Στο Ζαγόρι μπορεί κάποιος να κάνει σπορ τα οποία δεν έχει τη δυνατότητα να τα κάνει οπουδήποτε. Μπορεί για παράδειγμα να κάνει ορειβασία στον ορεινό όγκο της Τύμφης και στο Βίκο, ενώ υπάρχουν και οι συνθήκες γι΄ αυτούς που θέλουν να επιδοθούν στην αναρρίχηση στις βραχώδης πλαγιές της Αστράκας και του Βίκου. Επίσης τα ποτάμια της περιοχής θα ικανοποιήσουν απόλυτα τους λάτρεις του κανό-καγιάκ, του ράφτινγκ καθώς και τους ριψοκίνδυνους που τους αρέσει η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, παρά – πέντε ή αετό. Για αυτούς που θέλουν να επιδοθούν στην ιππασία, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ιππικός όμιλος στο χωριό Κάτω Πεδινά.
Τους θερινούς μήνες απολαμβάνει κανείς και το κολύμπι στις οβίρες του Βοϊδομάτη και του Ρογκοβού.
Η περιοχή προσφέρεται πολύ και για πεζοπορία. Μικρές και μεγάλες διαδρομές, εύκολες και λιγότερο εύκολες, σε κοντινές τοποθεσίες γύρω από το κάθε χωριό και σε μονοπάτια, περιμένουν τους οδοιπόρους να τις ανακαλύψουν και να τις ευχαριστηθούν.
Μερικά χαρακτηριστικά μονοπάτια:
Τους θερινούς μήνες απολαμβάνει κανείς και το κολύμπι στις οβίρες του Βοϊδομάτη και του Ρογκοβού.
Η περιοχή προσφέρεται πολύ και για πεζοπορία. Μικρές και μεγάλες διαδρομές, εύκολες και λιγότερο εύκολες, σε κοντινές τοποθεσίες γύρω από το κάθε χωριό και σε μονοπάτια, περιμένουν τους οδοιπόρους να τις ανακαλύψουν και να τις ευχαριστηθούν.
Μερικά χαρακτηριστικά μονοπάτια:
1. Διεθνές μονοπάτι 03: Το Μονοπάτι Ο3 από το Δίκορφο – στο οποίο φθάνει κανείς από το Μιτσικέλι – κατευθύνεται βόρεια και κατόπιν βορειοδυτικά προς τους Κήπους. Από εκεί διασχίζει το φαράγγι του Βίκου – περνώντας κάτω από τα χωριά: Κουκούλι, Δίλοφο, Καπέσοβο, Βίτσα , Μονοδένδρι, Βίκος, για να ανηφορίσει στις πηγές του Βοϊδομάτη προς το χωριό Πάπιγκο και αμέσως μετά στο ορειβατικό καταφύγιο της ΕΟΟΣ. Στη συνέχεια διασχίζει τα υπαλπικά οροπέδια για να κατηφορίσει μέσα από το πέρασμα Καρτερού στο Βρυσοχώρι. Από εκεί συνεχίζει στο Παλιοσέλι και στο Σμόλικα.
2. Ελαφότοπος – Αζμπόζιος – Βίκος: Ο χρόνος που απαιτείται για να πάει κανείς από τον Ελαφότοπο στο χωριό Βίκος (και αντίστροφα), είναι σχεδόν 2 ώρες. Στα μισά περίπου της διαδρομής και στην τοποθεσία «Αζμπόζιος», ο επισκέπτης έχει τρείς επιλογές: να κατηφορίσει κατευθείαν για το χωριό Βίκος, να συνεχίσει ευθεία για το ύψωμα «Καστρί» και κατόπιν να γυρίσει πίσω για το Βίκο, ή να ανηφορίσει για την ψηλότερη κορυφή (1622μ.) που είναι γνωστή με την ονομασία «Σμίντελα». Από εκεί σε ½ περίπου ώρα μπορεί να φτάσει στο χείλος της χαράδρας.
3. Ελαφότοπος – Άνω Πεδινά: Από τον Ελαφότοπο, κινούμενος κανείς στο ίδιο υψόμετρο και αφού περάσει από τη βρύση «Πέρα-Πηγάδι», φτάνει στο χωριό Άνω Πεδινά.
4. Μονοδέντρι – Άγιοι Απόστολοι: Όμορφη διαδρομή, 15 λεπτά ανατολικά του χωριού Μονοδέντρι. Ιδανική για περίπατο.
5. Μονοδένδρι – Γκρουνιά: Μικρής απόστασης μονοπάτι -10 λεπτών-, στο χωριό Μονοδέντρι. Κατάλληλο για περίπατο.
6. Μονοδέντρι – Οξυά: Σε 1 ώρα και 15 λεπτά από το χωριό Μονοδένδρι φτάνει κανείς στην τοποθεσία Οξυά, από όπου έχει μια πανοραμική θέα της χαράδρας του Βίκου. Το μονοπάτι διέρχεται ανάμεσα από τους χαρακτηριστικούς πύργους – αριστουργήματα από πλάκες ασβεστόλιθου.
7. Βίτσα – Σκάλα Βίτσας – Χαράδρα Βίκου: Σε 40 λεπτά από την πλατεία του χωριού Βίτσα, φτάνει κανείς στη χαράδρα του Βίκου αφού διέλθει από την περίφημη «Σκάλα», καλντερίμι περασμένων αιώνων με γερές τειχοποιίες. Λίγο μετά την αρχή του μονοπατιού, μπορεί κανείς να ακολουθήσει άλλο μονοπάτι στα δεξιά, που οδηγεί στο Δίλοφο. Στο τέλος της Σκάλας μέσα στη χαράδρα, το μονοπάτι συνδέεται με το 03.
8. Βίτσα – Προφήτης Ηλίας: Σε 20 λεπτά από το κέντρο του χωριού Βίτσα και αφού περάσει κανείς από το αρχαίο οικισμό πάνω από το χωριό, φτάνει εύκολα στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται σε δασοσκεπή λόφο, δυτικά και ανάμεσα από τα χωριά Βίτσα – Μονοδέντρι.
9. Μεσοβούνι – Προφήτης Ηλίας – Ιταλικό Κοιμητήριο 1940 – Άγιος Μηνάς: Σε τρία τέταρτα της ώρας, βορειοανατολικά από το χωριό Μεσοβούνι, φτάνει κανείς στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία (946μ.) όπου μετά τις σφοδρές μάχες του ΕλληνοΙταλικού πολέμου, βρισκόταν το κοιμητήριο των Ιταλών στρατιωτών. Από το ύψωμα αυτό, η θέα είναι καταπληκτική, τόσο προς το φαράγγι το Βοϊδομάτη και ολόκληρο το Δυτικό Ζαγόρι, όσο και προς το Πωγώνι. Σε μισή ώρα απόσταση από την άλλη μεριά, βρίσκεται το χωριό Άγιος Μηνάς.
10. Δίλοφο – Βίτσα: Διαδρομή 1 ώρας περίπου, που διέρχεται από την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (με ωραία θέα προς τη χαράδρα του Βίκου και τα κοντινά χωριά του Ζαγορίου) και το χωριό Δίλοφο, για να καταλήξει στη Βίτσα.
Στα μισά του μονοπατιού, μπορεί κανείς να αφήσει το κυρίως μονοπάτι κινούμενος δεξιά, για να καταλήξει στη χαράδρα του Βίκου, όπου συναντά το γνωστό μονοπάτι Ο3.
11. Άγιος Μηνάς – Ευαγγελίστρια – Καστράκι – Βοϊδομάτης: Από το χωριό Άγιος Μηνάς, κινούμενος κανείς βορειοδυτικά και σε 1 ώρα περίπου, καταλήγει στην παλιά πέτρινη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Στα μισά περίπου της διαδρομής και προς τα δεξιά, βρίσκεται το ύψωμα «Καστράκι», όπου υπάρχουν υπολείμματα παλιάς οχύρωσης και οικισμών. Στα δυτικά του υψώματος, ξεχωρίζει η βυζαντινή εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Από την κορυφή του υψώματος, η θέα προς το φαράγγι του Βοϊδομάτη και τους πύργους του Πάπιγκου είναι εκπληκτική. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα.
12. Ασπράγγελοι – Ιερά Μονή Ασπραγγέλων: Σε μια ώρα από το χωριό Ασπράγγελοι, κινούμενος κανείς στη νοτιοδυτική πλευρά του Μιτσικελιού, καταλήγει στην Ιερά Μονή Ασπραγγέλων (Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου), από όπου η θέα προς τον κάμπο με τους χαμηλούς λόφους της περιοχής Ζίτσας – Ιωαννίνων, είναι θαυμάσια.
13. Μανασσή – Ιερά Μονή Παναγίας Βισοκού: Από το χωριό Μανασσή, σε μιάμιση ώρα βοειοανατολικά, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Βισοκού (Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου).
14. Φραγγάδες – Γεφύρι Θ.Πετσιώνη – Διπόταμος: Διαδρομή διάρκειας 2 ωρών, που από το Διπόταμο καταλήγει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φραγγάδες του Δήμου Τύμφης.
Το μονοπάτι διέρχεται μέσα από δάσος φυλλοβόλων δένδρων (κυρίως βελανιδιάς αλλά και γάβρων, κρανιάς κ.ά.).
Το γεφύρι του Θ.Πετσιώνη, είναι σε 50 μέτρα παράκαμψη από την κύρια διαδρομή. Είναι ένα από τα παλιότερα και επιβλητικότερα γεφύρια του Ζαγορίου.
Άλλες παραλλαγές του κυρίως μονοπατιού οδηγούν στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και στη βρύση του Χ . Τόλη (στα δεξιά), στο Μύλο του Αλεξανδρή (στα αριστερά) και στον Άγιο Χριστόφορο (στα δεξιά).
Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα.
15. Ελάτη – Μύλος – Άγιος Μηνάς: Διαδρομή διάρκειας λιγότερο από 1 ώρα, μέσα σε χαμηλά δάση φυλλοβόλων (βελανιδιές, γάβροι κ.ά.). Το μονοπάτι λίγο μετά το χωριό Ελάτη, διέρχεται από μικρό γεφύρι και τα ερείπια παλιού Μύλου, για να καταλήξει στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά με το χαρακτηριστικό όμορφο γεφύρι (τα τελευταία 10 λεπτά γίνονται στον κεντρικό δρόμο). Παραλλαγή του κυρίως μονοπατιού είναι αντί να περάσει κανείς από το γεφύρι με το Μύλο, συνεχίζει βορειοδυτικά και καταλήγει στη θέση «Λιβαδάκι», όπου και μικρή λίμνη (λούτσα).
15. Άνω Πεδινά – Μονοδέντρι: Διαδρομή 1 ώρας, που συνδέει τα χωριά Άνω Πεδινά – Μονοδέντρι. Μπορεί να γίνει και από τις δύο κατευθύνσεις.
16. Δίκορφο – Άγιος Ιωάννης: Μικρή διαδρομή 30 λεπτών από το χωριό Δίκορφο στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, όπου η θέα προς τα δάση του Κεντρικού Ζαγορίου είναι θαυμάσια.
17. Δίκορφο – Τσούκα: Διαδρομή διάρκειας 2 ωρών από το Δίκορφο έως την κορυφή Τσούκα (15954 μ.) του Μιτσικελίου, με εκπληκτική θέα προς όλο το Ζαγόρι.
18. Δίκορφο – Γεφύρι Στάθη – Μύλος: Διαδρομή μισής ώρας περίπου, που διέρχεται από το πέτρινο γεφύρι του Στάθη, για να καταλήξει στον παλιό Μύλο.
ΠΗΓΗ: hellas.teipir.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου