ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


23 Δεκ 2010

Σε ελεύθερη πτώση ο τουρισμός στο Νομό Ιωαννίνων .

Κατά 50% είναι μειωμένες οι κρατήσεις δωματίων σε πολλές περιοχές μόλις λίγες ημέρες  πριν τα Χριστούγεννα.
Σε μικρή ανάκαμψη της κίνησης την τελευταία εβδομάδα ευελπιστούν ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων για να «βγάλουν τα σπασμένα». Στις κρατήσεις της τελευταίας εβδομάδας πριν τα Χριστούγεννα ευελπιστούν οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων του Νομού Ιωαννίνων προκειμένου να δουν τα δωμάτια να γεμίζουν και πάλι όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις δωματίων παρουσιάζουν σημαντική μείωση παρά το ότι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ανεβάσει τις τιμές διατηρώντας τες σε λογικά επίπεδα.
Μάλιστα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταλυμάτων αποφάσισαν να μην ανεβάσουν τις τιμές, ως είθισται την περίοδο εορτών, και να τις κρατήσουν όπως αυτές έχουν την χαμηλή σεζόν. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν πως και φέτος, έστω και την ύστατη στιγμή τα περισσότερα δωμάτια θα γεμίσουν με κόσμο που θα αποφασίσει να περάσει έστω και ένα τριήμερο μακριά από τους τόπους διαμονής τους.
Οι κρατήσεις για τις εορτές των Χριστουγέννων βρίσκονται στο 50%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του Νομού Ιωαννίνων, Στέργιο Κασσάρο, αλλά αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Εκτός από την οικονομική κρίση, την τουριστική κίνηση της περιοχής έχουν επηρεάσει και οι καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.
Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων του νομού Ιωαννίνων έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πολύ μεγάλες προσφορές για διακοπές λίγων ημερών σε πόλεις του εξωτερικού. Όπως ανέφεραν ορισμένοι από αυτούς μία τετραμελής οικογένεια από την Αθήνα, για να έρθει στο Ζαγόρι για ένα τριήμερο, με πολύ χαμηλή τιμή στην ενοικίαση ενός δωματίου χρειάζεται τουλάχιστον 700 ευρώ μαζί με τα καύσιμα που είναι πολλά.
«Με αυτά τα χρήματα και ελάχιστα παραπάνω μπορεί η ίδια οικογένεια να περάσει λίγες ημέρες σε μία πόλη του εξωτερικού», μας είπαν χαρακτηριστικά, όπου οι τιμές των πακέτων προσφορών έχουν πέσει πάρα πολύ λόγω της κρίσης.
Μειωμένες οι κρατήσεις και στο Ζαγόρι
Μοναδική λύση φαίνεται πως είναι οι προσφορές και οι χαμηλές τιμές, τις οποίες εφαρμόζουν πολλοί ιδιοκτήτες.Όπως σημείωσε στον «Α» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζαγορίου κα Νίκη Φερεντίνου, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά φέτος για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού κάτι που οφείλεται στην γενικευμένη οικονομική κρίση.
«Υπάρχει διαθεσιμότητα φέτος σε αντίθεση με άλλες χρονιές. Οι τιμές είναι ίδιες με αυτές της χαμηλής περιόδου και περιμένουμε πως αυτή την εβδομάδα θα συνεχιστεί η ζήτηση. Περιμένουμε έστω την τελευταία στιγμή να πάνε τα πράγματα καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά η κα Φερεντίνου.
Στην προσπάθεια που γίνεται στο Ζαγόρι για την διατήρηση του τουριστικού προϊόντος σε υψηλά επίπεδα αναφέρθηκε με τη σειρά του ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος φέτος υπάρχει μεγάλη πτώση στην τουριστική κίνηση που αγγίζει κατά περίσταση ακόμη και το 50%, κάνοντας και έναν παραλληλισμό με την προηγούμενη χρονιά όπου τα δωμάτια των καταλυμάτων γέμισαν την τελευταία κυριολεκτικά εβδομάδα με την πληρότητα να αγγίζει ακόμη και το 95%.
Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε επίσης πως οι ξενοδόχοι περιμένουν τις γιορτές για να «βγάλουν τα σπασμένα της χρονιάς», ενώ έκανε λόγω για σοβαρές δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουν για να ανταπεξέλθουν στην κρίση.
«Εάν τραβήξει η κρίση, εάν συνεχιστεί ως το 2013 που λένε οι ειδικοί, τότε το πρόβλημα θα γίνεται κάθε χρόνο και μεγαλύτερο», είπε ο κ. Παπαναστασίου ο οποίος τόνισε τέλος πως το ενιαίο πλέον Ζαγόρι και οι επιχειρηματίες της περιοχής πρέπει να κινηθούν οργανωμένα και να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής προκειμένου να μπορέσουν να βγουν, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από αυτή την κρίση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ από την εφημερίδα Ανεξάρτητος
ΠΗΓΗ:  Εφημερίδα Ανεξάρτητος
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:  http://www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου