ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


29 Δεκ 2010

Κρεατόπιτα.

Η κρεατόπιτα είναι μια από τις πολλές ηπειρώτικες πίτες.
Στα Ζαγοροχώρια τη συνηθίζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και διατηρούν ένα καταπληκτικό έθιμο. Βάζουν μέσα στην πίτα διάφορα αντικείμενα και όποιος βρει κάτι έχει πρόβλεψη για τη νέα χρονιά. Φλουρί για τύχη, 1 κομμα-τάκι ξύλο κρανιάς για υγεία, 1 κομματάκι κληματόβεργα για καλή σοδειά, 1 βλαστάρι (τσάκνο) για να είναι καλά τα ζωντανά, 2 – 3 σπόρους στάρι για γονιμότητα και 1 βέρα για τους ανύπαντρους. Εννοείται ότι οι νοικοκυρές «φροντίζουν» ώστε η βέρα να μην πέσει σε παντρεμένο.

                        Κρεατόπιτα

Υλικά (για ένα ταψί – σινί 50εκ.)
2 κιλά ζυγούρι ή προβατίνα
1 κιλό κρεμμύδια
1 κιλό αλεύρι
1.5 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζετε και ξαφρίζετε το κρέας έως να μαλακώσει ώστε να ξεκοκαλίζεται. Μετά το τσιγαρίζετε μαζί με 100γρ από τα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο με μισή κούπα ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνετε τα υπόλοιπα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το ξαναβράζετε με 1 λίτρο νερό επί 30 περίπου λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει. Στο μεταξύ, με το αλεύρι, ανάλογο νερό και λίγο ελαιόλαδο κάνετε ζύμη και ανοίγετε 8 φύλλα. Ψήνετε στο φούρνο 3 από αυτά.

Ξεκοκαλίζετε το κρέας, το τεμαχίζετε σε μικρά κομμάτια και το ανακατεύετε καλά με τα κρεμμύδια. Λαδώνετε το σινί, στρώνετε 3 άψητα φύλλα λαδωμένα, από επάνω ένα ψημένο κόβοντας και τεμαχίζοντας ότι περισσεύει, ρίχνετε τα κομμάτια στο σινί και βάζετε μια στρώση από τη γέμιση. Κάνετε 2 ακόμα στρώσεις με ψημένο φύλλο και γέμιση και από επάνω βάζετε τα άλλα 2 άψητα φύλλα. Γυρίζετε τα πάνω και κάτω άψητα φύλλα που εξέχουν ώστε να κλείσει η πίτα (να γίνει ο κόθρος όπως λένε στο Ζαγόρι), τη λαδώνετε και την ψήνετε σε σιγανή φωτιά (περί τους 180οC) επί 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου. Σερβίρεται ζεστή ως κύριο φαγητό.
Από τον κ. Μιχάλη Βλάχο
       Μαχαλάς Κήπων Τύμφης – ν. Ιωαννίνων
ΠΗΓΗ:  http://winesurveyor.weebly.com

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΨΗΜΕΝΑ ΦΥΛΑ ΤΑ ΘΡΙΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ
    ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ
    ΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΦΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή