ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


21 Δεκ 2010

Μανασσής Ζαγορίου Ιωαννίνων.


Το χωριό Μανασσή ή Μανασσής είναι χωριό του Νομού Ιωαννίνων. Σήμερα ανήκει  διοικητικά στον Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου και από 1-1-2011 θα ανήκει στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Ζαγορίου. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του Μιτσικελίου, σε υψόμετρο 900 μ. ανάμεσα από τα χωριά Καλουτά και Διπόταμο και απέχει από τα Γιάννενα 45 χλμ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 37 κατοίκους.
Δεν είναι γνωστό από πού έχει ονομαστεί το χωριό ούτε από ποιούς και πότε κτίστηκε. Το τοπωνύμιο πρέπει να θεωρείται κυριώνυμο από το επώνυμο Μανασσής, άποψη που με αμφιβολία διατυπώνει και ο Λαμπρίδης, ο οποίος αναρωτιέται αν υπάρχει σχέση μεταξύ των οικογενειών Μανασσή, που άκμασαν στα Γιάννενα κατά το έτος 1540, με το χωριό Μανασσή. Ωστόσο, ήδη από το 1431 η Μανασσή αναφέρεται ανάμεσα στα 14 χωριά που είχαν συνθηκολόγηση με τους Τούρκους.
Η ακμή του χωριού συμπίπτει με τα χρόνια της εξουσίας του Αλή Πασά. Οι Μανασσιώτες ταξίδευαν στη Ρουμανία και ο πλούτος έμπαινε στο χωριό άφθονος. Ήταν χωριό φημισμένο για τα αρχοντόσπιτά του, για το ωραίο του κρασί αλλά κυρίως για τους γλεντζέδες κατοίκους του. Για τον πλούτο του αυτό χτυπήθηκε πολύ από τους ληστές.
Στα μέσα του περασμένου αιώνα είχε 400 κατοίκους και 2 σχολεία. Κάηκε στις 23 Οκτώβρη 1943 από τους Γερμανούς. Μόνο ένα σπίτι σώθηκε και η Εκκλησία, ενώ υπήρξε και ένα θύμα. Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου μερικές οικογένειες έφυγαν από το χωριό και εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τρία  γεφύρια του χωριού, του Ματσιόπουλου κάτω από το χωριό στη θέση Πλάκες, στο λάκκο τ’ Τσιουλού που πήρε το όνομα από κάποιον Τσιόλο, ο οποίος είχε κήπο κοντά στο γεφύρι και  στο ρέμα Κασίμενας στη θέση Βαρκά. Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι η θολωτή πλακοσκέπαστη βρύση και ο ναός του Αγίου Γεωργίου που κτίσθηκε το 1780.

Σημείωση: Πληροφορίες για το άρθρο πήρα από τις σελίδες kentrikozagori.gov, traditionalvillages.gr  και  www.ntua.gr. 
Τις φωτογραφίες τις βρήκα στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου