλιά Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία), η Αδελφότητα των εν Αθήναις  Σαρακατσαναίων Ηπείρου θα παρουσιάσει το φωτογραφικό Λεύκωμα με τίτλο «Σαρακατσαναίοι, πορεία στον τόπο και στο χρόνο».
Η παρουσίαση θα γίνει από την  αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, τον φιλόλογο Θεόδωρο Γόγολο και τον  πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Σούρλα, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας.
Μέλη της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου θα τραγουδήσουν Σαρακατσάνικα τραγούδια.

Το λεύκωμα εκδόθηκε από την Αδελφότητα το περασμένο καλοκαίρι και ήδη η 1η έκδοση εξαντλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και έγινε επανέκδοσή  του.
Σκοπός της έκδοσης του Λευκώματος είναι η πιστή αποτύπωση, ανάδειξη και διάδοση πολιτισμικών στοιχείων της κοινωνίας των Σαρακατσαναίων.
Το έργο απευθύνεται στους Σαρακατσαναίους που έζησαν το νομαδικό τρόπο ζωής έστω και στο τελευταίο του στάδιο, στους νέους ανεξάρτητα από την καταγωγή των για να γνωρίσουν βασικά στοιχεία της παράδοσης του τόπου μας και να αντλήσουν από αυτή ό,τι αξιολογήσουν ως χρήσιμο και κρίνουν σκόπιμο, στους ειδικούς επιστήμονες (λαογράφους, εθνογράφους κ.λπ.) για να μελετήσουν μέσα από μία αξιόπιστη πηγή όπως είναι το Λεύκωμα με τις 425 φωτογραφίες του (από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου) τα ειδικά χαρακτηριστικά (ενδυμασία, τρόπος ζωής κ.λπ.) και τη διαχρονική εξέλιξη μιας κοινωνικής ομάδας της ελληνικής υπαίθρου, αυτής των Σαρακατσαναίων και ιδιαίτερα της Ηπείρου καθώς επίσης και σε όποιον αγαπά την παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου