ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


4 Μαρ 2012

Το Ζαγόρι χτυπά την πόρτα της UNESCO

Την πόρτα της UNESCO θα χτυπήσει μέσα στους επόμενους μήνες το Ζαγόρι, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει μία συζήτηση - σε τοπικό προς το παρόν επίπεδο - για την ένταξη όλης της περιοχής στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η αρχική πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο «Ζαγορισίων Κοινότητα», που κρίνοντας πως το Ζαγόρι πληροί τα πολιτιστικά και φυσικά κριτήρια που θέτει ο διεθνής πολιτισκός οργανισμός, έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές και τις προεργασίες για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που απαιτούνται και να υποβληθεί ένας πλήρης και τεκμηριωμένος φάκελος. Άλλωστε, η ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας πρόσφορης για την συμπερίληψη του Ζαγοριού στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που τηρεί ο διεθνής οργανισμός της UNESCO, αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο καταστατικό του.
«Η ένταξη του Ζαγορίου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς θα μας προσφέρει όχι μόνο διεθνή αναγνώριση και τουριστική και οικονομική ανάπτυξη μιας και η ένταξη σημαίνει αυτόματα τοποθέτηση της περιοχής στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη, αλλά θα αποτελέσει και το έναυσμα δημιουργίας ενός μηχανισμού για να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο χαρακτήρας της περιοχής μέσω σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης και προστασίας», τόνισε μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ζαγορισίων Κοινότητα» Βασίλης Ιωσηφίδης και πρόσθεσε: «Είναι λοιπόν σαφές πως αποτελεί υποχρέωση μας στον πολιτισμό και στις επόμενες γενιές να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε αναλλοίωτο αυτόν τον εξαιρετικά προικισμένο τόπο».

Το παρεξήγησαν στο Δήμο Ζαγορίου
Έχοντας κάνει ήδη τις πρώτες επαφές, οι άνθρωποι του Συλλόγου θέλησαν να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη και μια ηθική υποστήριξη από το Δήμο Ζαγορίου, και για το σκοπό αυτό η πρωτοβουλία έφτασε και στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η συζήτηση δεν εξελίχθηκε βάσει των όσων ανέμεναν, κυρίως γιατί δεν είχε προσκληθεί ο πρόεδρος του Συλλόγου ή κάποιος άλλος εκπρόσωπός του, ώστε να επιχειρηματολογήσει για την πρωτοβουλία. Το αποτέλεσμα ήταν να «λοξοδρομήσει» η συζήτηση και να γίνει λόγος για προσπάθεια «καπελώματος» τόσο του Δήμου, όσο και άλλων Συλλόγων που αποτελούνται από ντόπιους (!), καθώς στον νεοσύστατο Σύλλογο είναι εγγεγραμμένα ως μέλη αρκετά άτομα, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή, αλλά δεν έχουν καταγωγή από τα Ζαγοροχώρια.
Τελικά, και αφού δεν έγινε δεκτή η πρόταση του δημοτικού συμβούλου Λεωνίδα Τσουμένη για αναβολή λήψης απόφασης ώστε να ενημερωθούν όλοι και σε επόμενη συνεδρίαση να είναι παρόντα και τα μέλη του Συλλόγου «Ζαγορισίων Κοινότητα» ώστε να ενημερώσουν το σώμα για το θέμα, αποφασίστηκε η ανάληψη της πρωτοβουλίας από το Δήμο Ζαγορίου, αφού ενημερωθούν όλοι οι φορείς, και η υποβολή της πρότασης σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο «Ζαγορισίων Κοινότητα».
«Πιστεύουμε ότι θα είναι πιο αποδοτική η εξέλιξη της υπόθεσης, αν είναι μπροστά ο Δήμος Ζαγορίου. Αποτελούμε τη σκέπη όλων των πολιτιστικών συλλόγων και κρίναμε σκόπιμο να ενημερωθούν όλοι», σημείωσε στην «Ε» ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε: «Το ζήτημα είναι πως η πρόταση θα προχωρήσει. Είμαστε υπέρ κάθε πρωτοβουλίας, είτε προέρχεται από ντόπιους, είτε από επιχειρηματίες που δεν κατάγονται από την περιοχή. Αφετηρίες υπάρχουν πολλές, ο στόχος είναι ένας. Το Ζαγόρι να πρωτοστατεί».
Από την πλευρά του ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε ότι η όποια παρεξήγηση δημιουργήθηκε από τη μη πρόσκληση του Συλλόγου, πιθανότατα εκ παραδρομής. «Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα, καθώς οι διαδικασίες κατάρτισης και υποβολής του φακέλου θα συνεχιστούν. Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα είμαστε παρόντες για να εξηγήσουμε την πρωτοβουλία μας και θα επανέλθουμε προς τους φορείς που ήδη έχουμε ζητήσει τη βοήθειά τους, τόσο για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων, όσο και για την ισχυροποίηση του αιτήματος», ανέφερε.
Με πιλότο τα Γεωπάρκα
Τα μέλη του Συλλόγου «Ζαγορισίων Κοινότητα» εμφανίζονται αισιόδοξα για τη θετική κατάληξη της πρωτοβουλίας τους, με γνώμονα ότι το Ζαγόρι πληροί τα κριτήρια που θέτει η UNESCO για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως το ότι αποτελεί αντιπροσωπευτικό αριστούργημα δημιουργίας της ανθρώπινης φυλής, εμφανίζει μια μοναδική ή τουλάχιστον μια εξαιρετική μαρτυρία κάποιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που υπάρχει ή έχει εξαφανιστεί, είίναι εξαίρετο παράδειγμα ενός τύπου οικοδομήματος ή αρχιτεκτονικής δομής ή τεχνολογικού συνόλου και εικονογραφεί ένα σημαντικό σταθμό στην ανθρώπινη Ιστορία, περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής, είναι ιδιάζον παράδειγμα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασίων για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών, περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας και περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης η συντήρηση του είδους, αλλά και αποτελεί δείγμα αυθεντικότητας και ακεραιότητας, τυγχάνοντας  ιδιαίτερης προστασίας.
Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, φέρνοντας ως παράδειγμα και την εξέλιξη της πρωτοβουλίας για τα γεωπάρκα, όπου μετά την καταγραφή 45 μεγάλης σημασίας γεώτοπων στην οροσειρά της Τύμφης, τη χαράδρα του Βίκου και του Βοϊδομάτη, τη χαράδρα του Αώου, το όρος Τρταπεζίτσα, το Σμόλικα και τον Κλέφτη, την περιοχή της ένωσης των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη, Σαραντάπορου και τις ιαματικές πηγές Καβασίλων και Αμαράντου, αναγνωρίστηκε η μεγάλη γεωλογική και γεωμορφολογική αξία της περιοχής και το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των  Γεωπάρκων της UNESCO.
Τα ελληνικά μνημεία στον κατάλογο της UNESCO
Η πρώτη ελληνική εγγραφή στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO έγινε το 1986 με την ένταξη του Επικούρειου Απόλλωνα. Από τότε ακολούθησαν 16 ακόμη εγγραφές, με τελευταία αυτή της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.
Αναλυτικά τα ελληνικά μνημεία στον κατάλογο της UNESCO είναι τα εξής:
1.Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης
2.Αρχαιολογικός χώρος Αιγών στη Βεργίνα
3.Αρχαιολογικός χώρος Δελφών
4.Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά
5.Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας
6.Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας
7.Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
8.Ιστορικό κέντρο (Χώρα), με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο
9.Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
10.Μονή Δαφνιού, Μονή Οσίου Λουκα και Νέα Μονή Χίου
11.Παλαια Πόλη της Κέρκυρας
12.Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης
13. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Σάμου
14.Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο
15. Ναός Επικούρειου Απόλλωνος - Βάσσες
16. Μετέωρα
17. Άγιο Όρος - Άθως
Επίσης, ελληνικά μνημεία και χώροι που έχουν υποβάλει πρόταση ένταξης στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι το ανάκτορο της Κνωσσού (2003), ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης (2003), ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (2003), το Λαύριο (Αρχαίο Λαύριο) (2003), η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου (2003), η περιοχή των Πρεσπών: Η Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα που περιλαμβάνει βυζαντινά και - μεταβυζαντινά μνημεία (2003), το εθνικό Πάρκο της Δαδιάς - Λευκίμη - Σουφλί (2003) και το φαράγγι της Σαμαριάς (2003).
Πρόσφατα, άνοιξε ξανά μία συζήτηση για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, ενώ στο παρελθόν έχει υπάρξει πρωτοβουλία για υποβολή πρότασης και για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, η οποία δε συνεχίστηκε.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία
 
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου