ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


31 Ιαν 2012

Το Ζαγόρι

Μόνο τυχαία δεν ήταν η τοποθεσία που διάλεξαν οι πρώτοι κάτοικοι των 46 πετρόχτιστων χωριών του Ζαγορίου, 'πίσω από τα βουνά' όπως μαρτυρά και το ίδιο το όνομα Ζαγόρι. Χάρη σε αυτή την τραχιά και απόμερη τοποθεσία οι Ζαγορίσιοι απέκτησαν προνόμια ελευθερίας, ένα καθεστώς αυτονομίας και ιδιαίτερης φορολογικής μεταχείρισης κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Κατάφεραν να γεφυρώσουν τα πολλά ποτάμια της περιοχής με ένα μοναδικό δίκτυο από μονότοξα, δίτοξα έως και τρίτοξα γεφύρια, από τα οποία πάνω από 30 σώζονται σήμερα σε καλή κατάσταση. Ανοίγοντας δρόμους επικοινωνίας έφτασαν ως έμποροι μέχρι τη μακρινή Ρωσία και Δυτική Ευρώπη. Οι εύποροι ξενιτεμένοι Ζαγορίσιοι, επενδύοντας στην πατρίδα τους οδήγησαν την περιοχή σε μεγάλη ανάπτυξη. Στην οικονομική, κοινωνική αλλά και πολιτιστική αυτή ανάπτυξη, που κράτησε σχεδόν τρεις αιώνες, το Ζαγόρι οφείλει την αίγλη και τον πλούτο του, όλα αποτυπωμένα στο ανθρωπογενές τοπίο.

10_06_sm

Το Ζαγόρι περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή των 46 παραδοσιακών σήμερα χωριών που βρίσκονται στα βόρεια των Ιωαννίνων, χτισμένα σαν αετοφωλιές στις πλαγιές και στα δάση ανάμεσα από την Τύμφη, το Μιτσικέλι, τη Βάλια Κάλντα και τον Αώο ποταμό.
Τρεις μεγάλοι ποταμοί διασχίζουν το χώρο: ο Αώος στα βόρεια, ο Βοϊδομάτης στα κεντρικά και δυτικά και οι παραπόταμοι του Αράχθου, Βάρδας και Ζαγορίτικος, στα νοτιοανατολικά.

10_04_sm

Εδώ βρίσκονται 5 περιοχές του δικτύου Natura 2000 -ανάμεσά τους και οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου- Αώου και Πίνδου- Βάλια Κάλντα, ενώ ολόκληρο το Ζαγόρι, εντάσσεται σήμερα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Πολλά μονοπάτια οδηγούν στα βουνά και στα δάση της περιοχής. Άπειρες διαδρομές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χώρου που εκτείνεται από τη χαράδρα του Βίκου, τη Δρακόλιμνη και τις κορυφές της Τύμφης στα δυτικά, έως τα πυκνά δάση στα κεντρικά και τη Βάλια Κάλντα με το περίφημο Αρκουδόρεμα και τις κορυφές Αυγό και Τσούκα Ρόσσα στα ανατολικά.
Οι ποταμοί Αώος και περισσότερο ο Βοϊδομάτης ενδείκνυνται για ράφτινγκ και καγιάκ σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου.

2 σχόλια: