ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


19 Δεκ 2010

Μελομακάρονα!

Πλησιάζουν οι ημέρες των Χριστουγέννων και οι νοικοκυρές έχουν ήδη αρχίσει τις ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι. Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κυρίαρχη θέση έχουν τα γλυκά και πολλές είναι οι νοικοκυρές που προτιμούν να φτιάχνουν μελομακάρονα. Συνταγές για το συγκεκριμένο γλυκό θα βρείτε πάρα πολλές. Εμείς θα σας δώσουμε μία συνταγή που βρήκαμε στο iliochori.eu κι αν θέλετε τη δοκιμάζετε.

Υλικά
2 κιλά Λάδι
1κιλό Ζάχαρη
1 φακελάκι Γαρύφαλλο
1 φακελάκι Κανέλα
1 νεροπότηρο «αλισίβα» *
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
Ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
Αλεύρι (όσο χρειαστεί ώστε η ζύμη να βγει πιο μαλακή)
Πως τα φτιάχνουμε
  Αρχικά χτυπάμε για 1 ώρα περίπου, το λάδι με το χέρι και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Χτυπάμε ακόμη 5΄ λεπτά και ακολούθως ρίχνουμε τις φλούδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι, την κανέλα και το γαρύφαλλο καθώς και τον χυμό πορτοκαλιού.
Μέσα στο κονιάκ διαλύουμε τη σόδα και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
Τελευταία προσθέτουμε το αλεύρι (όσο χρειάζεται ώστε το μείγμα να γίνει πιο μαλακό).
Στην συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά, ίσα που αυτά να αναμειχθούν.
Κατόπιν αφήνουμε τη ζύμη μας να «ηρεμήσει» για λίγα λεπτά και μετά πλάθουμε τα μελομακάρονα μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο βαθμούς και τα ψήνουμε.
Πως γίνεται το μέλωμα
  Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια κατσαρόλα διαλύουμε σε ζεστό νερό περίπου 1 κιλό μέλι.
Μόλις το μέλι διαλυθεί στο νερό, αρχίζουμε να ρίχνουμε στην κατσαρόλα, λίγα – λίγα τα μελομακάρονα.
Τα αφήνουμε εκεί μέσα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (κάποια δευτερόλεπτα), περιστρέφοντας τα όμως, ώστε το μέλωμα τους να γίνει από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με μείγμα από ψιλοκομμένο καρύδι, ζάχαρη και κανέλα. 

* Για να παρασκευάσουμε την αλισίβα (σταχτόνερο), ρίχνουμε σε ½ λίτρο περίπου νερό, 2-3 κουτάλια καθαρή στάχτη (χωρίς λίπη κ.α.)από καυσόξυλα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και κατόπι το σουρώνουμε με πολύ ψηλό σουρωτό. Το νερό που μας μένει είναι η αλισίβα που χρειαζόμαστε.

Καλή επιτυχία λοιπόν σε όσες νοικοκυρές δοκιμάσουν να τα φτιάξουν με τη συγκεκριμένη συνταγή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου