ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


23 Δεκ 2010

Στο χορό των αντιδράσεων και ο Δήμος Ζαγορίου για τον αγωγό φυσικού αερίου .

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την εφημερίδα Ελευθερία
Κλιμάκωση των αντιδράσεων για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από περιοχές του Ανατολικού Ζαγορίου στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αναμένεται το επόμενο διάστημα, εάν οι αρμόδιοι φορείς επιμείνουν στον υφιστάμενο σχεδιασμό. Ο αγωγός φυσικού αερίου που ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή της Πέρδικας Θεσπρωτίας, όπου καταλήγει και έχει δημοπρατηθεί το εργοστάσιο, δεν πρόκειται να περάσει «αμαχητί» από τον νέο ενιαίο δήμο Ζαγορίου, που ευελπιστεί σε μία εναλλακτική χάραξη.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη πρόταση για την χάραξη από την εταιρεία Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο αγωγός διέρχεται από την περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου και συγκεκριμένα ακολουθεί διαδρομή βόρεια του Μετσόβου, κοντά στη λίμνη πηγών Αώου, διέρχεται βόρεια του οικισμού Γρεβενιτίου, κατέρχεται τον ποταμό Βάρδα, και στη συνέχεια ακολουθεί τη ροή του ποταμού μέχρι Μηλιωτάδες, από εκεί ανεβαίνει στην Κρυόβρυση και στη συνέχεια κατέρχεται στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται αντίθετους τόσο το σημερινό δήμαρχο Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, όσο και το νέο δήμαρχο Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου.
Μάλιστα, ο Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου έχει λάβει ήδη ομόφωνη απόφαση αντιπροτείνοντας νέα χάραξη παράλληλη με αυτή της Εγνατίας Οδού.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Σπύρου υπογράμμισε πως δεν μπορεί να σχεδιάζεται ένα τέτοιο έργο μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.
Για «πληγή» στα δάση και το φυσικό κάλλος της περιοχής έκανε λόγο ο κ. Παπαναστασίου, που δεσμεύθηκε ότι σαν νέα δημοτική αρχή θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο χωρίς όμως να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.
«Έχω πει πολλές φορές ότι στο Ανατολικό Ζαγόρι πρέπει να αξιοποιηθεί το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και όχι να ανοίξουμε πληγές σε παρθένα δάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η εναλλακτική πρόταση που προτείνει ο Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου είναι ο αγωγός από την Βόρεια Πλευρά του Μετσόβου να συνεχίσει στο Μικρό Περιστέρι, στο Δεμάτι, τους Μηλιωτάδες και από εκεί στα Γιάννινα.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κοινοποιήθηκε στην αρμόδια εταιρεία, τη ΔΕΣΦΑ ΑΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του Νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου