ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


30 Ιουλ 2012

“Πλημμύρισε” κόσμο το Ζαγόρι!

Ολοκληρώθηκε ο ορεινός μαραθώνιος
Με την απονομή των μεταλλίων στο προαύλιο της Πασχαλείου Σχολής στο Καπέσοβο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο δεύτερος αγώνας ορεινού μαραθωνίου στο Ζαγόρι (Zagori  Mountain Running). Επρόκειτο για μία απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών και δρομέων από όλη την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι συμμετοχές στους τρεις αγώνες ορεινού τρεξίματος των 50, των 25 και των 10 χιλιομέτρων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο  στο βαθμό που οι διοργανωτές να αναγκαστούν να…διώξουν αθλητές και αθλήτριες οι οποίοι καθυστέρησαν να δηλώσουν συμμετοχή.
Συνολικά στους αγώνες συμμετείχαν 731 άτομα, αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ τις περσινές συμμετοχές.
Στον αγώνα των 50 χιλιομέτρων που διοργανώθηκε το Σάββατο συμμετείχαν 261 αθλητές, ενώ οι υπόλοιποι δρομείς, κάθε ηλικίας και φύλου, έτρεξαν το πρωί της Κυριακής στους αγώνες των 25 και των 10 χιλιομέτρων.
Η εκκίνηση για τη διαδρομή των 25 χιλιομέτρων δόθηκε στις 8 το πρωί από το Μεγάλο Πάπιγκο, ενώ στις 9.30 το πρωί από τους Κήπους ξεκίνησαν όσοι συμμετείχαν στην διαδρομή των 10 χιλιομέτρων.
Τερματισμός όλων ήταν η Πασχάλειος Σχολή στο Καπέσοβο με τους δύο τελευταίους δρομείς να φτάνουν εκεί περίπου στις 3 το μεσημέρι.
Ο αγώνας ήταν η ιδανική ευκαιρία για εκατοντάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα να γνωρίζουν τη φυσική ομορφιά και τον πολιτιστικό πλούτο του Ζαγορίου. Εκ μέρους των διοργανωτών μίλησε ο Βασίλης Τζουμάκας, η ψυχή της διοργάνωσης ευχαριστώντας τόσο τους δρομείς όσο κι εκείνους που στήριξαν τη διοργάνωση με κάθ τρόπο- είτε οικονομικά είτε εθελοντικά φροντίζοντας για τα νερά, την τροφοδοσία,  τη διαμονή των αθλητών, τον καθαρισμό των μονοπατιών.
Αρωγός στη διοργάνωση ήταν και ο Δήμος Ζαγορίου με τον δήμαρχο Γαβριήλ Παπαναστασίου, συγκινημένος, να ευχαριστεί  τους χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν αυτό το τριήμερο στο Ζαγόρι και το ζωντάνεψαν.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μέσα από τον αγώνα συντηρήθηκαν και αναδείχτηκαν εκ νέου τα μονοπάτια της περιοχής, κάτι το οποίο είχε να συμβεί εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Παπαναστασίου συμμετείχε και στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων.
Τη σημασία του ορεινού μαραθωνίου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, “τη μόνη μορφή ανάπτυξης που δεχόμαστε”, όπως χαρακτηριστικά είπε, επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ζαγορίου, Βασίλης Σπύρου.
Το διήμερο των αγώνων το οποίο συνδυάστηκε με την παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, έδωσε βαθιά ανάσα στον τουριστικό κλάδο της περιοχής. Υπολογίζεται πως αυτές τις ημέρες, από την Παρασκευή ως την Κυριακή, στα χωριά του Ζαγορίου βρέθηκαν πάνω από 3.000 επισκέπτες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως συναντήσαμε ανθρώπους από τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, τη Ναύπακτο, τα Γρεβενά,  τη Χαλκίδα.
Ο αγώνας αποτέλεσε μία ιδανική ευκαιρία για την ανάδειξη της οικολογικής σημασίας του Ζαγορίου και της ανάγκης να διατηρηθεί μέσα από δραστηριότητες οι οποίες στηρίζονται στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Στο πλαίσιο αυτό ήταν αυτονόητη η στήριξη του Φορέα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου στον μαραθώνιο. Εκ μέρους του φορέα μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣ, Στέργιος Βέργος επισημαίνοντας την ανάγκη να σταθούν και οι επιχειρηματίες της περιοχής στο ύψος των περιστάσεων ώστε να διατηρηθεί η τουριστική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 1η Αυγούστου στο Μονοδέντρι ο Φορέας Διαχείρισης διοργανώνει σχετική ημερίδα ενημέρωσης των επαγγελματιών του τουρισμού.
Στη φωτογραφία, δρομέας στην πλατεία του Καπεσόβου, λίγο πριν κατηφορίσει για το καλντερίμι το οποίο οδηγεί στην Πασχάλειο Σχολή (τερματισμός του αγώνα).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου