ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


4 Απρ 2012

«Επαναπατρίζοντας την τέχνη»

Στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, που βρίσκεται στην Ακρόπολη του «Ιτς Καλέ» στο Κάστρο, διοργανώνεται αυτές τις μέρες έκθεση με τις εικόνες που είχαν κλαπεί από τις εκκλησίες του Ζαγορίου και προσφάτως επαναπατρίστηκαν.

Τα θρησκευτικά αυτά κειμήλια που εκθέτονται είναι τμήμα ενός τεράστιου θρησκευτικού θησαυρού που είχε κλαπεί το 2009 από τα χωριά της περιοχής μας.
Οι εικόνες αυτές εντοπίστηκαν σε γκαλερί του εξωτερικού, ταυτοποιήθηκαν και στη συνέχεια κατασχέθηκαν.
Τώρα που επέστρεψαν στην χώρα μας, η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διοργάνωσε την έκθεση τους.
Τίτλος της: «Επαναπατρίζοντας την τέχνη, Ζαγόρι - Άμστερνταμ - Λονδίνο - Αθήνα».
Οι πόρτες για το κοινό άνοιξαν στις 21 Φεβρουαρίου και οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν τις εικόνες ως την Κυριακή 1η Απριλίου.
Επειδή όμως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, το πιθανότερο είναι να δοθεί στην έκθεση κάποια επιπλέον παράταση.
Ανάμεσα στις εικόνες που εκθέτονται είναι και αυτή της Παναγίας που είχε κλαπεί από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του χωριού μας.
Η εικόνα αυτή ήταν κομμένη σε δυο κομμάτια και τότε οι ιερόσυλοι είχαν αρπάξει το δεξί της τμήμα, αφού την υπόλοιπη δεν μπόρεσαν να την εντοπίσουν.
Όταν η εικόνα βρέθηκε και επέστρεψε στην χώρα μας η εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού μας έδωσε και το αριστερό τμήμα της στην εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, ώστε να συντηρηθεί σωστά η εικόνα.
Τώρα αποτελεί μέρος των θρησκευτικών κειμηλίων της έκθεσης.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι εικόνα της δικής μας Παναγίας προτιμήθηκε για να τυπωθεί στην αφίσα της εκδήλωσης.
afisa

ΠΗΓΗ:  http://iliochori.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου