ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


15 Δεκ 2010

Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κουκούλι!


Ένας από τους σημαντικότερους ναούς στην περιοχή του Ζαγορίου είναι και αυτός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κουκούλι. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό κτίσμα σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής .
Ο σημερινός ναός είναι άγνωστο πότε κτίστηκε αρχικά ενώ σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει εσωτερικά πάνω από την δυτική εσωτερική είσοδο, κτίστηκε για δεύτερη φορά 1630 και για τρίτη φορά στην ίδια θέση το 1788. Τότε έγινε και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο στηρίζεται στην βάση του παλιού τέμπλου του έτους 1630.
Εσωτερικά υπάρχουν αγιογραφίες, έργο του αγιογράφου Λαζάρου από τα Άνω Πεδινά.  Η αγιογράφηση τελείωσε το 1796 και στις 10 Σεπτεμβρίου 1797 έγιναν τα εγκαίνια. Το 1853 ο βορεινός τοίχος έπαθε καθίζηση, ξαναχτίστηκε με δαπάνη του Αλεξίου Πλακίδα και αγιογραφήθηκε το 1854 από Χιονιαδίτες ζωγράφους.
Ο εσωτερικός διάκοσμος είναι εντυπωσιακός. Στον πρόναο, πάνω από την δυτική εσωτερική είσοδο, υπάρχει εσωτερικά το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, και δίπλα απ'  αυτόν, στον γυναικονίτη, ανέβαιναν τα παλιά χρόνια οι γυναίκες, κυρίως δε τα ανύπαντρα κορίτσια. Σύμφωνα με κάποιο παλιό θρησκευτικό έθιμο στον κυρίως ναό έμπαιναν μόνο οι άντρες. Οι γυναίκες μένανε στον πρόναο, και από εκεί παρακολουθούσαν την θεία λειτουργία από τα καφασωτά παράθυρα. Στον κυρίως ναό έμπαιναν μονάχα όταν κοινωνούσαν.
Στην νότια και δυτική πλευρά η εκκλησία περιβάλλεται από χαγιάτια με συνεχόμενες τοξοστοιχίες.
Την περίοδο των Χριστουγέννων του 2009, το σημαντικό αυτό θρησκευτικό μνημείο, όπως και άλλες εκκλησίες στην περιοχή του Ζαγορίου, έπεσε θύμα σπείρας ιερόσυλων, οι οποίοι  εισήλθαν στο ναό και αφήρεσαν σπάνιες και πολύτιμες εικόνες, βημόθυρα και άλλα θρησκευτικά κειμήλια μεγάλης αξίας. Φωτογραφίες των κλεμένων αυτών θρησκευτικών θησαυρών, οι οποίοι εξακολουθούν να αναζητούνται, υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Νομαρχ. Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων www.nomioan.gr .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βασική πηγή πληροφοριών για το ιστορικό του ναού υπήρξε η σελίδα www.koukouli-zagoriou.gr
ΦΩΤΟ:  Από προσωπικό αρχείο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου