ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


23 Μαρ 2012

ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

           Το γεφύρι του Κοκκόρου βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, πάνω στο δρόμο, κοντά στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι. Είναι μονότοξο και χτίστηκε το 1750 με χρηματοδότηση του Νούτσου Κοντοδήμου που καταγόταν από το Βραδέτο.                                         Πολλές φορές χρειάστηκε να επισκευαστεί. Το 1910 έπαθε σοβαρές ζημιές και ο Γρηγόρης Κόκκορος που ήταν μυλωνάς στο επάγγελμα και είχε το μύλο του δίπλα στο γεφύρι, διέθεσε ένα χρηματικό ποσό για αυτό το σκοπό.



 Το γεφύρι χτίστηκε το 1753 στη χαράδρα του Μικρού Βίκου κοντά στο χωριό Κουκούλι. Χρηματοδότης ήταν ο Τόλης Κοντοδήμος που καταγόταν από το Βραδέτο, από τον οποίο το γεφύρι πήρε και το όνομά του. Επίσης είναι γνωστό και ως γεφύρι του Λαζαρίδη εξαιτίας του δασκάλου Κώστα Λαζαρίδη που κατοικούσε στο Κουκούλι και είχε μύλο δίπλα στο γεφύρι. Είναι λιθόκτιστο, κατασκευασμένο με ένα τόξο και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το γεφύρι προσεγγίζεται από ένα χτιστό μονοπάτι που ενώνει τα χωριά Μπάγια και Κουκούλι. Σύμφωνα με την παράδοση, κλέφτες είχαν κρύψει δίπλα στο γεφύρι του Κοντοδήμου την εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένη και οι κάτοικοι έβλεπαν το βράδυ να φέγγει ένα καντήλι στο σημείο αυτό. Το καντήλι σταμάτησε να είναι ορατό από τους κατοίκους όταν βρέθηκε η εικόνα και επιστράφηκε στο ναό από όπου είχε κλαπεί.

 Το γεφύρι του Πλακίδα βρίσκεται πάνω από το Μπαγιώτικο ρέμα και συναντάται στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί στο χωριό Κήποι, στο κεντρικό Ζαγόρι.Από μακριά εξαιτίας της κατασκευής του και της αρμονίας των τόξων του μοιάζει με κάμπια εν κινήσει. Χτίστηκε το 1814 στο σημείο που ήδη υπήρχε ένα ξύλινο γεφύρι. Η χορηγία ήταν του ηγούμενου του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία της Βίτσας, Σεραφείμ και έτσι ονομάστηκε Καλογερικό. Το κόστος ήταν 20.000 γρόσια. Το γεφύρι είναι κατασκευασμένο με τρία τόξα και οδοντωτά περβάζια. Το 1865 οι αδελφοί Αλέξης και Ανδρέας Πλακίδας επισκεύασαν τις ζημιές που είχε υποστεί και από τότε ονομάστηκε και γεφύρι του Πλακίδα.
 Γεφύρι του Αρκούδα: Μονότοξο γεφύρι του 1806, σε καλή κατάσταση, υψόμετρο 738 μ,Παλιότερα ονομαζόταν «γεφύρι του Ξηροποτάμου» ή «γεφύρι του Εβραίου», επειδή ο χρηματοδότης της κατασκευής του γεφυριού ήταν Εβραίος από τα Ιωάννινα, που είχε κινδυνεύσει σε αυτήν την περιοχή, κατά τη διάρκεια μιας κακοκαιρίας. Στις 6 Αυγούστου 1906, ο τουρκικός στρατός σκότωσε σε αυτό το σημείο τον Σαμαρινιώτη μακεδονομάχο οπλαρχηγό Καπετάν-Αρκούδα και από τότε το γεφύρι πήρε το όνομά του.
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΑΗ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου