ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


23 Δεκ 2010

Γιαπράκια (ή λαχανοντολμάδες)

Το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων στην περιοχή μας και φυσικά και στο χωριό μας ήταν και είναι τα «Γιαπράκια».
Οι «λαχανοσαρμάδες» ή «λαχανοντολμάδες» όπως αλλιώς ονομάζονται είναι το βασικό πιάτο σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η παράδοση θέλει το φαγητό αυτό να συμβολίζει τα «σπάργανα του νεογέννητου Χριστού».
Η ονομασία «Γιαπράκια» προέρχεται από την Τουρκική λέξη Υaprak που σημαίνει «φύλλο», ενώ Τουρκική είναι και η λέξη «Ntolma» που σημαίνει τα «γεμιστά».
Μια παραδοσιακή συνταγή για το πώς γίνονται τα «Γιαπράκια» είναι αυτή που υπάρχει στο βιβλίο «Εδεσματολόγιο Βλάχων»:

 Υλικά
1 λάχανο, 1 κιλό κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό), 1 χούφτα ρύζι, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Ζεματάμε ένα - ένα τα φύλλα του λάχανου και τα στραγγίζουμε καλά.
Σε λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Παίρνουμε ένα - ένα τα φύλλα από το λάχανο (αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση), βάζουμε επάνω μία κουταλιά γέμιση κιμά, γυρνάμε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό. Σε πλατιά μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε στον πάτο ένα μεγάλο φύλλο λάχανο, απλώνουμε πάνω τα γιαπράκια το ένα δίπλα στο άλλο, τα σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο λάχανο και τέλος τοποθετούμε από πάνω ένα βαρύ πιάτο για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα νερό, το βούτυρο και αλάτι και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου.
Αν θέλουμε, μπορούμε να τα αυγοκόψουμε.

ΠΗΓΗ:  iliochori.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου