ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


17 Δεκ 2010

Τζόν Κασσαβέτης (John Cassavetes 9/12/1929 - 3/2/1989).

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών, Τζόν Κασσαβέτης ήταν Ελληνικής καταγωγής και διέπρεψε στο χώρο της 7ης τέχνης στην Αμερική. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι από 'μας είναι ότι είχε Ζαγορίσια καταγωγή. Πατέρας του ήταν ο Νικόλας Ιωάννη Κασσαβέτης από το Βρυσοχώρι, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην Αμερική. Στο Βρυσοχώρι υπάρχουν ακόμη μακρινοί του συγγενείς οι οποίοι έχουν το επίθετο Κασσαβέτης. Για να γνωρίσουμε λίγα περισσότερα γύρω από τη ζωή και το έργο του, σας παραθέτω ένα σύντομο βιογραφικό που βρήκα στην ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Γυθείου www.klg.gr

Τζόν Κασσαβέτης (John Cassavetes 9/12/1929 - 3/2/1989)

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών, ο ελληνικής καταγωγής Τζων Κασσαβέτης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, το 1929. Παντρεμένος με τη ηθοποιό Gena Rowlands, απέκτησαν τρία παιδιά. Ο γιος του Nick είναι σκηνοθέτης. Σπούδασε υποκριτική στην Αμερικάνικη Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο το 1950 και την επόμενη χρονιά στον κινηματογράφο. Στο πλατύ κοινό έγινε δημοφιλής ερμηνεύοντας το ντετέκτιβ Τζόε Στάκατο σε τηλεοπτική σειρά.
    Προτιμούσε πάντα να χρηματοδοτεί ο ίδιος τις ταινίες του, παρά να εμπιστευτεί το τελικό μοντάζ σε άλλο παραγωγό. «Οταν κάνεις σινεμά», έλεγε, «δεν πρέπει να φοβάσαι τίποτα και κανέναν». Ο Τζων Κασσαβέτης ήταν ένας ανεξάρτητος δημιουργός, εκτός των κυκλωμάτων του Χόλιγουντ, που αναδείχτηκε σε σημαντική μορφή του αμερικανικού πρωτοποριακού κινηματογράφου και υπήρξε εμψυχωτής του αισθητικού κινήματος που έγινε γνωστό ως «Σχολή της Νέας Υόρκης». Θα τον χαρακτηρίζαμε το Νέο Κύμα για την Αμερική, συγκρίνοντάς τον με τους συναδέλφους της Γαλλίας -πειραματισμός, χαμηλός προϋπολογισμός. Να προσθέσουμε, ότι στην αισθητική της κάμερας ο Κασσαβέτης μας έφερε τη λήψη με τη μηχανή στο χέρι. Πολύ μακρά πλάνα, υποκειμενικά, με την κάμερα ανά χείρας.
    Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε είναι η "Σκιές", μια ταινία που ξεκίνησε εντελώς απροσδόκητα: Ενώ βρισκόταν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή για την προώθηση της ταινίας του Μάρτιν Ριττ Edge of the City στην οποία έπαιζε, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να σκηνοθετήσει πολύ καλύτερα και προκάλεσε τους ακροατές να του στείλουν ο καθένας ένα ή δύο δολάρια ώστε να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο του: να φτιάξει μια ταινία για τον άνθρωπο. Η έκπληξη του ήταν τεράστια, όταν οι ακροατές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκε το ποσό των 2.000 δολαρίων. Χωρίς καμιά εμπειρία, βρέθηκε πίσω από την κάμερα (16mm), για να γυρίσει μια ταινία με ερασιτέχνες ηθοποιούς και τεχνικούς. Η ταινία ολοκληρώθηκε μετά από τρία χρόνια, αλλά δεν μπορούσε να βρει διανομέα στην Αμερική. Η ταινία βραβεύτηκε από τους κριτικούς στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1960. Έτσι, μια Βρετανική εταιρία διανομής ανέλαβε την προβολή της ταινίας στην Αμερική.
    Πέθανε το 1989 από κίρρωση του ήπατος.  
Φιλμογραφία
1986     Big Trouble   
1984     Ερωτική θύελλα
1980     Γκλόρια
1977     Νύχτα πρεμιέρας
1976     Ο θάνατος ενός Κινέζου Μπουκμέικερ
1974     Μια γυναίκα εξομολογείται
1971     Μίνι και Μόσκοβιτς
1970     Οι σύζυγοι 
1968     Πρόσωπα
1963     A Child Is Waiting  
1962     My Daddy Can Lick Your Daddy
1962     A Pair of Boots
1961     Too Late Blues
1959     Σκιές 


ΠΗΓΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ:  www.klg.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου