ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


3 Απρ 2011

Αναστολή λειτουργίας για τα οικοτροφεία του Ριζαρείου Ιδρύματος στο Μονοδένδρι

Tην αναστολή της λειτουργίας των δύο οικοτροφείων του Ριζαρείου Ιδρύματος στο Μονοδένδρι αποφάσισε να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος, επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Στις πρόσφατες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου είχε εκφραστεί η αδυναμία συντήρησης του συνόλου των μονάδων του Ριζαρείου Ιδρύματος εξαιτίας των οικονομικών αλλαγών σε ολόκληρη την χώρα. Η προοπτική αναστολής δομών, όπως το οικοτροφείο και η Χειροτεχνική Σχολή στο Μονοδένδρι, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς που προβληματίζονται για την ερήμωση που θα φέρει στον τόπο αυτή η απόφαση. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Συμβούλιο του Ριζαρείου Ιδρύματος επισημοποίησε την αναστολή λειτουργίας των δύο οικοτροφείων από την 1η Ιουλίου, καθώς και μια σειρά από άλλες αποφάσεις. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η περικοπή των αποδοχών των υπαλλήλων, η μη πρόσληψη νέου προσωπικού, η συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών, η αναστολή της δράσης του σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, ο περιορισμός του αριθμού των οικότροφων μαθητών στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Χαλανδρίου και η μείωση του αριθμού των σπουδαστών στο Εκκλησιαστικό ΙΕΚ. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν, όπως σημειώνεται από το Συμβούλιο, εξαιτίας των δυσχερών οικονομικών δεδομένων που πλήττουν και το Ίδρυμα.

Έντονες οι αντιδράσεις

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την αναστολή λειτουργίας του Οικοτροφείου και της Χειροτεχνικής Σχολής του Ριζαρείου Ιδρύματος δηλώνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες φορείς του Ζαγορίου και σύλλογοι του Μονοδενδρίου, όπου λειτουργούν τα τελευταία χρόνια οι δομές.Τόσο ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, όσο και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοδενδρίου «Αφοί Ριζάρη» Σπύρος Αρβανίτης σε πρόσφατες δηλώσεις τους στο ITV ζήτησαν να συνεχιστεί η λειτουργία των δομών προς όφελος της περιοχής.Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, το επιχείρημα του Ριζαρείου Ιδρύματος πως προχωρά στην αναστολή λειτουργίας των δομών, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά, δεν γίνεται δεκτό. Όπως σημείωσε, οι δομές είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και πρέπει να διατηρηθούν. Οι φορείς αναμένουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία για τα έσοδα του Ιδρύματος, ώστε να διασαφηνιστεί αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών.Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε την ανάγκη να διαλευκανθεί αν το 30% των εσόδων του Ιδρύματος, που διατίθεται για δράσεις και δομές στην περιοχή του Ζαγορίου, όπως το Οικοτροφείο και η Χειροτεχνική Σχολή, αφορούν τα καθαρά έσοδα ή όχι.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοδενδρίου Σπύρος Αρβανίτης τόνισε πως είναι διατεθειμένοι να κινηθούν ακόμη και δικαστικά για να διασφαλίσουν τη συνέχιση λειτουργίας των δομών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι δομές είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και το κλείσιμό τους συνεπάγεται ερήμωση για ένα μεγάλο κομμάτι του Ζαγορίου.

Τι υποστηρίζει το Ίδρυμα

Στην ανακοίνωση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα το Συμβούλιο του Ριζαρείου Ιδρύματος αναλύει τα οικονομικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση αναστολής δομών και δράσεων που αφορούν και την Ήπειρο. Όπως τονίζεται, η πηγή των εσόδων του Ιδρύματος είναι τα ακίνητα. «Μια πηγή που πρέπει να συντηρηθεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Μια πηγή χωρίς σταθερή ροή και προπαντός άμεσα επηρεαζόμενη από την κρίση (το μήνυμα το έδωσε η κυβέρνηση με μείωση κατά 20% των ενοικίων, την επιβολή της φορολογίας στο 20% επί των εισοδημάτων, την επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας-Φ.Μ.Α.Π και των επιπλέον επιβαρύνσεων με την πληρωμή των έμμεσων φόρων-Φ.Π.Α). Η συνολική μείωση, προς το παρόν, των εισοδημάτων του Ιδρύματος περίπου είναι: 2.000.000 ευρώ (μείωση εσόδων, 649.000, και φορολογία, 1.350.000). Το γεγονός αυτό εκφράζεται στην ανάγκη λειτουργίας του Ιδρύματος το 2011 με σύνολο προϋπολογισμού ύψους 3.860.000 ευρώ, αντί 6.069.000 ευρώ το 2010, δηλαδή μειωμένος κατά 36% περίπου». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Το Ριζάρειο Ίδρυμα βιώνει με δραματικό τρόπο την κρίση. Το γεγονός αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ώστε όλοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για το μέλλον του».
 
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου