ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


30 Μαρ 2012

Μιά καταπληκτική βραδιά για το Ντομπρίνοβο στα Φάρσαλα.


   Την Κυριακή 18 του Μάρτη 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα "ΑΙΓΛΗ ΠΑΛΛΑΣ" στην πλατεία των Φαρσάλων,  διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιοχωρίου "ΤΟ ΝΟΜΠΡΙΝΟΒΟ" κινηματογραφική - φιλολογική βραδιά με προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κουρμουζά «Αρκούδα ένα ζώο εξαφανίζεται στην Ελληνική πανίδα» και η ταινία της Μέμης Σπυράτου «Η τελευταία Αρκούδα του Πίνδου».
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με πρόλογο η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φαρσάλων κ. Βούλα Σούλη από τους Κήπους.
Ακολούθως ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας κ. Στέργιος Τσολάκης παίρνοντας τον λόγο ανέφερε: "Εκ μέρους του Π.Σ.Η "ΤΟ ΝΤΟΜΠΡΙΝΟΒΟ" σας καλωσορίζω στην αποψινή κινηματογραφική -φιλολογική βραδιά.
Όπως η αρχαία Ρώμη  με την Κων/λη για τον Χριστιανισμό, η Αθήνα με την Θεσ/κη για την πατρίδα μας, έτσι και τα Φάρσαλα με το Ηλιοχώρι Ζαγορίου (Ντομπρίνοβο από δώ και πέρα), αποτελούν το ίδιο δίπολο εδώ και 130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, για πολλούς από εμάς που στα Φάρσαλα ήμασταν και είμαστε "ΟΙ ΖΑΓΟΡΙΣΙΟΙ."
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ.
Ακολούθως η συγχωριανή μας κ.Ντίνα Μπαράκου διάβασε για την ζωή και το έργο του συγγραφέα Δημήτρη Χατζή.
Μετά την προβολή της ταινίας, ο κ. Στέργιος Τσολάκης και η κ. Ντίνα Μπαράκου διάβασαν αποσπάσματα του διηγήματος κατ΄αρχήν και ακολούθως ο Πρόεδρος ομίλησε για την ιστορία του χωριού μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερα τόνισε για τα σκοτεινά χρόνια 1945-1949:
"Στον εμφύλιο που ακολουθεί που είναι ο χειρότερος πόλεμος παρ΄οτι το χωριό μας και η Ήπειρος βρίσκεται μέσα στην καρδιά της φωτιάς μαζί με την Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχουν θύματα ούτε από τους μεν ούτε από τους δε  και αυτό μας κάνει υπερήφανους εμάς τους νεώτερους και τα παιδιά μας.
Εδώ θα κάμω μία παρένθεση.
Κατοίκους Φαρσάλων έχουμε δύο συγχωριανούς μας θύματα του εμφυλίου σπαραγμού που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
α) Ο Γιάννης Παρπόδης σκοτώθηκε εδώ στα Φάρσαλα.
β) Ο Γιάννης Τσούλης  σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις στο Βουνό. 
Επίσης έχουμε και θύματα στρατευμένα παιδιά μας σε καιρό ειρήνης.
α) Ο Στρτης Νασιώκας Αθανάσιος ,πνίγηκε κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες το 1968 εν ώρα υπηρεσίας.
β) Ο Κελευστής Βασίλης Μαυρογιώργος,  από μητέρα Ντομπρινοβίτισα που το 1996 χάθηκε μαζί με την τορπιλάκατος ΚΩΣΤΑΚΟΣ.
Τουλάχιστον εκ μέρους του Πολ. Συλ. Ηλ. στην μνήμη όλων αυτών αφιερώνεται η αποψινή βραδιά.
Αιωνία αυτών η μνήμη."
Και κλείνοντας την εκδήλωση είπε:
" Aπό το 1975 και μετά υπάρχει μία ανάπτυξη και ο επερχόμενος 21ος αιώνας έρχεται με καλά σημάδια για την (Νέα Άνοιξη ) του Ζαγορίου - Ηλιοχωρίου που ακούει στο όνομα Τουρισμός - Οικολογία - Παράδοση."
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθησαν πάνω από 100 άτομα μεταξύ των οποίων πολλοί Ντομπρινοβίτες.
Μακάρι να συνεχισθούν αυτού του είδους οι εκδηλώσεις που προβάλλουν το χωριό μας. 
Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση που μας έστειλε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού μας συλλόγου Στέργιος Τσολάκης τον οποίο και ευχαριστούμε.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου